Τι Ειναι η Γυροειδης Αλωπεκια

Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένας τύπος τριχόπτωσης που εμφανίζεται όταν το τοπικο ανοσοποιητικό σύστημα  του δέρματος επιτίθεται λανθασμένα κατά των τριχοθυλακίων, από τα οποία ξεκινά η ανάπτυξη των τριχών. Η βλάβη στο θυλάκιο δεν είναι συνήθως μόνιμη. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα θυλάκια. Η γυροειδής αλωπεκία είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας κάτω των 20, αλλά παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας μπορούν να επηρεαστούν. Οι γυναίκες και οι άνδρες προσβάλλονται εξίσου το ίδιο.

Σημαδια και συμπτωματα

Εάν έχετε γυροειδή αλωπεκία, μπορεί να παρουσιάσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Τμηματική απώλεια μαλλιών: Το πρόβλημα συχνά αρχίζει με ένα ή περισσότερα, στρογγυλά, λεία, γυμνά “μπαλώματα” σε μέγεθος κέρματος. Αρχικά θα παρατηρήσετε τούφες μαλλιών στο μαξιλάρι σας ή στο ντους. Η τριχόπτωση εμφανίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής. Αλλά μπορεί να περιλαμβάνει τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τα γένια – κάθε περιοχή που φέρει τριχοφυΐα. Τα κενά ποικίλλουν σε μέγεθος.
 • Τρίχες που θυμίζουν “Θαυμαστικό“: Συχνά, λίγες κοντές τρίχες υπάρχουν μέσα ή στις άκρες των γυμνών σημείων. Αυτές οι τρίχες στενεύουν στο κάτω μέρος, όπως ένα θαυμαστικό.
 • Εκτεταμένη απώλεια μαλλιών: Με τον καιρό, μερικοί ασθενείς γίνονται φαλακροί. Κάποιοι χάνουν όλες τις τρίχες του σώματός τους, εντελώς. Αυτό δεν είναι κοινό φαινόμενο. Επίσης ασυνήθιστο είναι ένα σημείο με απώλεια μαλλιών στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.
 • Προβλήματα νυχιών: η γυροειδής αλωπεκία, επίσης, μπορεί να επηρεάσει τα νύχια χεριών και ποδιών. Μπορεί να παρουσιάσουν μικρά εντυπώματα (βοθρία), λευκές κηλίδες ή γραμμές, να είναι τραχιά, να χάσουν την λάμψη τους, ή να γίνουν λεπτά και να σπάνε εύκολα. Σπάνια τα νύχια ενδέχεται να αλλάξουν σχήμα ή να πέσουν.
 Μερικές φορές οι αλλαγές των νυχιών είναι το πρώτο ή και μοναδικό  σημάδι της γυροειδούς αλωπεκίας.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΤΗ ΓΥΡΟΕΙΔΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ;

Υπάρχουν ποικίλες θεραπευτικές προσεγγίσεις  για τη γυροειδή αλωπεκία. Τα μαλλιά συχνά βγαίνουν εκ νέου από μόνα τους, σε ποσοστό 80% η νόσος αντιστρέφεται μόνη της στη διετία. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά να βγουν πιο γρήγορα. Ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα για να βοηθήσει τα μαλλιά να αυξηθούν εκ νέου πιο γρήγορα και να ανακόψει την παθολογική ανοσιακή απόκριση του δέρματος. 

 1. Κορτικοστεροειδή: Αυτά το φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να χορηγηθούν με τη μορφή ενέσεων, οπότε ο δερματολόγος εγχέει το φάρμακο στα σημεία με απώλεια μαλλιών. Για τους ενήλικες με γυροειδή αλωπεκία, οι υποδόριες  ενέσεις είναι συχνά η πρώτη θεραπεία που δοκιμάζεται. Οι ασθενείς επαναλαμβάνουν τις ενέσεις κάθε 3 έως 6 εβδομάδες. Η ανάπτυξη των μαλλιών ξεκινά περίπου 4 εβδομάδες μετά την τελευταία ένεση. Μερικές φορές, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Κάποιες φορές, ο ασθενής έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει τα φάρμακα αυτά τοπικά. Μπορεί να είναι σε μορφή κρέμας, λοσιόν, ή αλοιφής. Ο ασθενής εφαρμόζει το φάρμακο στα γυμνά σημεία. Τα τοπικά κορτικοστεροειδή είναι λιγότερο αποτελεσματικά από ότι οι ενέσεις. Αυτά είναι συχνά η καλύτερη θεραπεία για τα παιδιά. Λιγότερο συχνά και σε εξαιρετικά εκτεταμένες και αιφνίδιες καταστάσεις, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν χάπια κορτικοστεροειδών από το στόμα. Τα κορτικοστεροειδή χάπια μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες για αυτό και οι δερματολόγοι δεν τα συνταγογραφούν συνήθως. Τα χάπια μπορεί να είναι μια επιλογή θεραπείας για ασθενείς με πολλά αποψιλωτικά σημεία.
 2. Minoxidil – Μινοξιδίλλη: Αποτελεί ένα από τα φάρμακα για την επανεμφάνιση της τριχοφυίας. Η μινοξιδίλη 5%, μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς να αυξήσουν τα μαλλιά τους. Ενδείκνυται για παιδιά και ενήλικες. Εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα στο τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή τα γένια. Νέα μαλλιά αρχίζουν να παράγονται σε περίπου 2 μήνες. Οι ασθενείς συνήθως χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο μαζί με άλλη θεραπεία.
 3. Ανθραλίνη: Αυτό το φάρμακο μεταβάλλει τη ανοσοποιητική λειτουργία του δέρματος. Οι ασθενείς εφαρμόζουν μία ουσία σαν πίσσα στο δέρμα και το αφήνουν για 20 έως 60 λεπτά. Η θεραπεία είναι σύντομης επαφής. Είναι σημαντικό η ανθραλίνη να ξεπλένεται καλά για να αποφευχθεί ο ερεθισμός του δέρματος.
 4. Φωτοδυναμική θεραπεία: Βασίζεται στη λογική της ενεργοποίησης ανοσιακής απόκρισης Τh1  μέσω εφαρμογής φωτοευαισθητοποιητικής κρέμας και μετά από χρονικό διάστημα 2 ωρών έκθεση της περιοχής σε φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.
 5. Τοπική ανοσοτροποποιητική αγωγή, με χρήση ανταγωνιστών καλσινευρίνης.
 6. Τοπική ανοσοδιεγερτική  αγωγή με χημικές ερεθιστικές ουσίες, όπως DNCP. Συνήθως χρησιμοποιείται σε εκτεταμένες κλινικές μορφές, λόγω των συχνών επισκέψεων και του ερεθισμού και ευαισθητοποίησης που προκαλεί.
 7. Αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP: Θεραπεία με ενεργοποιημένο πλάσμα από το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Μετά από μια σύντομη αιμοληψία, το αίμα του ασθενούς επεξεργάζεται για να γίνει διαχωρισμός του πλάσματος, που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια. Ακολουθεί ενεργοποίηση του πλάσματος με ιόντα ασβεστίου και το ενεργοποιημένο πλάσμα εγχέεται στο τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή μεσοθεραπείας. Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP προκαλεί επανέκφυση των μαλλιών, αυξάνει το μέγεθος της διαμέτρου της τρίχας και επιμηκύνει το στάδιο ανάπτυξης της τρίχας (αναγενής φάση) με αποτέλεσμα τα μαλλιά να μην πέφτουν πρόωρα. 

Τι λένε οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP; Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP εφαρμόζεται και ως συντηρητική μέθοδος σε περιπτώσεις ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας, καθώς και έπειτα από μεταμόσχευση μαλλιών, ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη των τριχών και την επούλωση.

Το 2019, μια ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε μια συστηματική ανασκόπηση των έρευνων για το PRP ως θεραπεία για την τριχόπτωση. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Aesthetic Plastic Surgery. 

Η ανάλυση επικεντρώθηκε τελικά σε 11 ερευνητικές εργασίες που περιελάμβαναν συνολικά 262 συμμετέχοντες με ανδρογενετική αλωπεκία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι περισσότερες από τις μελέτες διαπίστωσαν ότι οι ενέσεις PRP μείωσαν την τριχόπτωση και αύξησαν τη διάμετρο των τριχών και την πυκνότητα της ανάπτυξης των μαλλιών. Αναγνωρίστηκαν, ωστόσο, τα μικρά μεγέθη δείγματος και η χαμηλή ποιότητα της έρευνας ανάμεσα στους περιοριστικούς παράγοντες της έρευνάς τους. 

Μια άλλη συστηματική ανασκόπηση του 2019, η οποία εμφανίστηκε στη Δερματολογική Χειρουργική Επιθεώρηση, εξέτασε τα ευρήματα 19 μελετών που διερευνούσαν το PRP ως θεραπεία για την τριχόπτωση. Αυτές οι μελέτες εξέτασαν  συνολικά 460 άτομα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της επισκόπησης, οι περισσότερες μελέτες ανέφεραν ότι οι θεραπείες PRP οδήγησαν στην αναγέννηση των μαλλιών σε άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία και αλωπεκία. Τέλος, οι συγγραφείς μιας πρόσθετης επισκόπησης κλινικών μελετών, τις οποίες δημοσίευσε το International Journal of Women’s Dermatology, θεώρησαν ότι το PRP είναι μια «πολλά υποσχόμενη» θεραπεία για την τριχόπτωση, με βάση τα ευρήματά τους. Ωστόσο, η ομάδα σημείωσε ότι επειδή παρατηρούνται διαφορές στο υλικό που εγχέεται, στα διαστήματα που μεσολαβούν ανάμεσα σε κάθε συνεδρία και στις τεχνικές με τις οποίες γίνονται οι ενέσεις  για τη χορήγηση PRP, τα αποτελέσματά της θεραπείας μπορεί να ποικίλλουν. Σε αυτό το σημείο, χωρίς ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο για ενέσιμα, εξηγούν οι συγγραφείς, είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι η θεραπεία είναι καθολικά αποτελεσματική.