Τι είναι ο στοματικός HPV;

Οι ίδιοι τύποι του HPV που μολύνουν τις γεννητικές περιοχές μπορεί να μολύνουν το στόμα και το λαιμό. Ο HPV που βρίσκεται στο στόμα και το λαιμό ονομάζεται στοματικός HPV. Ορισμένοι τύποι του στοματικού HPV, γνωστοί ως τύποι υψηλού κινδύνου, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνους της περιοχής της κεφαλής και του λαιμού. Άλλοι τύποι στοματικών HPV, γνωστοί ως τύποι χαμηλού κινδύνου, μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα στο στόμα ή στο λαιμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι HPV μολύνσεις όλων των τύπων υποχωρούν προτού προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Ποιοι καρκίνοι της κεφαλής και του λαιμού μπορούν να προκληθούν από τον ιό HPV;

Ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνους στο πίσω μέρος του λαιμού, συνηθέστερα στη βάση της γλώσσας και των αμυγδαλών, σε μια περιοχή γνωστή ως στοματοφάρυγγας. Αυτοί οι καρκίνοι ονομάζονται στοματοφαρυγγικοί καρκίνοι.

Πόσο συχνός είναι ο στοματικός HPV;

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 7% των ανθρώπων έχουν στοματικό HPV. Αλλά μόνο το 1% των ανθρώπων έχουν το είδος του στοματικού HPV που βρίσκεται στους στοματοφαρυγγικούς καρκίνους (HPV τύπου 16). Ο στοματικός HPV είναι περίπου τρεις φορές πιο συχνός στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

Πως μεταδίδεται ο στοματικός HPV;

Μόνο λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πως οι άνθρωποι μολύνονται από τον  στοματικό HPV και μερικές από αυτές τις μελέτες έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο στοματικός HPV μπορεί να μεταφερθεί κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ ή με τα φιλιά, ενώ άλλες μελέτες δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Η πιθανότητα μόλυνσης από τον στοματικό HPV από φιλιά ή στοματικό σεξ με κάποιον που έχει HPV, δεν είναι γνωστή. Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που έχουν από κοινού σεξουαλική επαφή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τείνουν να μοιράζονται HPV των γεννητικών, που σημαίνει ότι και οι δύο μπορεί να φέρουν τον ιό. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε ακριβώς πως οι άνθρωποι μολύνονται και μεταφέρουν τις στοματικές HPV λοιμώξεις.

Μπορεί τα εμβόλια κατά του HPV να αποτρέψουν τον στοματικό HPV και τους στοματοφαρυγγικούς καρκίνους;

Τα εμβόλια HPV που είναι τώρα στην αγορά αναπτύχθηκαν για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλους λιγότερο συχνούς καρκίνους των γεννητικών οργάνων. Είναι πιθανό ότι τα εμβόλια κατά του HPV θα μπορούσαν επίσης να αποτρέψουν τους στοματοφαρυγγικούς καρκίνους, αφού τα εμβόλια προστατεύουν από μια αρχική μόλυνση με τύπους HPV που μπορούν να προκαλέσουν στοματοφαρυγγικούς καρκίνους, αλλά οι μελέτες που έχουν γίνει δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει αν τα εμβόλια HPV αποτρέπουν τους στοματοφαρυγγικούς καρκίνους.

Κονδυλώματα στο στόμα – Θεραπεία

Αυτοί οι τύποι των κονδυλωμάτων μπορεί να εξαφανιστούν με το χρόνο, αν και αυτό δεν είναι πάντα εγγυημένο. Τα κονδυλώματα στο στόμα είναι πιο επικίνδυνα από ότι τα περισσότερα άλλα είδη των κονδυλωμάτων, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Ως εκ τούτου, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη βλάβη στο στόμα σας ή στα χείλη σας πρέπει να συμβουλευθείτε γιατρό αμέσως. Τα κονδυλώματα στο στόμα μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους, αλλά λόγω της δύσκολα προσβάσιμης περιοχής τα τοπικά προϊόντα έχουν ανάμεικτα αποτελέσματα. Επομένως, ο δερματολόγος μπορεί να επιλέξει από μια ποικιλία διαφορετικών μεθόδων που περιλαμβάνουν: χειρουργική αφαίρεση, κρυοθεραπεία, έγχυση των κονδυλωμάτων με ιντερφερόνη άλφα ή λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ακόμα κι αν αυτές οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές, υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα κονδυλώματα να επανεμφανιστούν. Μην επιχειρήσετε ποτέ να αφαιρέσετε κονδυλώματα μόνοι σας, με κάψιμο, κόψιμο ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

Δείτε τις υπόλοιπες κατηγορίες για τα κονδυλώματα και καλέστε μας στο 216 900 5000 για να αξιολογήσουμε την περίπτωσή σας ή να σας λύσουμε οποιεσδήποτε απορίες:

Κονδυλώματα και Καρκίνος

Κονδυλώματα στον Άντρα

Κονδυλώματα Πέους

Κονδυλώματα Πρωκτού

Κονδυλώματα στη Γυναίκα

Κονδυλώματα Κόλπου

Κονδυλώματα Αιδοίου

Ρωτηστε τον Δερματολογο - Αφροδισιολογο Χρηστο Σταμου