Τι ειναι η Βαλανοποσθιτιδα;

Ορίζεται ως η φλεγμονή της ακροποσθίας και βαλάνου σε άνδρες χωρίς περιτομή. Η βαλανοποσθίτιδα εμφανίζεται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και μπορεί να έχει προέλευση από οποιοδήποτε από τα πολλαπλά βακτήρια ή μύκητες του μικρο περιβάλλοντος της πόσθης – ακροποσθίας  ή να οφείλεται σε δερματίτιδα.

Οι πολύπλοκες μολύνσεις έχουν τεκμηριωθεί, συχνά από δέρμα με κακή ελαστικότητα και κακές συνθήκες υγιεινής που οδηγεί στον αποικισμό και την υπερανάπτυξη βακτηριδίων.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στην εκκαθάριση της οξείας λοίμωξης και την πρόληψη της υποτροπιάζουσας φλεγμονής / λοίμωξης μέσω της βελτίωσης της υγιεινής και χρήση ειδικής τοπικής αγωγής. Αν και δεν είναι πλέον αναγκαίο, η περιτομή μπορεί να εφαρμοσθεί για επίμονες ή υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες.

Η βαλανοποσθίτιδα δεν πρέπει να συγχέεται με τη βαλανίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή της βαλάνου του πέους ή αντίστοιχα της κλειτορίδας.

Παθοφυσιολογια

Αν και έχουν ενοχοποιηθεί πολλαπλοί οργανισμοί ως αιτιολογικοί παράγοντες, ο ασθενής αντιμετωπίζεται συχνά  εμπειρικά χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη καλλιέργειας.

Η μόλυνση  από το μύκητα Candida φαίνεται να είναι η πιο κοινή αιτία της ασθένειας. Οι ηλικιωμένοι άνδρες έχουν συχνά άλλες αιτιολογίες, συμπεριλαμβανομένων παράτριμμα, ερεθιστική δερματίτιδα και άλλες λοιμώξεις από μύκητες. Οι οργανισμοί που έχουν εντοπιστεί περιλαμβάνουν Bacteroides, Gardnerella, και  non albicans είδη Candida καθώς και β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο.

Σπάνιες αιτίες περιλαμβάνουν μόλυνση απο Πυογόνο Στρεπτόκοκκο, Prevotella melaninogenica, Cordylobia,, Providencia stuartii, και Ψευδομονάδα

Θνησιμοτητα / Νοσηροτητα

Εκτός από τα σχετικά ερεθιστικά συμπτώματα, η νοσηρότητα είναι περιορισμένη. Η φλεβίτιδα του πέους έχει αναφερθεί μετά από επαναλαμβανόμενες βαλανοποσθίτιδες απο  Candida.

Η θνησιμότητα είναι παρούσα μόνο σε ασθενείς οι οποίοι είναι ανοσοκατασταλμένοι και συχνά αναπτύσσουν βαλανοποσθίτιδα δευτερογενή λόγω  της σηψαιμίας από μύκητες.

Φυλη

Αναλύσεις της φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής δεν έχουν πραγματοποιηθεί, αν και η βαλανοποσθίτιδα, λόγω της ετερογενούς αιτιολογίας της, έχει περιγραφεί σε πολλές φυλές και εθνικότητες.

Φυλο

Η βαλανοποσθίτιδα εμφανίζεται μόνο σε άνδρες.

Ηλικια

Παρά το γεγονός ότι εντοπίζεται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο νεανικό πληθυσμό, 0-5 έτη, ή σε σεξουαλικά ενεργούς άνδρες ενήλικες.