Ολοκληρωμενο Πλανο Αντιμετωπισης της Ακμης με ή χωρις φαρμακευτικη αγωγη

Διάγνωση Αιτιών που προκαλούν την Ακμή

Ολοκληρωμένη Διάγνωση Αιτιών που προκαλούν την Ακμή

Θεραπεία Aκμής

Φωτοδυναμική Θεραπεία Aκμής με το Βραβευμένο Dermalux Tri-Wave MD

Πλάνο Θεραπείας

Εξατομικευμένο Πλάνο Θεραπείας κατόπιν Λεπτομερειακής Εξέτασης

Πλήθος Θεραπευτικών Επιλογών

Πλήθος Θεραπευτικών Επιλογών – Κορυφαία Ιατρική Τεχνολογία

Αποκτήστε Καθαρό, Λείο, Δέρμα

Αποκτήστε Καθαρό, Λείο, Δέρμα που πλησιάζει το δέρμα που δεν έχει παρουσιάσει ποτέ Ακμή

Διόρθωση Ουλών Ακμής

Διόρθωση Ουλών Ακμής με Υπερπαλμικό Laser

Light acne image

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ)

Με τη Δύναμη του Φωτός – Από την 1η Συνεδρία, το Dermalux Tri-Wave MD ενεργοποιεί αμέσως τους Αυξητικούς παράγοντες του Δέρματος.

Το Dermalux Tri-Wave MD είναι μια πρωτοποριακή, κλινικά αποδεδειγμένη θεραπεία που αναζωογονεί το δέρμα με μη επεμβατικό φως, επιταχύνοντας της ανανέωση των κυττάρων και την υγεία του δέρματος, θεραπεύοντας έτσι την ακμή!

Κλινικά Αποδεδειγμένη Αποτελεσματικότητα

Το Dermalux Tri-Wave MD σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες, δεν προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα. Αντίθετα, είναι ευεργετικό και ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης του δέρματος. Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος και δεν απαιτεί καθόλου χρόνο ανάρρωσης. Επιστρέφετε αμέσως στις δραστηριότητές σας.

Τα 3 Ευεργετικα Μηκη Φωτος του Dermalux Tri-Wave MD

Dermalux Tri-Wave MD: Μπλε φως

 • Έχει φυσική αντιμικροβιακή και αντί-ακνεϊκή δράση, ενώ δεν επιτρέπει στα μικρόβια να αναπτύξουν αντοχή, κάτι που συμβαίνει με τη χρήση αντιβιοτικών σε κρέμες ή χάπια.
 • Βελτιώνει την υφή και εξομαλύνει τις μελαγχρωματικές ατέλειες (μέλασμα, μεταφλεγμονώδεις κηλίδες ακμής κ.λ.π.).
 • Κάνει σμηγματορύθμιση.
 • Βελτιώνει την καθαρότητα του δέρματος.
 • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Dermalux Tri-Wave MD: Κόκκινο φως

 • Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
 • Μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
 • Αυξάνει τη ζωτική ενυδάτωση.
 • Λειαίνει την υφή του δέρματος ομοιόμορφα.
 • Αναζωογονεί σε βάθος και αποκαθιστά τη χαμένη λάμψη της επιδερμίδας.

Dermalux Tri-Wave MD: Near Infrared Light

 • Προσφέρει ενισχυμένη αναζωογόνηση δέρματος.
 • Καταπραΰνει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό.
 • Μειώνει τις μελαγχρωματικές βλάβες στην επιδερμίδα.
 • Ενισχύει συνολικά την υγεία του δέρματος.
 • Θεωρείται ιδανικό για τα πιο ευαίσθητα δέρματα.

Dermalux Tri-Wave MD: Tri-Wave Therapy

 • Η θεραπεία Dermalux Tri-Wave παράγει μοναδικά μήκη κύματος, προσαρμοσμένα κατάλληλα μόνο για το δικό σας δέρμα. Ο δερματολόγος θα σας συμβουλέψει για την καλύτερη θεραπεία, ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ

Ακμή Θεραπεία Πριν και Μετά
Ακμη Προσωπου Αποτελεσματα
Ακμη στο Κουτελο Θεραπεια Αποτελεσματα
Ακμη Ενηλικων Αντιμετωπιση
Καταπολεμηση Ακμης Πριν και Μετα
Ακμη στο Προσωπο Πριν και Μετα Θεραπειας
Αντιμετωπιση Ακμης Αποτελεσματα
Φαγεσωρικη Ακμη Θεραπεια

ΙΑΤΡΕΙΑ DERMADVANCE

Ακμή και ακμή ενηλίκων

Η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται όταν οι θύλακες των τριχών αποφράσσονται από σμήγμα και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Η ακμή παρουσιάζεται συχνότερα κατά την περίοδο της εφηβείας, αλλά μπορεί να επηρεάσει άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Η ακμή συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, το μέτωπο, το στήθος, το επάνω μέρος της πλάτης και τους ώμους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος έχουν τους περισσότερους σμηγματογόνους αδένες, με τους οποίους συνδέονται οι θύλακες των τριχών.

Το τοίχωμα του θύλακα μπορεί να διογκωθεί και να εμφανίσει ένα λευκό σπυράκι ή να ανοίξει στο επάνω μέρος και να γίνει πιο σκούρο, δημιουργώντας ένα μαύρο στίγμα. Τα μαύρα στίγματα μπορεί να μοιάζουν με βρωμιά που έχει συσσωρευτεί στους πόρους. Αλλά στην πραγματικότητα στους πόρους συσσωρεύονται βακτήρια και σμήγμα, τα οποία γίνονται καφέ όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα.

Συχνες ερωτησεις για τη Φωτοθεραπεια Ακμης

ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΚΜΗΣ

Κοινή ακμή

Η κοινή ακμή είναι ο πιο συνήθης τύπος ακμής. Μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, την πλάτη, τους ώμους και τα οπίσθια. Αρχικά μπορεί να είναι ήπια, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να εξελιχθεί γρήγορα σε πιο σοβαρές μορφές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δερματολόγοι συνιστούν να λαμβάνεται θεραπεία για την κοινή ακμή, αμέσως μόλις εμφανιστεί.

Φαγεσωρική ακμή

Σε αυτή την περίπτωση, αντί για σπυράκια με φλεγμονή παρουσιάζονται εξογκώματα, μαύρα στίγματα και άσπρα σπυράκια. Η φαγεσωρική ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου ή του σώματος, ενώ ως προς τη σοβαρότητα μπορεί να είναι από ήπια έως αρκετά σοβαρή.

Κυστική ακμή

Αυτή είναι η πιο σοβαρή μορφή της κοινής ακμής. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου ή του σώματος. Στην κυστική ακμή υπάρχει σημαντική φλεγμονή και παρουσιάζονται μεγάλες και επώδυνες κηλίδες ή κύστες.

Οζώδης ακμή

Στην οζώδη ακμή εμφανίζονται μεγάλες, σκληρές και βαθιές κηλίδες, οι οποίες ονομάζονται οζίδια. Όπως συμβαίνει και με την κυστική, η οζώδης ακμή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από δερματολόγο. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν συχνά οζώδη στίγματα συνήθως χρειάζονται κάποιο συνταγογραφούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση της ακμής.

Μηχανική ακμή

Η μηχανική ακμή προκαλείται όταν υπάρχει υπερβολική θερμότητα ή/και ασκείται υπερβολική πίεση ή τριβή στο δέρμα. Συνήθως εμφανίζεται στο σώμα, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και στο πρόσωπο. Ορισμένες φορές την αποκαλούν ακμή των αθλητών, επειδή παρουσιάζεται συχνά σε νεαρούς αθλητές και νεαρές αθλήτριες όταν φορούν κράνος, αθλητικό καπέλο, κορδέλα για τον ιδρώτα και άλλα είδη αθλητικού εξοπλισμού.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΚΜΗΣ

Οι θεραπείες για την ακμή διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ ατόμων. Δεν υπάρχει μία θεραπεία που να είναι εξίσου αποτελεσματική και ασφαλής για όλους τους ανθρώπους με ακμή. Εκτός από τα συνταγογραφούμενα τοπικά και συστηματικά φάρμακα, υπάρχουν και άλλες ιατρικές μέθοδοι θεραπείας, οι οποίες εφαρμόζονται στο δερματολογικό ιατρείο. Τέτοιες είναι η φωτοθεραπεία, οι ενέσεις στεροειδών και τα χημικά πίλινγκ.

ΑΚΜΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το καθαρό φως έχει τη δύναμη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής με ή χωρίς την ταυτόχρονη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το Dermalux Tri-Wave MD είναι μια πρωτοποριακή, κλινικά αποδεδειγμένη θεραπεία που αναζωογονεί το δέρμα με τη χρήση μη επεμβατικού φωτός, επιταχύνοντας της ανανέωση των κυττάρων, προάγοντας την υγεία του δέρματος και θεραπεύοντας έτσι την ακμή! Τα αποτελέσματα του στο δέρμα είναι ορατά από την πρώτη θεραπευτική συνεδρία. Η καινοτομία της συσκευής Dermalux Tri-Wave MD είναι το γεγονός ότι δεν ερεθίζει το δέρμα, σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες τεχνολογίες. Το φως του Dermalux Tri-Wave MD είναι ευεργετικό και προάγει την ενεργοποίηση των φυσικών μηχανισμών ανάπλασης του δέρματος.

Το Dermalux Tri-Wave MD συνδυάζει τρία μήκη κύματος του φωτός που έχουν ευεργετική δράση στο δέρμα.

Το μπλε φως βελτιώνει την υφή και την ομοιομορφία του χρώματος του δέρματος, ενώ παράλληλα έχει φυσική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Άλλα οφέλη του μπλε φωτός είναι η ρύθμιση του σμήγματος, καθώς και η βελτίωση της καθαρότητας του δέρματος.

Το κόκκινο φως που εκπέμπει το Dermalux Tri-Wave MD προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα, τα οποία ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος. Εκτός αυτού μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, εξομαλύνει την υφή του δέρματος, αναζωογονεί τους ιστούς με ομοιόμορφο τρόπο και αυξάνει την ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Τέλος, το εγγύς υπέρυθρο φως του Dermalux Tri-Wave MD ενισχύει περαιτέρω την αναζωογόνηση των ιστών, καταπραΰνει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό του δέρματος, μειώνει τη δυσμελάγχρωση και ενισχύει την υγεία του δέρματος.

Η θεραπεία με τα τρία μήκη κύματος του Dermalux Tri-Wave MD και τα μοναδικά μήκη κύματος που δημιουργεί ανάλογα με το δέρμα και την ακμή κάθε ασθενούς μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος, ενώ μετά τη θεραπεία δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας. Ο δερματολόγος θα σας συμβουλέψει για την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης της ακμής, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες του δέρματός σας όσο και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

ΑΚΜΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η φωτοδυναμική θεραπεία αποτελεί μια γρήγορη, αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο για την αντιμετώπιση της ακμής που μπορεί να σας χαρίσει αισθητά πιο καθαρό και όμορφο δέρμα. Εφαρμόζεται στο δερματολογικό ιατρείο. Στη φωτοδυναμική θεραπεία συνδυάζεται το φως με ένα ειδικό τοπικό σκεύασμα, το οποίο ενεργοποιείται από το φως. Εκτός της αντιμετώπισης της ενεργού ακμής, η φωτοδυναμική θεραπεία βοηθάει επίσης στην εξάλειψη των παλαιότερων σημαδιών ή/και ουλών λόγω της ακμής.

Η εφαρμογή της φωτοδυναμικής θεραπείας ολοκληρώνεται σε δύο στάδια. Αρχικά εφαρμόζεται ή χορηγείται μια ουσία που αυξάνει την ευαισθησία στο φως (φωτοευαισθητοποιητική ουσία), την οποία απορροφούν τα κύτταρα-στόχοι. Στο δεύτερο στάδιο η φωτοευαισθητοποιητική ουσία ενεργοποιείται με τη δύναμη της συσκευής φωτός. Έτσι επιτυγχάνεται εξάλειψη μόνο των κυττάρων της βλάβης που αποτελούν τον στόχο της θεραπείας, χωρίς να επηρεάζονται οι παρακείμενοι υγιείς ιστοί του δέρματος.

Πλεονεκτήματα

 • Γρήγορα αποτελέσματα
 • Χωρίς ουλές
 • Χωρίς τομές
 • Χωρίς συστηματικές παρενέργειες
 • Αποφυγή ανάπτυξης ανοχής στα αντιβιοτικά
 • Ανανέωση και εξομάλυνση της υφής του δέρματος.

 ΧΗΜΙΚΑ ΠΙΛΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Τα χημικά πίλινγκ που εφαρμόζονται στο δέρμα μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κάποιων μορφών ακμής και να βελτιώσουν την εμφάνιση της επιδερμίδας.

Κατά τη διάρκεια του χημικού πίλινγκ, ο/η δερματολόγος εφαρμόζει ένα ήπιο χημικό διάλυμα στο δέρμα, το οποίο βοηθά στην αφαίρεση του σμήγματος από τους πόρους, στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, καθώς και στη μείωση των λευκών κηλίδων και των μαύρων στιγμάτων. Το χημικό πίλινγκ μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανάπτυξη νέου δέρματος. Για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων μπορεί να χρειαστούν επαναληπτικές θεραπείες.

Μεταξύ των πιθανών παρενεργειών των χημικών πίλινγκ περιλαμβάνονται η ερυθρότητα, ο σχηματισμός κρούστας και ουλών, η φλεγμονή και το μη φυσιολογικό χρώμα του δέρματος. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα χημικά πίλινγκ δεν συνιστώνται σε ανθρώπους το δέρμα των οποίων έχει την τάση να εμφανίζει ουλές, όπως κελοειδή, καθώς και όταν έχει χορηγηθεί ισοτρετινοΐνη τους τελευταίους έξι μήνες.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

Για ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ακμή, ο  οι δερματολόγοι παλιότερα συχνά συνταγογραφούσαν  από του στόματος αντιβιοτικά, με συνηθέστερα την τετρακυκλίνη, την μινοκυκλίνη και την δοξυκυκλίνη. Σήμερα πλέον η χορήγηση αντιβιοτικών στην ακμή πέρα από τον βραχυχρόνιο έλεγχο εξάρσεων δεν φαίνεται να είναι δημοφιλής και αποτελεσματική και δεν αποτελεί πρώτη θεραπευτική επιλογή.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

Διατροφή και ακμή

Αν και είναι μύθος ότι αν τρως σοκολάτα θα αυξηθεί η ακμή, υπάρχουν κάποιες τροφές, συμπεριλαμβανομένης και της σοκολάτας, οι οποίες μπορούν να προάγουν την εμφάνιση της ακμής. Ουσιαστικά οποιαδήποτε τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα και να επιδεινώσει την ακμή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης διερευνηθεί και σύμφωνα με κάποιες έρευνες μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση της ακμής. Κάθε περίπτωση ωστόσο είναι μοναδική και πρέπει να αντιμετωπίζεται ακολουθώντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Ακμή και ηλικία

Είναι γεγονός ότι η ακμή εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στη διάρκεια της εφηβείας. Ωστόσο μπορεί να προσβάλλει άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες λόγω των ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Ακμή και καλλυντικά προϊόντα

Κάποια καλλυντικά προϊόντα αποφράσσουν τους πόρους του δέρματος και μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση σπυριών και κηλίδων. Ωστόσο, η χρήση των κατάλληλων καλλυντικών μπορεί ακόμα και να έχει ευεργετικά οφέλη για την ακμή. Πρέπει πάντα να επιλέγονται καλλυντικά που δεν αυξάνουν τη λιπαρότητα του δέρματος. Πολλές φορές τα καλλυντικά που είναι κατάλληλα για δέρματα με ακμή και ατέλειες αναφέρονται ως μη φαγεσωρογόνα.

Ακμή και ήλιος

Ο ήλιος με την πάροδο του χρόνου προκαλεί αποδόμηση του κολλαγόνου του δέρματος. Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σφιχτό και σφριγηλό με νεανική όψη και όταν αποδομείται είναι πιθανότερο να εμφανιστούν μαύρα στίγματα στο δέρμα. Εκτός αυτού, η βλάβη στο δέρμα που προκαλείται από τον ήλιο καθιστά δυσκολότερη την αποκατάσταση του δέρματος και συνεπώς υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ουλών.

Ακμή και καθαρισμός του προσώπου

Εάν εμφανιστεί έξαρση της ακμής, δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται επαρκής καθαρισμός του προσώπου και τα μαύρα στίγματα δεν είναι βρωμιά που έχει συσσωρευτεί στους πόρους του δέρματος. Παρόλο που ο τακτικός καθαρισμός του δέρματος είναι υψίστης σημασίας για τη βελτίωση της ακμής, όταν γίνεται με πολύ μεγάλη συχνότητα μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του δέρματος λόγω της απομάκρυνσης των φυσικών λιπαρών ουσιών.

Ακμής στο πρόσωπο και στο σώμα

Η θεραπεία της ακμής διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν πρέπει να θεραπευτεί το πρόσωπο ή το σώμα. Τα τοπικά εφαρμοζόμενα προϊόντα δεν απορροφούνται τόσο καλά από το σώμα όπως από το πρόσωπο, όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό. Επίσης οι θύλακες των τριχών στο σώμα βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους σε σύγκριση με το πρόσωπο κάτι που επηρεάζει επίσης τον βαθμό απορρόφησης των τοπικών προϊόντων.

Ακμή και ποιότητα ζωής

Η βελτίωση της κατάστασης της ακμής επηρεάζει θετικά την ποιότητα ζωής, καθώς βελτιώνεται η εμφάνιση του προσώπου ή/και του σώματος. Οι γυναίκες με ακμή είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν κατάθλιψη και άγχος λόγω της ακμής.

Ακμή στους άνδρες και στις γυναίκες

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η κοινή ακμή προσβάλλει συχνότερα τους εφήβους. Αντιθέτως, στην ενήλικη ζωή η κοινή ακμή παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Επιπλέον, επειδή οι λόγοι που προκαλούν ακμή στους άνδρες και τις γυναίκες μπορεί να διαφέρουν, ενδέχεται να υπάρχει διαφοροποίηση και στις θεραπείες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες πολλές φορές χρησιμοποιούν αντισυλληπτική αγωγή για τη βελτίωση της ορμονικής ανισορροπίας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

Έχω ουλές ακμής. Υπάρχει θεραπεία ?

Η έγκαιρη θεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη ουλών ακμής. Μόλις εμφανιστούν ουλές, ο γιατρός μπορεί να προτείνει ιατρική ή χειρουργική επέμβαση για τη μείωση των ουλών. Ένα επιφανειακό λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ακανόνιστων ουλών.Σήμερα το ultra pulse co2 laser αποτελεί την πιο αποτελεσματική και ασφαλή θεραπέια των ουλών ακμής . To  Dermapen (ή oi μικρονυγμοί), η οποία είναι μια μορφή επιφανειακών “τρυπημάτων ” στο δέρμα χρησιμοποιείται σαν θεραπέια αρκετές φορές. Μια άλλη επιλογή θεραπείας για βαθιες ουλές που προκαλούνται από κυστική ακμή είναι η μεταφορά λίπους από άλλο μέρος του σώματος στην ουλή καθώς και η υποσκαφή οπού ξεκολλάτε ο πυθμένας απο την επιφανεια μιας ουλής για βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος . Σε άλλες περιπτώσεις  μπορεί επίσης να ενέθεί ένα συνθετικό υλικό πλήρωσης , όπως υαλουρονικό , κάτω από την ουλή για να βελτιώσει την εμφάνισή της.

Εχω ουλές ακμής και θέλω να κάνω θεραπεία .Πότε είναι η καλύτερη χρονική στιγμή να ξεκινήσω ?

Πλέον η συγχρονη άποψη είναι ότι όσο πιο κοντα χρονικά στο σχηματισμό των ουλών ακμής γίνει η αντιμετώπιση τους , τόσο καλύτερο θα είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα .

Είμαι άντρας και έχω ακμή . Πως πρεπει να ξυρίζομαι ?

Να ξυρίζεστε προσεκτικά. Οι άνδρες που ξυρίζονται  και έχουν ακμή πρέπει να δοκιμάσουν  τόσο ηλεκτρικά όσο και ξυράφια ασφαλείας για να δουν ποιο είναι πιο άνετο για τον τύπο δερματος τους και την τριχοφυΐα τους . Όταν χρησιμοποιείτε ένα ξυράφι ασφαλείας, βεβαιωθείτε ότι η λεπίδα είναι αιχμηρή και  να μαλακώνετε τα γενειά τον αφρό ξυρίσματος και ζεστό νερό. Ξυριστείτε απαλά και μόνο όταν είναι απαραίτητο για να μειώσετε τον κίνδυνο κηλίδων.

Εάν μαυρίσω στο πρόσωπο δε θα βελτιωθεί η ακμή μου; Με τη θεραπεία της ακμή δεν είναι πιο ευαίσθητο το δέρμα μου στον ήλιο;

Αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα ή  μαύρισμα στο πρόσωπο. Πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε ηλιακό έγκαυμα. Ένα ηλιακό έγκαυμα που προκαλεί το κόκκινο χρώμα του δέρματος ή το μαύρισμα που σκουραίνει το δέρμα μπορεί να κάνει τις κηλίδες λιγότερο ορατές και να κάνουν να αισθάνεστε  το δέρμα ξηρότερο. Ωστόσο, τα οφέλη αυτά είναι μόνο προσωρινά και υπάρχουν οι γνωστοί κίνδυνοι υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, όπως η ταχύτερη γήρανση του δέρματος και μακροχρόνιος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Έχω ακμή και κάνω θεραπέια, τι καλλυντικά πρέπει να χρησιμοποιώ;

Για το χρόνο που κάνετε  θεραπεία ακμής, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε ορισμένα από τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε. Όλα τα καλλυντικά, όπως η βάση , το ρουζ, η σκιά ματιών, τα ενυδατικά  και τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, πρέπει να είναι απαλλαγμένα από βάσεις ελαίου. Επιλέξτε προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως μη φαγεσωρογόνα (δηλαδή δεν προωθούν το σχηματισμό κλειστών πόρων), και έχουν αντίστοιχη σήμανση όπώς “for acne prone skin”, “non comedogenic”, “ oil free”. Σε μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, ακόμη και αυτά τα προϊόντα μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή.

Υπάρχει τρόπος να κλείσω τους πόρους μου;

Οι πόροι δεν ανοίγουν και κλείνουν, αλλά διατηρώντας τους χωρις βύσματα κερατίνης και καθαρούς  μπορεί να φαίνονται μικρότεροι. Η χρήση τοπικών προϊόντων με σαλικυλικό οξύ , το οποίο βοηθά στην αποδυνάμωση των πόρων και επίσης μειώνει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή είναι μια καλή επιλογή. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κάθε φορά που πλένετε το πρόσωπό σας, εκτός και αν υποφέρετε από ερεθισμό ή ξηρότητα – στη συνέχεια μειώστε τη χρήση σε μία φορά την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα

Υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τα μαύρα στίγματα – ανοιχτούς φαγέσωρες;

Όχι, αλλά μπορείτε να τους ελαχιστοποιήσετε με θεραπείες ακμής όπως σαλικυλικό οξύ και ρετινοειδή. Πλύνετε με σαλικυλικό οξύ μια ή δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιήστε ένα ρετινοειδές, όπως η αδαπαλένη κάθε βράδυ. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή παρατηρήσετε ερυθρότητα ή απολέπιση, χρησιμοποιήστε το μόνο μια νύχτα για να ξεκινήσετε.

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τις ουλές ακμής ;

Συμβουλευτείτε έναν επεμβατικό  δερματολόγο για το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος, επειδή τα διαφορετικά σημάδια ακμής ανταποκρίνονται σε διαφορετικές θεραπείες. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρεις τύποι ουλών ακμής: οι επίπεδες ουλές  (μια ελαφριά εμβυθυση), οι βαθιές στενες ουλές (ένα μικρής οπής βαθούλωμα) και οι επίπεδες ευρείες ουλές. Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν πολλαπλά είδη ουλών, γι ‘αυτό χρειάζονται ένα συνδυασμό θεραπειών. Οι επιλογές περιλαμβάνουν θεραπείες με λέιζερ, υποσκαφή (μια βελόνα εισάγεται κάτω από την επιδερμίδα, παράλληλα με την επιφάνεια του δέρματος, για να σπάσει ο ιστός ουλής), microneedling (δημιουργώντας μικρές διατρήσεις στο δέρμα για να διεγείρει το κολλαγόνο για να γεμίσει βαθουλώματα), θεραπείες πλήρωσης και χημικής απολέπισης .