Αντιμετωπιση Ροδοχρου Ακμης με το κορυφαιο Dermalux Tri-Wave MD

Διατηρηση Ροδοχρου Ακμης σε Υφεση

Rosacea highlight increases image

Ελαχιστοποιηση Εξαρσεων Ροδοχρου Ακμης

Μικροσκοπική εξέταση – Διάγνωση των αιτιών Επιμονής της Ροδόχρου Ακμής μέσα σε λίγα λεπτά

Θεραπεια με το Πολυβραβευμενο Dermalux Infrared

Πληθος Θεραπευτικων επιλογων – Με η Χωρις Φαρμακα

Rosacea highlight treatment image

Συνδυαστικα Θεραπευτικα Πρωτοκολλα για Εφηβους και Ενηλικες

Rosacea highlight decolouring image

Μειωση του χρωματισμου

Rosacea highlight skin revival image

Αναζωογονηση του δερματος

Καταπραϋνση ερυθροτητας

Το πολυβραβευμένο Dermalux Tri-Wave MD: Near Infrared Light είναι μια πρωτοποριακή, κλινικά αποδεδειγμένη θεραπεία που αναζωογονεί το δέρμα με μη επεμβατικό φως, επιταχύνοντας την ανανέωση των κυττάρων και την υγεία του δέρματος.

Προσφέρει:

 • Προηγμένη αναζωογόνηση δέρματος
 • Καταπραΰνει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό
 • Μειώνει την χρωματισμό του δέρματος
 • Ενισχύει την υγεία του δέρματος

ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

Ροδοχρους Ακμη Πριν και Μετα
Ροδοχρους Ακμη Θεραπεια

Τι Ειναι η Ροδοχρους Ακμη

Η ροδόχρους ακμή είναι μια κοινή φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που πλήττει περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αποτελεί μια χρόνια διαταραχή κυρίως του δέρματος του προσώπου, που συχνά χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Το 2004, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Κοινωνίας της Rosacea (NRS) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την σταδιοποίηση της ροδόχρου ακμής, η οποία καθόρισε τα κριτήρια ταξινόμησης της νόσου. Έτσι, τέσσερις υποτύποι ροδόχρου ακμής μπορούν να αναγνωριστούν με βάση διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά: η ερυθηματώδης, η βλατιδοφλυκταινώδης, η φυματιώδης και η οφθαλμική. Δεδομένα από την κλινική πρακτική δείχνουν ότι οι ασθενείς συχνά εκδηλώνουν περισσότερους από έναν υποτύπους.

ΙΑΤΡΕΙΑ DERMADVANCE

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΑΚΜΗΣ

Η ακριβής παθογένεια της ροδόχρου ακμής παραμένει ασαφής, αλλά στις αιτίες αναφέρεται η συμμετοχή αρκετών εξωτερικών και ενδογενών παραγόντων. Πρόσφατα ευρήματα έδειξαν ότι ρόλο παίζουν διάφοροι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και η συνύπαρξη άλλων ασθενειών. Τα μικροβιακά ερεθίσματα, ιδιαίτερα ο αποικισμός μικροβίων, η υπεριώδης ακτινοβολία, το άγχος και οι περιβαλλοντικές αλλαγές αναγνωρίζονται επίσης ως παράγοντες που προκαλούν τόσο την ανάπτυξη όσο και την επιδείνωση της ροδόχρου ακμής.

Πιο πρόσφατα, μελέτες συνέδεσαν τη ροδόχρου ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα με την εντερική δυσβίωση, μία κατάσταση στην οποία υπάρχει μια ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου, που είναι απαραίτητη για την πέψη και την ανοσολογική λειτουργία. Κατά συνέπεια, η κατάσταση δυσβίωσης έχει ως αποτέλεσμα πεπτικά και άλλα συστηματικά συμπτώματα. Οι συγγραφείς ανέφεραν το ρόλο της εντερικής δυσβίωσης στην προαγωγή της φλεγμονής και της βλάβης της φυσιολογικής λειτουργίας των λεμφοκυττάρων, ενδεχομένως διαιωνίζοντας χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή. Ως εκ τούτου, έχει υποτεθεί ο πιθανός ρόλος των μικροοργανισμών στην παθογένεση της ροδόχρου ακμής. Οι ερευνητές ανέφεραν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης βακτηριακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου (SIBO) σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή.

ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η ροδόχρους συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών, ως ερυθρότητα στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι ή το μέτωπο, η οποία μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο λαιμό, στο στήθος, το τριχωτό της κεφαλής ή τα αυτιά.

Με την πάροδο του χρόνου, η ερυθρότητα τείνει να γίνει πιο έντονη, πιο επίμονη και με ορατά αιμοφόρα αγγεία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, εξογκώματα και σπυράκια συχνά αναπτύσσονται, και σε σοβαρές περιπτώσεις, η μύτη μπορεί να πρηστεί και να έχει ανώμαλη υφή από περίσσεια ιστών. Σε πολλούς ασθενείς με ροδόχρου ακμή, τα μάτια επηρεάζονται επίσης, δημιουργείται αίσθημα ερεθισμού και εμφανίζονται πρησμένα ή κόκκινα. 

Η ροδόχρους ακμή μπορεί να διαφέρει σημαντικά από ένα άτομο σε άλλο, και στις περισσότερες περιπτώσεις, κάποια από όλες τις πιθανές ενδείξεις και τα συμπτώματα εμφανίζονται. Η ροδόχρους ακμή περιλαμβάνει πάντα τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα, ενώ μπορούν να αναπτυχθούν και διάφορα δευτερογενή.

Πρωτογενή Σημάδια Της Ροδόχρου Ακμής 

 • Εξάψεις – απρόβλεπτο κοκκίνισμα το προσώπου
 • Επίμονη ερυθρότητα
 • Φλύκταινες και σπυράκια
 • Ορατά αιμοφόρα αγγεία

Άλλα Πιθανά Συμπτώματα 

 • Ερεθισμός στα μάτια
 • Κάψιμο ή τσούξιμο
 • Ξηρότητα
 • Αυξημένος κόκκινες κηλίδες, γνωστές και ως πλάκες, μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς αλλαγές στο περιβάλλον δέρμα
 • Πάχυνση του δέρματος, συνήθως στη μύτη (φυματιώδης ροδόχρους)
 • Οίδημα
 • Εξανθήματα πέρα από το πρόσωπο. Η ροδόχρους ακμή μπορεί επίσης να αναπτυχθεί πέρα από το πρόσωπο, πιο συχνά στο λαιμό, το στήθος, το κεφάλι ή τα αυτιά

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΤΗ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΑΚΜΗ;

Ενώ δεν υπάρχει καμία μόνιμη θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή και οι αιτίες είναι ακόμα υπό διερεύνηση, οι δερματολόγοι επιλέγουν θεραπείες, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν ή να αναστρέψουν τα συμπτώματα της. Η ροδόχρους ακμή απαιτεί επίσκεψη σε δερματολόγο για να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί σωστά.  

Για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής, ο δερματολόγος εντοπίζει αρχικά όλα τα συμπτώματα της νόσου. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, γιατί τα διαφορετικά συμπτώματα, χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

 • Φάρμακα που εφαρμόζονται στη ροδόχρου ακμή. Ιστορικά, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις στη ροδόχρου ακμή επικεντρώθηκαν στην καταστολή των συμπτωμάτων με τη βοήθεια αντιφλεγμονωδών παραγόντων, όπως η δοξυκυκλίνη, η μετρονιδαζόλη, το τοπικό αζελαϊκό οξύ, το σουλφοναμίδιο νατρίου και οι αναστολείς καλσινευρίνης. Η χρήση αναστολέων πρωτεάσης σερίνης πρέπει να θεωρηθεί ως μια αναδυόμενη θεραπεία στη ροδόχρου ακμή.
 • Αντηλιακά, η καθημερινή χρήση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ξεσπασμάτων.
 • Μαλακτικές λοσιόν για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δέρματος.
 • Λέιζερ και φωτοθεραπεία.
 • Αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση μεγάλη είναι η σημασία της αποφυγής διαιτητικών παραγόντων που οδηγούν σε έξαρση της ακμής, όπως το κόκκινο κρασί, τα κίτρινα τυριά, κτλ.

Για τις παχύνσεις στο δέρμα που εμφανίζονται στη μύτη και σε άλλα σημεία του προσώπου, ο δερματολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει: 

 • Λέιζερ
 • Dermabrasion (διαδικασία που αφαιρεί το δέρμα)
 • Ηλεκτροκαυτηρίαση (διαδικασία που στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στο δέρμα για να το θεραπεύσει)

Όταν η ροδόχρους ακμή επηρεάζει τα μάτια

Ο δερματολόγος θα σας δώσει οδηγίες για το πλύσιμο των βλεφάρων αρκετές φορές την ημέρα και μια συνταγή για φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά. Επίσης, είναι πιθανό να συστήσει έλεγχο για οφθαλμική ροδόχρου από οφθαλμίατρο.

ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΑΚΜΗΣ

Πρόσφατα, η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT), έχει εισαχθεί ως έγκυρη λύση για την αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής. Σε κλινικές έρευνες όλοι οι ασθενείς ανταποκρίθηκαν θετικά, σε θεραπευτικά πρωτόκολλα των δέκα συνεδριών. Όλοι οι ασθενείς ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων, όπως κάψιμο και φαγούρα. Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση του ερυθήματος και των εξάρσεων  μετά από πέντε συνεδρίες θεραπείας με LED. Περαιτέρω βελτίωση παρατηρήθηκε στο τέλος των δέκα συνεδριών. 

Γιατί η φωτοθεραπεία υπερέχει ως θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή; 

Διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι επί του παρόντος διαθέσιμες για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής και αποσκοπούν κυρίως στον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου. Το θεραπευτικό σχέδιο είναι σημαντικό να προσαρμόζεται  στον υποτύπο της νόσου και να προσαρμόζεται στις κυρίαρχες εκδηλώσεις του ασθενούς. Γενικά, η μείωση της στοματικής θεραπείας υπέρ της τοπικής ή φωτοθεραπείας είναι επιθυμητή προκειμένου να μειωθούν οι παρενέργειες για τους ασθενείς και να αυξηθεί η ασφάλεια της θεραπείας.

Σε πολλές έρευνες αναφέρεται η αποτελεσματικότητα του ερυθρού και του μπλε φωτός για τη θεραπεία ήπιων έως μέτριων βλαβών ροδόχρου ακμής.  Το μπλε φως (400-470 nm), λόγω της μικρότερης διείσδυσης του, είναι χρήσιμο σε τέτοιες δερματικές καταστάσεις που σχετίζονται με επιδερμίδα του δέρματος. Επομένως, είναι επίσης σε θέση να παρεμβαίνει στον πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων επιδερμικών κυττάρων. Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται ότι το ερυθρό φως (630 nm) έχει σημαντική επίδραση στην παραγωγή σμήγματος. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση φωτοθεραπείας δεν περιορίζονται στην αποτελεσματικότητά της, αλλά συνδέονται επίσης με την ασφάλεια και την ανοχή της στους ασθενείς. Ως εκ τούτου, τα πλεονεκτήματά του μπορούν να επεκταθούν σε ένα ευρύ φάσμα δερματολογικών συνθηκών.

Στην πραγματικότητα, η φωτοθεραπεία ή η φωτοδυναμική θεραπεία (συνδυασμός φωτοθεραπείας με φωτοευαισθητοποιητικές ουσίες)  χρησιμοποιούνται συνήθως από τους δερματολόγους για τη μέτριας έως σοβαρή κοινή ακμή, αλλά και για τη περιστοματική δερματίτιδα. Ηροδόχρους έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλες δερματολογικές παθήσεις, ιδιαίτερα με την ακμή. 

Σε πολλές μελέτες αναφέρεται η αποτελεσματικότητα της φωτοδυναμικής θεραπείας σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή. Επιπλέον, οι λυχνίες LED μπορεί ακόμα να αλληλεπιδράσουν με το μικροβιακό προφίλ στο δέρμα και αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής. 

Επιπλέον, η ασφάλεια που απορρέει από τη χρήση συσκευών LED ενθαρρύνει τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση τους για τη θεραπεία πολλών δερματολογικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της ροδόχρου ακμής.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΑΚΜΗ

Ποιες είναι οι αιτίες της ροδόχρου ακμής;

Αν και η ακριβής αιτία της ροδόχρου ακμής είναι άγνωστη, διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευση της διαταραχής έχουν διατυπωθεί με την πάροδο των ετών. Τα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου μπορεί να διαστέλλονται πολύ εύκολα και η αυξημένη παρουσία αίματος κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, το καθιστά κόκκινο και ερεθισμένο. Επίσης, διάφορες επιλογές τρόπου ζωής και περιβαλλοντικοί παράγοντες – που ονομάζονται διεγέρτες – μπορούν να αυξήσουν αυτή την αντίδραση -κοκκίνισμα. Μπορεί να εμφανιστούν εξάρσεις  που μοιάζουν με την ακμή, συχνά με πιο κόκκινη την κεντρική περιοχή του προσώπου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται με τη ροή του αίματος, τα βακτήρια του δέρματος, τα μικροσκοπικά ακάρεα του δέρματος (Demodex), της παραγωγή οιστρογόνων στις ωοθήκες, την ηλιακή βλάβη του συνδετικού ιστού κάτω από το δέρμα, μια μη φυσιολογική ανοσολογική ή φλεγμονώδη αντίδραση των αγγείων του δέρματος ή σε ψυχολογικούς παράγοντες. 

Καμία από αυτές τις αιτίες δεν έχει αποδειχθεί, παρόλο που έχουν εντοπιστεί πιθανές φλεγμονώδεις οδοί στις πρόσφατες συνεχιζόμενες έρευνες. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι ορισμένα βακτήρια που υπάρχουν στο δέρμα, καθώς και τα κατά τα  άλλα ακίνδυνα ακάρεα Demodex, θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή. Άλλη έρευνα αναγνώρισε δύο γενετικές παραλλαγές που βρίσκονται σε περιοχές του γονιδιώματος, οι οποίες σχετίζονται επίσης με αυτοάνοση ασθένεια, που μπορεί να συνδέονται με ροδόχρου ακμή.

Η ροδόχρους ακμή είναι μεταδοτική;

Η rosacea δεν θεωρείται μολυσματική ασθένεια και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορεί να μεταδοθεί με επαφή με το δέρμα ή με εισπνοή αερομεταφερόμενων βακτηρίων. Η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών κατά των συμπτωμάτων ροδόχρου ακμής πιστεύεται ευρέως ότι οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση τους και όχι στην ικανότητά τους να καταστρέφουν τα βακτηρίδια.

Η ροδόχρους ακμή είναι κληρονομική;

Παρόλο που δεν έχει διεξαχθεί επιστημονική έρευνα σχετικά με τη ροδόχρου ακμή και την κληρονομικότητα, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η νόσος μπορεί να κληρονομείται. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με ροδόχρου ακμή που συμμετείχαν στην έρευνα της Εθνικής Εταιρείας για τη Ροδόχρου είπαν ότι είχαν τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας που είχε παρόμοια συμπτώματα. Επίσης, πρόσφατη έρευνα σε δίδυμα έδειξε ότι η συμβολή των γονιδίων στην παρουσία της ροδόχρου ακμής ευθύνεται σχεδόν για το 50%, με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις να είναι υπεύθυνες για τα υπόλοιπα περιστατικά. Επιπλέον, αν και οι άνθρωποι οποιασδήποτε φυλής μπορεί να έχουν ροδόχρου ακμή, υπάρχουν ισχυρά σημάδια ότι η εθνικότητα είναι ένας ισχυρός παράγοντας στην πιθανότητα  τανάπτυξης της νόσου. Σε μια άλλη έρευνα, το 33% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον έναν γονέα ιρλανδικής καταγωγής και το 26% είχε έναν γονέα αγγλικής καταγωγής. Άλλες ομάδες με αυξημένα ποσοστά ροδόχρου νόσου, σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ, περιελάμβαναν άτομα σκανδιναβικής, σκωτσέζικης, ουαλικής ή άλλους πληθυσμούς ανατολικής Ευρώπης, δηλαδή ανοιχτόχρωμους φωτότυπους.

Μπορεί να διαγνωστεί η ροδόχρους νόσος, πριν να εμφανιστεί μια μεγάλη έξαρση των συμπτωμάτων;

Μερικές φορές είναι δυνατός ο εντοπισμός της προδιάθεσης σε εφήβους και άτομα στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους. Αυτά τα άτομα απευθύνονται στον δερματολόγο για θεραπεία ακμής και εμφανίζουν έξαψη και επεισόδια ερυθήματος που διαρκούν περισσότερο από το κανονικό. Η παρατεταμένη ερυθρότητα συνήθως εμφανίζεται πάνω από τα μάγουλα, το πηγούνι, τη μύτη ή το μέτωπο. Σε αυτούς τους ασθενείς αποδεικνύονται ερεθιστικά κάποια φάρμακα τοπικής χρήσης για την ακμή ή κάποια προϊόντα φροντίδας του δέρματος.

Υπάρχει κάποιο διαγνωστική δοκιμή-τεστ για τη ροδόχρου ακμή;

Δεν υπάρχουν ιστολογικές, ορολογικές ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για τη ροδόχρου ακμή. Η διάγνωση της είναι αποκλειστικά κλινική και πρέπει να προέρχεται από το γιατρό σας, μετά από μια εμπεριστατωμένη εξέταση των σημείων και των συμπτωμάτων σας και μετά τη λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης πρέπει να εξηγήσετε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε με το πρόσωπό σας, όπως ερυθρότητα, έξαψη, την εμφάνιση ευρυαγγειών ή σπυριών, το οίδημα, το αίσθημα καύσου, η φαγούρα ή το τσούξιμο, καθώς και άλλες πληροφορίες.

Η ροδόχρους ακμή επιδεινώνεται με την ηλικία;

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί η ροδόχρους ακμή σε ένα άτομο, παρόλο που οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι τα σημεία αυξάνονται και τα συμπτώματα εντείνονται, όταν μένουν χωρίς θεραπεία. Επιπλέον, σε μια έρευνα της Αμερικανικής  Εθνικής Εταιρείας για την Rosacea, περίπου οι μισοί πάσχοντες που δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει θεραπεία ανέφεραν ότι η κατάστασή τους είχε προχωρήσει από την πρώιμη έως τη μεσαία φάση μέσα σε ένα χρόνο. Ευτυχώς, η συμμόρφωση με την ιατρική θεραπεία και τις προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής για την αποφυγή των εξάρσεων της ροδόχρου ακμής, έχει αποδειχθεί ότι ελέγχει αποτελεσματικά τα σημεία και τα συμπτώματά της νόσου σε μακροπρόθεσμη βάση.

Πόσο διαρκεί η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρου ακμή είναι μια χρόνια διαταραχή και όχι μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση και συχνά χαρακτηρίζεται από υποτροπές και υφέσεις. Μια αναδρομική μελέτη 48 ασθενών με ροδόχρου, που είχαν διαγνωστεί προηγουμένως, διαπίστωσε ότι το 52% εξακολουθούσε να έχει δραστική ροδόχρου ακμή, με μέση διάρκεια 13 ετών. Το υπόλοιπο 48% είχε κάθαρση, ενώ η μέση διάρκεια της νόσου ήταν εννέα χρόνια. Ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή, τα συμπτώματά της συνήθως μπορούν να ελεγχθούν με ιατρική θεραπεία και τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ροδόχρου ακμή που συνεχίζουν τη θεραπεία μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν επανεμφάνιση συμπτωμάτων.

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για την αντιμετώπιση της ροδόχρου;

Η επίσημη ιατρική ειδικότητα που αντιμετωπίζει τη ροδόχρου ακμή εξαρτάται από το ποιο είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα. Ο κατάλληλος ειδικός για τη ροδόχρου ακμή είναι ένας δερματολόγος, ο οποίος ειδικεύεται σε ασθένειες του δέρματος, ενώ για όσους έχουν οφθαλμικά συμπτώματα, είναι ο οφθαλμίατρος.  

Μπορεί να εμφανιστεί ροδόχρου ακμή στα παιδιά;

Παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης ροδόχρου ακμής σε εφήβους και παιδιά είναι σπάνια, τέτοιες περιπτώσεις έχουν τεκμηριωθεί στην ιατρική βιβλιογραφία. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να είναι μία μορφή. Η rosacea συχνά επισυμβαίνει σε οικογένειες, γι’ αυτό και οι πάσχοντες θα ήταν σοφό να είναι επιφυλακτικοί και να ψάχνουν έγκαιρα για  σημάδια στα παιδιά τους, προκειμένου να αναζητήσουν διάγνωση και θεραπεία, πριν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Η ροδόχρους ακμή προκαλεί πρήξιμο, κάψιμο ή φαγούρα στο πρόσωπο;

Κάψιμο προσώπου, τσούξιμο και κνησμός αναφέρονται από πολλούς ασθενείς με ροδόχρου ακμή. Ορισμένοι πάσχοντες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν οίδημα (πρήξιμο) στο πρόσωπο που μπορεί να γίνει αισθητό, ήδη από το αρχικό στάδιο της νόσου. Η ίδια έξαψη που προκαλεί την ερυθρότητα της ροδόχρου ακμής μπορεί να συσχετιστεί με τη συσσώρευση υγρού στους επιφανειακούς δερματικούς  ιστούς του προσώπου. Συχνά εμφανίζεται πάνω από τις ρινοχειλικές πτυχές – τις τσακίσεις από τη μύτη σε κάθε πλευρά του στόματος – και μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση κόκκινου “μάγουλου”. Πιστεύεται επίσης ότι σε ορισμένους ασθενείς αυτή η διαδικασία διόγκωσης μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη υπερβολικού ιστού στη μύτη (ρινόφυμα), προκαλώντας την να γίνει μεγαλύτερη σε μέγεθος και να γίνει ανώμαλη η επιφάνειά της.

Τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής είναι γενικά συμμετρικά ή ασύμμετρα;

Η rosacea μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικά άτομα. Οι ασθενείς με ροδόχρου ακμή μπορεί να παρουσιάσουν διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας των συμπτωμάτων σε διαφορετικές περιοχές του προσώπου. Οι ασθενείς ανέφεραν συχνά ότι η διαταραχή ξεκίνησε με ένα κόκκινο σημείο ή μια κόκκινη περιοχή σε ένα μάγουλο ή σε άλλο μέρος του προσώπου και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε άλλα σημεία. Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί ασθενείς με ροδόχρου ακμή που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα και στις δύο πλευρές του προσώπου τους.

Υποφέρω από την κανονική ακμή εκτός από τη ροδόχρου ακμή. Είναι το ίδιο;

Η ροδόχρους ακμή και η κανονική ακμή, που ονομάζεται ακμή vulgaris, εμφανίζονται συνήθως ξεχωριστά, αλλά ορισμένοι ασθενείς επηρεάζονται και από τα δύο. Ενώ και οι δύο καταστάσεις στους ενήλικες αναφέρονται συχνά ως «ακμή ενηλίκων», είναι δύο διαφορετικές ασθένειες, καθεμία από τις οποίες απαιτεί διαφορετική θεραπεία. Η κοινή ακμή σχετίζεται με την απόφραξη των τριχοσμηγματογόνων πόρων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται βλατίδες και σπυράκια στο πρόσωπο και μερικές φορές επίσης στην πλάτη, στους ώμους ή στο στήθος. Η ροδόχρους ακμή φαίνεται να συνδέεται με το αγγειακό δίκτυο του δέρματος του κεντρικού τμήματος του προσώπου και προκαλεί ερυθρότητα, εξογκώματα, σπυράκια και άλλα συμπτώματα που σπάνια ξεφεύγουν από  το πρόσωπο. Απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα για τη θεραπεία ασθενών και με τις δύο καταστάσεις, επειδή ορισμένα φάρμακα τοπικής χρήσης για την κοινή ακμή μπορούν να επιδεινώσουν τη ροδόχρου ακμή.

Είναι σύνηθες το δέρμα στην ροδόχρου ακμή να παρουσιάζει ξηρότητα και απολέπιση;   

Έχει υπολογιστεί  ότι περίπου οι μισοί από τους πάσχοντες από ροδόχρου ακμή ενδέχεται να εμφανίζουν ξηρό δέρμα. Με τη θεραπεία, αυτή η ξηρότητα μειώνεται, συχνά μαζί με την εξαφάνιση των βλατίδων και των φλυκταινών. Για να καταπολεμήσετε το ξηρό, με απολέπιση δέρμα, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα καθημερινά μετά τον καθαρισμό και την εφαρμογή φαρμάκων. Συμβουλευτείτε, επίσης, το δερματολόγο σας για να βρείτε ποιο φάρμακο είναι καλύτερο για το δικό σας τύπο του δέρματός, καθώς μερικά έχουν ξηραντικό  αποτέλεσμα και άλλα είναι πιο ενυδατικά.

Είναι το λιπαρό δέρμα κοινό σύμπτωμα για τους πάσχοντες από ροδόχρου ακμή;

Δεν υπάρχει τυπικός τύπος δέρματος για τους ασθενείς με ροδόχρου ακμή. Πολλοί πάσχοντες έχουν ξηρό, με απολέπιση  δέρμα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν φυσιολογικό ή λιπαρό δέρμα ή και τα δύο. Το κλειδί για την αντιμετώπιση της νόσου είναι να προσδιορίσετε τον τύπο του δέρματός σας και να χρησιμοποιήσετε φάρμακα και προϊόντα περιποίησης του δέρματος που είναι κατάλληλα για εσάς.

Υπάρχει σχέση μεταξύ ροδόχρου ακμής και σμηγματορροϊκής δερματίτιδας;

Δεν είναι ασυνήθιστο η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα να εμφανίζεται ταυτόχρονα με τη ροδόχρου ακμή. Η σμηγματόρροια εκδηλώνεται ως κοκκινωπή-κίτρινη λιπαρή απολέπιση στο κεντρικό τριτημόριο του προσώπου. Το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια και τα γένια μπορεί να έχουν λεπτές νιφάδες απολέπισης, πιτυρίδα ή λέπια παχύτερου, λιπαρού κίτρινου χρώματος. Οι εξάρσεις μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν πέρα ​​από το πρόσωπο, στο στέρνο ή στη γεννητική περιοχή.

Υπάρχει σχέση μεταξύ συνηθισμένου εκζέματος και ροδόχρου ακμής;

Όχι, τίποτα στην ιατρική βιβλιογραφία δεν συνδέει τη ροδόχρου ακμή και την ατοπική δερματίτιδα ή το έκζεμα. Οι δύο ασθένειες μπορεί να έχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα, αλλά έχουν επίσης πολλές διαφορές. Η ροδόχρους ακμή είναι πιο συχνή σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και σχεδόν πάντα επηρεάζει μόνο το πρόσωπο, προκαλώντας συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, ορατά αιμοφόρα αγγεία, βλατίδες και φλυκταινίδια και μερικές φορές διόγκωση της μύτης. Το ατοπικό έκζεμα είναι πιο συχνό σε άτομα με ξηρό δέρμα και μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές του σώματος, προκαλώντας κόκκινη απολέπιση και έχει έντονη φαγούρα. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα, διαπίστωσε ότι το 55% των ασθενών με ροδόχρου ακμή ανέφεραν ότι είχαν συννοσηρότητα με άλλη δερματική διαταραχή.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του δερματικού λύκου και της ροδόχρου ακμής;

Όχι. Το Discoid lupus – δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, είναι μια χρόνια δερματική νόσος με ουλές. Μια άλλη μορφή, ο συστηματικός λύκος, χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο αγγειακό σύστημα. Επειδή ο λύκος μπορεί να προκαλέσει κοκκινωπό δερματικό εξάνθημα, που απλώνεται σε όλη τη γέφυρα της μύτης και του προσώπου, συχνά σε σχήμα πεταλούδας, μπορεί να μοιάζει με τη ροδόχρου ακμή. Ωστόσο, ενώ και τα δύο εξανθήματα μπορεί να έχουν απαλή υφή, η παρουσία βλατίδων και φλυκταινιδίων, που σπάνια συμβαίνουν σε εκρήξεις λύκου, μπορεί να βοηθήσουν  στη διαφοροποίηση των ασθενειών. Επιπλέον, ο λύκος συνοδεύεται σχεδόν πάντα από άλλα συμπτώματα που δεν σχετίζονται με ροδόχρου ακμή, όπως πυρετό, αρθρίτιδα και σημάδια νεφρικής, πνευμονικής ή καρδιακής εμπλοκής. Ένας δερματολόγος μπορεί συνήθως να εξακριβώσει γρήγορα τη διαφορά ανάμεσα σε ένα εξάνθημα δίκην πεταλούδας από λύκο και τη ροδόχρου ακμή. 

Επιπλέον, σε αντίθεση με τον λύκο, το 50% των ασθενών με ροδόχρου ακμή μπορεί επίσης να έχει οφθαλμικά συμπτώματα. Οπτικά, ένα μάτι που προσβάλλεται από ροδόχρου ακμή εμφανίζεται συχνά υδαρές ή ερυθρό. Οι πάσχοντες μπορεί να παραπονεθούν για αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι ή για αίσθηση ξηρότητας, καψίματος ή τσούξιμου.

Είναι πιο πιθανό οι πάσχοντες από ροδόχρου ακμή να παρουσιάσουν καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή τους;

Κανένα ιατρικό στοιχείο ή μελέτη δεν έχει συνδέσει τη ροδόχρου ακμή άμεσα με τον καρκίνο του δέρματος. Οι πάσχοντες από τη ροδόχρου ακμή ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή τους, εξαιτίας της συχνότερα πιο λεπτής επιδερμίδας και της τάσης της για τραυματισμό από υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας εάν έχετε σημάδια πιθανού καρκίνου του δέρματος. Αν και δε σχετίζεται με την ροδόχρου ακμή, ο καρκίνος του δέρματος είναι μια πιθανώς θανατηφόρα ασθένεια της οποίας η συχνότητα αυξάνεται.

Χρησιμοποιώ αρκετό καιρό φάρμακα και έχει καθαρίσει το πρόσωπό μου από τα σπυράκια και έχει μειωθεί η ερυθρότητα. Όμως, έχω εμφανίσει πιο πολλές ευρυαγγείες. Τι συμβαίνει;

Ορατά αιμοφόρα αγγεία (τελαγγειεκτασία) μερικές φορές αναπτύσσονται στη ροδόχρου ακμή και πιθανότατα ήταν πάντα εκεί, αλλά ήταν κρυμμένα ή λιγότερο αισθητά λόγω της ερυθρότητάς σας. Μόλις το φάρμακο μειώσει την ερυθρότητα, δεν είναι ασυνήθιστο να γίνονται πιο αισθητές οι τηλεαγγειεκτασίες, όχι γιατί χειροτερεύουν, αλλά γιατί εξαφανίζεται το ερύθημα, που τις κάλυπτε. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να καλυφθούν με μακιγιάζ ή να αφαιρεθούν με ιατρικό λέιζερ για αγγεία. 

Μπορεί να εμφανιστεί ροδόχρους ακμή σε άλλα μέρη του σώματός;

Αν και δεν είναι κοινό χαρακτηριστικό της ροδόχρου ακμής, έχουν αναφερθεί συμπτώματα που εμφανίζονται πέρα ​​από το πρόσωπο. Σε μια έρευνα της National Rosacea Society, ασθενείς με ροδόχρου ακμή ανέφεραν ότι εμφάνισαν συμπτώματα στον αυχένα, στο στήθος, στο τριχωτό της κεφαλής, στα αυτιά και στην πλάτη. Πάντως, είναι γενικά ιδιαίτερα σπάνιο κάτι τέτοιο.

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τη ροδόχρου ακμή;

Οι εξάψεις της νόσου, που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, μπορεί να προκαλέσουν έξαρση ή ακόμη και την αρχική έναρξη της ροδόχρου ακμής. Μια σουηδική μελέτη σημείωσε επίσης ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ροδόχρου ακμή μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ημικρανία.

Μπορεί η ροδόχρους ακμή να προσβάλει τα μάτια;

Ναι. Γνωστή ως οφθαλμική ροδόχρους ακμή, είναι μια ιδιαίτερη και συχνή μορφή που συνήθως έχει ταυτόχρονα κι άλλες δερματικές εκδηλώσεις. Τα συμπτώματα των ματιών μπορεί να περιλαμβάνουν υδαρή ή ερυθρή εμφάνιση και μια ξηρή αίσθηση με κάψιμο, κνησμό ή/και τσούξιμο. Άτομα με ροδόχρου ακμή μπορεί να είναι επιρρεπή σε μολύνσεις, όπως και να έχουν ευαισθησία στο φως και θολή όραση. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, η ροδόχρους μπορεί να προκαλέσει μειωμένη οπτική οξύτητα, λόγω εμπλοκής του κερατοειδούς. Τα συμπτώματα των ματιών μπορεί να εμφανιστούν τόσο πριν, όσο και μετά από τυχόν σημάδια ή συμπτώματα του δέρματος. Τα άτομα που υποπτεύονται ότι έχουν οφθαλμική ροδόχρου ακμή πρέπει να συμβουλευτούν έναν δερματολόγο ή οφθαλμίατρο για κατάλληλη θεραπεία.

Ποιες συνήθειες στον τρόπο ζωής και ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν τη ροδόχρου ακμή ή να προκαλέσουν εξάρσεις;

Σύμφωνα με έρευνες, μερικές από τις πιο κοινές αιτίες έξαρσης της ροδόχρου ακμής περιλαμβάνουν έκθεση στον ήλιο, συναισθηματικό στρες, έκθεση σε ζεστό ή κρύο καιρό, έκθεση σε άνεμο, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και πικάντικων τροφών, έντονη άσκηση, ζεστά λουτρά, ζεστά ποτά και ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Πόσο αποτελεσματική στη θεραπεία της ροδόχρου ακμής είναι η τροποποίηση του τρόπου ζωής και η αποφυγή των επιβαρυντικών περιβαλλοντικών παραγόντων;

Σε μια έρευνα της Αμερικανικής Εθνική Εταιρεία Rosacea με τη συμμετοχή 1220 πασχόντων από ροδόχρου ακμή, το 96% εκείνων που πίστευαν ότι είχαν εντοπίσει προσωπικούς παράγοντες ενεργοποίησης, δήλωσαν ότι η αποφυγή αυτών των παραγόντων είχε μειώσει τις εξάρσεις  τους. 

Πόσο καιρό μετά την έκθεση σε έναν πυροδοτικό παράγοντα της ροδόχρου ακμής θα εμφανιστεί μια έξαρση της; 

Παρόλο που δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί ένας παράγοντας να προκαλέσει έξαρση της ροδόχρου ακμής, ο χρόνος ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με το άτομο και τη φύση της έξαρσης. Κάθε ασθενής είναι καλύτερα να παρακολουθεί τα δικά του συμπτώματα για να διαπιστώσει πόσο γρήγορα παρουσιάστηκε η έξαρση στη νόσο. Και ας μην ξεχνάμε ότι ενώ ένα ευρύ φάσμα παραγόντων έχει αναγνωριστεί ως δυνητικοί ενεργοποιητές, δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο κάθε ασθενή. 

Υπάρχει σχέση μεταξύ ροδόχρου ακμής και αλλεργιών;

Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση της αντίδρασης του σώματος που περιλαμβάνει έξαψη, η οποία συχνά προκαλεί συμπτώματα ροδόχρου ακμής. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 38% των ασθενών με ροδόχρου ακμή είχε αλλεργία εξ’ επαφής. Όπως συμβαίνει με τους πιο συνηθισμένους παράγοντες ενεργοποίησης της ροδόχρου ακμής, ο εντοπισμός και η αποφυγή αλλεργιογόνων – των ουσιών που αντιδράτε – μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της ροδόχρου ακμής σας.

Μπορεί η άσκηση να προκαλέσει έξαρση της ροδόχρου ακμής;

Κάθε δραστηριότητα, όπως η άσκηση, που προκαλεί έξαψη ή υπερθέρμανση του προσώπου μπορεί να προκαλέσει έξαρση της νόσου. Τα καλά νέα είναι ότι τα συμπτώματα μπορεί να αποφευχθούν ή να μειωθούν με τη σωστή διαχείριση της προπόνησής. Οι τρόποι για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης εξάρσεων περιλαμβάνουν την εκτέλεση της άσκησης νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, την υιοθέτηση τακτικής επαναλαμβανόμενης άσκησης μικρότερης διάρκειας, τη χρήση υγρής πετσέτας γύρω από το λαιμό, την κατανάλωση δροσερών ροφημάτων. Η επιλογή άσκησης χαμηλής έντασης ή αερόμπικ στο  νερό (aqua aerobic) μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Πώς μπορώ να προσδιορίσω τι προκαλεί τη φλεγμονή;

Τα συμπτώματα της rosacea μπορεί να προκληθούν από μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων περιβάλλοντος και τρόπου ζωής, που διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο. Όπως και με μια αλλεργία, είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να εντοπίσετε τα συγκεκριμένα στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην ατομική σας περίπτωση. 

Θεραπεύεται η ροδόχρους ακμή;

Ενώ η ροδόχρους ακμή δεν μπορεί να θεραπευτεί οριστικά, υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες που μπορούν να ελέγξουν ή να εξαλείψουν τα διάφορα συμπτώματά της. 

Πώς αντιμετωπίζεται η ροδόχρους ακμή;

Τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής ποικίλλουν ουσιαστικά από τον έναν ασθενή στον άλλο και επομένως η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται από το γιατρό σε κάθε περίπτωση. Μερικοί ασθενείς ενοχλούνται από ερυθρότητα και έξαψη, ενώ άλλοι έχουν εξογκώματα και σπυράκια, πάχυνση του δέρματος ή οφθαλμική ροδόχρου ακμή ή συνδυασμό των συμπτωμάτων. Για ασθενείς με βλατίδες και σπυράκια, οι δερματολόγοι συχνά συνταγογραφούν θεραπεία από του στόματος και τοπική αγωγή, ενώ  είναι πλέον διαθέσιμη μια τοπική θεραπεία για τη μείωση της ερυθρότητας του προσώπου.

Όταν απαιτείται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπεία με λέιζερ ή χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση ορατών αιμοφόρων αγγείων, για τη μείωση της εκτεταμένης ερυθρότητας ή για την παραμόρφωση της μύτης. Τα συμπτώματα των ματιών αντιμετωπίζονται συνήθως με από του στόματος αντιβιοτικά και οφθαλμική θεραπεία.

Επιπλέον, οι ασθενείς με ροδόχρου ακμή συνιστάται να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τις συνήθειες στον τρόπο ζωής τους και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, που επιδεινώνουν τα δικά τους συμπτώματα. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την υιοθέτηση μιας ήπιας, κατάλληλης φροντίδας του δέρματος, με τα σωστά προϊόντα. 

 

Γιατί συνταγογραφούνται αντιβιοτικά για ροδόχρου ακμή; Είναι βακτηριακή λοίμωξη;

Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο γιατί τα αντιβιοτικά λειτουργούν θετικά στη ροδόχρου ακμή, αλλά πιθανολογείται ότι οφείλεται περισσότερο στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, παρά στις ικανότητές τους να καταπολεμούν τα βακτήρια.

Τι γίνεται με την αντοχή των βακτηρίων από τη χρήση αντιβιοτικών;

Τα τοπικά αντιβιοτικά οδηγούν σε τόσο μικρή παρουσία της φαρμακευτικής ουσίας στην κυκλοφορία του αίματος, που ουσιαστικά δεν υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριακής αντοχής. Μια ειδική έκδοση αντιβιοτικού από το στόμα (δοξυκυκλίνη μακράς διαρκείας) με ακόμα μικρότερο κίνδυνο μικροβιακής αντοχής έχει αναπτυχθεί ειδικά για τη ροδόχρου ακμή. 

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη ροδόχρου ακμή, εκτός από τα αντιβιοτικά;

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία φαρμάκων για τον έλεγχο της ροδόχρου ακμής, σε μεμονωμένους ασθενείς. Προϊόντα που περιέχουν ένα προϊόν θείου ή αζελαϊκό οξύ μπορούν να συνταγογραφηθούν ως εναλλακτική λύση ή συμπληρωματικά με τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ένα φάρμακο για καρδιαγγειακά προβλήματα για τον έλεγχο της σοβαρής έξαψης. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν και άλλα φάρμακα, ειδικά σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην αρχική θεραπεία.

Κινδυνεύω από μακροπρόθεσμες παρενέργειες, εξαιτίας της θεραπείας για τη ροδόχρου;

Η τοπική θεραπεία οδηγεί σε τόσο μικρά επίπεδα φαρμακευτικής ουσίας στην κυκλοφορία του αίματος, κάποιες φορές δεν ανιχνεύεται καν, που ουσιαστικά δεν υπάρχει κίνδυνος συστηματικών παρενεργειών, εκτός από αλλεργικές αντιδράσεις. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, που σχετίζονται με τη στοματική θεραπεία με αντιβιοτικά, περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, ευαισθησία στην έκθεση στον ήλιο, αποχρωματισμό των δοντιών, διάρροια, αλλεργικές αντιδράσεις και κολπικές μυκητιάσεις.  

Μήπως ο οργανισμός συνηθίζει την μακροχρόνια τοπική φαρμακευτική αγωγή και αυτό την κάνει λιγότερο αποτελεσματική; 

Η τοπική θεραπεία ελέγχει συνήθως τη ροδόχρου ακμή σε μακροπρόθεσμη βάση, χωρίς απώλεια αποτελεσματικότητας.

Είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή και για το διάστημα μεταξύ των εξάρσεων;

Η rosacea χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια ιατρική θεραπεία αύξησε σημαντικά τη διάρκεια των υφέσεων σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή. Σε μια πολυκεντρική κλινική μελέτη διάρκειας έξι μηνών, το 42% αυτών που δεν χρησιμοποιούσαν φάρμακα είχαν υποτροπιάσει, σε σύγκριση με το 23% εκείνων που συνέχισαν να εφαρμόζουν τοπικά φάρμακα. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία μεταξύ εξάρσεων μπορεί να τις αποτρέψει ή να τις περιορίσει αρκετά και σε ένταση και σε διάρκεια. 

Ποια είναι η σωστή φροντίδα για το δέρμα μου;

Μια ρουτίνα φροντίδας προσώπου για ασθενείς με ροδόχρου ακμή, που συνιστάται από πολλούς δερματολόγους, ξεκινά με έναν απαλό και αναζωογονητικό καθαρισμό του προσώπου κάθε πρωί. Οι πάσχοντες πρέπει να χρησιμοποιούν ένα ήπιο σαπούνι ή καθαριστικό που δεν είναι κοκκώδες ή απολεπιστικό, το οποίο θα απλώνουν με τα δάχτυλά τους. Στη συνέχεια, να ξεπλένουν το πρόσωπο με χλιαρό νερό αρκετές φορές και να το στεγνώνουν ταμποναριστά με μια παχιά βαμβακερή πετσέτα. Ποτέ μην τραβάτε, τρίβετε, γρατζουνίζετε ή πιέζετε σκληρά το πρόσωπό σας. Οι πάσχοντες πρέπει να αφήνουν το πρόσωπό τους να στεγνώνει στον αέρα για αρκετά λεπτά πριν εφαρμόσουν ένα τοπικό φάρμακο. Επίσης, αφότου το φάρμακο απορροφηθεί, χρειάζεται να μεσολαβούν ακόμα 5 ή 10 λεπτά πριν χρησιμοποιηθούν προϊόντα μακιγιάζ ή άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Πρέπει, τέλος, να χρησιμοποιούνται μαξιλαροθήκες και πετσέτες από μαλακά υφάσματα και να αποφεύγονται τα τραχιά υφάσματα, η λούφα, τα πινέλα και τα σφουγγάρια.

Ποια προϊόντα περιποίησης είναι κατάλληλα για δέρμα με ροδόχρου ακμή;

Το δέρμα πολλών πασχόντων από ροδόχρου ακμή μπορεί να είναι ευαίσθητο και να ερεθίζεται εύκολα. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση προϊόντων που καίνε, προκαλούν αίσθημα νυγμού ή είναι ερεθιστικά με οποιοδήποτε τρόπο. Σε μια έρευνα της National Rosacea Society, πολλά άτομα με ροδόχρου ακμή ταυτοποίησαν το αλκοόλ, τα φουντούκια, το άρωμα, τη μενθόλη, τη μέντα, το έλαιο ευκαλύπτου, το γαρίφαλο και το  σαλικυλικό οξύ ως ερεθιστικά συστατικά, ενώ πολλοί δήλωσαν ότι αποφεύγουν επίσης τους στυπτικούς και απολεπιστικούς παράγοντες. Ένας χρήσιμος κανόνας είναι η επιλογή προϊόντων που δεν περιέχουν ερεθιστικά ή περιττά συστατικά.

Τα απλά αντηλιακά, όπως και αυτά που προστατεύουν από το πλήρες φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας Α και Β, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ασθενείς με ροδόχρου ακμή, αφού το δέρμα του προσώπου τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ηλιακές βλάβες και επακόλουθες εξάρσεις των συμπτωμάτων. Συνιστάται χρήση αντηλιακών με SPF 15 ή υψηλότερο. Τα φυσικά block που περιέχουν διοξείδιο του ψευδαργύρου ή του τιτανίου μπορεί να είναι αποτελεσματικά, εάν τα χημικά αντηλιακά προκαλούν ερεθισμό.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία με λέιζερ;

Η θεραπεία με λέιζερ στοχεύει στην αφαίρεση των ορατών αιμοφόρων αγγείων και για τη μείωση της εκτεταμένης ερυθρότητας. Τα αγγειακά λέιζερ εκπέμπουν μήκη κύματος φωτός που στοχεύουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία ακριβώς κάτω από το δέρμα. Η θερμότητα από την ενέργεια του λέιζερ, συσσωρεύεται στα αγγεία, προκαλώντας την αποσύνθεση και απόφραξη  τους. Γενικά, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις θεραπείες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ερυθρότητας ή των ορατών αιμοφόρων αγγείων. Τα αγγειακά λέιζερ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καθυστερήσουν τη συσσώρευση υπερβολικού ιστού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα λέιζερ CO2 για την απομάκρυνση του ανεπιθύμητου ιστού και την αναμόρφωση της μύτης, ενώ έχει αναπτυχθεί νέα τεχνολογία λέιζερ για την ελαχιστοποίηση του ερυθήματος. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ιατρική πράξη, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με λέιζερ  εξαρτάται από την ποιότητα του εξοπλισμού και την ικανότητα του ιατρού.

Πώς μπορώ να ελέγξω τις εξάρσεις της νόσου;

Όπως πάντα, η καλύτερη επίθεση είναι η καλή άμυνα. Τα άτομα με ροδόχρου ακμή πρέπει να εντοπίζουν και να αποφεύγουν περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις συνήθειες στον τρόπο ζωής, που προκαλούν έξαψη. Αυτός είναι ένας πίνακας με τα πιο κοινά αίτια έξαρσης  της ροδόχρου ακμής.

 

ΤΡΟΦΕΣ

Συκώτι, γιαούρτι, τυριά (εκτός από το cottage) σοκολάτα, βανίλια, σος σόγιας, μαγιά, ξύδι, μελιτζάνες, αβοκάντο, σπανάκι, ντομάτες, εσπεριδοειδή, μπανάνες, σταφίδες, σύκα, δαμάσκηνα, καυτερά φαγητά, τροφές πλούσιες σε ισταμίνες. 

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Έκθεση στη ζέστη, στο κρύο, σε ισχυρό άνεμο και σε υψηλή υγρασία. Επίσης, η σάουνα, τα ζεστά μπάνια και οτιδήποτε αυξάνει τη θερμοκρασία του οργανισμού και σας κάνει να κοκκινίζετε λόγω ζέστης. 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ       

Προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ και έντονα αρώματα, ασετόν, υδροαλκοολικές ουσίες και γενικά χημικές ουσίες που προκαλούν ερεθισμό, τράβηγμα ή κνησμό στο δέρμα. 

ΠΟΤΑ

 • Αλκοολούχα ποτά και ειδικά κόκκινο κρασί, μπύρα, μπέρμπον, τζιν, βότκα, σαμπάνια. 
 • Επίσης, τα πολύ ζεστά αφεψήματα, η ζεστή σοκολάτα και ο καφές.  
ΦΑΡΜΑΚΑ

 • Τοπικά στεροειδή 
 • Αγγειοδιασταλτικά
ΙΑΤΡΙΚΕΣ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

 • Εξάψεις
 • Εμμηνόπαυση
 • Χρόνιος βήχας
 • Στρες
 • Άγχος

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μείωση της έντασης και της συχνότητας των εξάρσεων, όπως και για τη μείωση της ερυθρότητας.  

Τα στεροειδή προκαλούν ροδόχρου ακμή;

Παρόλο που αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων, η μακροχρόνια χρήση τοπικών στεροειδών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τύπου ροδόχρου ακμής, που ονομάζονται ανεπίσημα «ροδόχρους ακμή που προκαλείται από στεροειδή». Εάν ανησυχείτε για ένα φάρμακο που παίρνετε, καλύτερα να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.