Πολλές ιατρικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν το σχήμα ή την υφή των νυχιών των χεριών. Η ευθραυστότητα των νυχιών, νύχια που σπάνε εύκολα ή ξεφλουδίζουν, μπορεί να παρατηρηθούν ως σημάδια γήρανσης ή λόγω της μακροχρόνιας χρήσης βερνικιού νυχιών ή έκθεση σε υγρές συνθήκες (συμπεριλαμβανομένης της συχνής κολύμβησης ή το πλύσιμο πιάτων). Ορισμένες ασθένειες συνδέονται επίσης με τις αλλαγές στα νύχια. Για παράδειγμα, τα λεπτά και εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι ένα σημάδι υποθυρεοειδισμού. Ο όρος ονυχοσχισία αναφέρεται στο διαχωρισμό των νυχιών, καθώς και στα εύθραυστα ή μαλακά νύχια. Λαμβάνοντας συμπληρώματα βιοτίνης (μία βιταμίνη) μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις εύθρυπτων νυχιών και η εφαρμογή ενυδατικής λοσιόν ή κρέμας  μετά από παρατεταμένη έκθεση σε νερό μπορεί επίσης να είναι επωφελής.

Πιθανές Αιτίες Εύθρυπτων Νυχιών

Αφυδάτωση

Τα εύθρυπτα νύχια μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Ακόμη κι αν η ποσότητα υγρών είναι αρκετή (καφές, χυμός, τσάι) ίσως να είναι απαραίτητο να πίνετε περισσότερο νερό.

Έλλειψη Βιταμινών

Τα τρόφιμα, τα τελευταία χρόνια, είναι ανεπαρκή σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτό έχει οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις στο σίδηρο και στις βιταμίνες Β, C, D, και Ε. Σημάδια των ελλείψεων για αυτές τις θρεπτικές ουσίες περιλαμβάνουν μπλε κοίτες νυχιών, εύθραυστα νύχια και αυλακώσεις.

Ανεπαρκής Πρωτεΐνη

Τα νύχια αποτελούνται από πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Η ανεπάρκεια κερατίνης μπορεί να οδηγήσει σε εύθρυπτα νύχια. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: κόπωση, απώλεια μυϊκού τόνου, τριχόπτωση και κακή επούλωση.

Βερνίκι Νυχιών

Τα νύχια χρειάζονται αέρα και η κάλυψη τους με βερνίκι μπορεί να τους στερήσει το οξυγόνο. Επίσης, το βερνίκι νυχιών περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εύθρυπτα νύχια.

Υποθυρεοειδισμός
Όταν το σώμα σας έχει χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς ορμόνης, τα νύχια σας μπορούν να εμφανίζονται εύθρυπτα. Τα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν κόπωση, θραύση των νυχιών, ξηρό δέρμα, ραβδώσεις στα νύχια, προβλήματα μνήμης και δυσκοιλιότητα.

Θεραπείες

Συμπληρώματα

Τα νύχια σας χρειάζονται βιταμίνες ακριβώς όπως και το υπόλοιπο σώμα σας, προκειμένου να είναι υγιή. Όταν έχετε χαμηλά επίπεδα σε ψευδάργυρο και σίδηρο, τα νύχια θα σας δώσουν τα πρώτα σημάδια. Μπορείτε να πάρετε μία πολυβιταμίνη η οποία θα περιέχει βιταμίνες Α, C, σίδηρο, νιασίνη και ασβέστιο. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιοτίνη σε σύμπλεγμα ποιότητας B ή δοκιμάστε να προσθέσετε τα παρακάτω τρόφιμα στη διατροφή σας: φιστίκια, σόγια, συκώτι, μπανάνες, πλιγούρι βρώμης και μανιτάρια.

Ενυδατώστε τα Χέρια και τα Νύχια

Το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές εύθρυπτων νυχιών. Ακριβώς όπως το δέρμα που είναι πολύ ξηρό ξεφλουδίζει και έχει ρωγμές, τα νύχια που δεν έχουν υγρασία θα κάνουν το ίδιο.

Εφαρμόστε φυσικά έλαια, όπως, λάδι καρύδας, λάδι αργκάν και έλαιο βιταμίνης Ε.