Τι ειναι η Υπεριδρωσια;

Η υπεριδρωσία είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς εκκρίνεις αδένες.

Είδη

Ανάλογα με την εντόπιση χαρακτηρίζεται σε εστιακή και γενικευμένη. Η εστιακή υπεριδρωσία μπορεί να είναι ιδιοπαθής (πρωτοπαθής), να σχετίζεται με νευροπάθειες ή να είναι επακόλουθο νοσημάτων και τραυμάτων που πλήττουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η γενικευμένη υπεριδρωσία είναι συνήθως δευτεροπαθής. Ενδοκρινολογικές και μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης, η υπογλυκαιμία και η εμμηνόπαυση και νευρολογικές διαταραχές μπορούν να συνοδεύονται από γενικευμένη υπεριδρωσία.

Που εντοπίζεται;

Οι κύριες εντοπίσεις της εστιακής πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας είναι η μασχάλη, οι παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο.

Θεραπεια υπεριδρωσιας

Υπάρχουν διάφορα είδη θεραπειών για την υπεριδρωσία όπως αντιιδρωτικά spray και κρέμες, ιοντοφόρηση (καταστέλλει τους ιδρωτοποιούς αδένες με χρήση γαλβανικού ηλεκτρικού ρεύματος), χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων, συμπαθεκτομή τέμνοντας τα συμπαθητικά νεύρα, που διεγείρουν τους αδένες.

Η σύγχρονη και η πιο αποτελεσματική όμως αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας γίνεται με έγχυση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α . Με την συγκεκριμένη θεραπεία Βοτουλινικής Τοξίνης διακόπτεται το νευρικό ερέθισμα. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή κατά της υπεριδρωσίας, η  Βοτουλινική Τοξίνη διακόπτει το νευρικό ερέθισμα που φτάνει μέχρι τους ιδρωτοποιούς αδένες και τους δίνει την εντολή να παράγουν ιδρώτα.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή  Βοτουλινικής Τοξίνης Α σε τέτοιες καταστάσεις εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση κι όχι τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα. Σχεδόν το 90% των ασθενών ανταποκρίνεται στη θεραπεία για μια μέση διάρκεια από 7 έως 8 μήνες.