Τι ειναι οι Μυκητιασεις;

Οι μυκητιάσεις, στον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα, είναι μια ασθένεια που προκαλείται από οποιοδήποτε μύκητα που εισβάλλει στους ιστούς, προκαλώντας επιφανειακή, υποδόρια ή συστηματική νόσο. Η επιφανειακή μυκητίαση, που ονομάζεται επίσης δερματοφύτωση, περιορίζεται στο δέρμα και προκαλείται από τα γένη  Microsporum, Trichophyton, ή Epidermophyton.

Αιτιες

Τα αντιβιοτικά είναι ένας παράγοντας κινδύνου για μυκητιασικές λοιμώξεις.
Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι επίσης σε κίνδυνο να αναπτύξουν μυκητιασικές λοιμώξεις. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ασθενών με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό είναι τα ατόμα με HIV / AIDS, άτομα υπό θεραπεία με στεροειδή και άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Τα άτομα με διαβήτη τείνουν επίσης να αναπτύξουν λοιμώξεις από μύκητες. Πολύ νεαρά και ηλικιωμένα άτομα είναι επίσης ομάδες που κινδυνεύουν.

Ταξινομηση

Οι μυκητιάσεις ταξινομούνται ανάλογα με τα επίπεδα των ιστών που έχουν αποικηθεί αρχικά.

Επιφανειακες Μυκητιασεις

Οι επιφανειακές μυκητιάσεις περιορίζονται στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος και των μαλλιών. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας μυκητιασικής λοίμωξης είναι η Tinea versicolor, μια λοίμωξη που επηρεάζει συνήθως το δέρμα των νέων ανθρώπων, ειδικά το στήθος, την πλάτη, τα μπράτσα και τα πόδια. Η Tinea versicolor προκαλείται από έναν μύκητα που ζει στο δέρμα φυσιολογικά.

Δεν επηρεάζει συνήθως το πρόσωπο. Αυτός ο μύκητας παράγει κηλίδες που είτε είναι πιο ανοιχτές σε χρώμα από το δέρμα ή έχουν ένα κοκκινωπό-καφέ χρώμα.

Αυτό ο μύκητας υπάρχει σε δύο μορφές, μία από αυτές προκαλεί εμφανή σημάδια. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τον μύκητα να γίνει πιο ορατός περιλαμβάνουν: υψηλή υγρασία, όπως επίσης και το ανοσοποιητικό ή ορμονικές ανωμαλίες. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με αυτή την πολύ συνηθισμένη κατάσταση είναι υγιής.

Δερματικες μυκητιασεις

Μυκητίαση Τριχωτού κατά την ΘεραπείαΟι δερματικές μυκητιάσεις επεκτείνονται βαθύτερα στην επιδερμίδα, και επηρεάζουν επίσης τα μαλλιά και τα νύχια δημιουργώντας ασθένειες.  Αυτές οι ασθένειες περιορίζονται στα κερατινοποιημένα στρώματα του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Οι οργανισμοί που προκαλούν αυτές τις ασθένειες ονομάζονται δερματόφυτα. Στην κατηγορία αυτη περιλαμβάνονται νοσήματα όπως η μυκητίαση των νυχίών , η μυκητίαση του τριχωτού σε παιδία συνήθως , η μυκητίαση του άκρου ποδιού , η μυκητίασικη βαλανοποσθήτιδα κτλ

Προληψη

Κρατώντας το δέρμα καθαρό και στεγνό, καθώς και τη διατήρηση της καλής υγιεινής, θα βοηθήσει στη μη δημιουργία ή εξάπλωση των τοπικών μυκητιάσεων. Επειδή οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι συχνά  μεταδοτικές, είναι σημαντικό να πλένεστε μετά την επαφή με άλλους ανθρώπους ή ζώα. Τα αθλητικά ρούχα θα πρέπει επίσης να πλένονται μετά από κάθε χρήση.

Μυκητιασεις Θεραπεια

Αντιμυκητιασικά φάρμακα και σαπούνια χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μυκητιάσεων. Ανάλογα με τη φύση της λοίμωξης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας τοπικός ή συστημικός παράγοντας.