ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΑΓΑΔΕΣ;

Οι ραγάδες είναι μακρόστενες ραβδώσεις – ουλές που εμφανίζονται στο δέρμα, κυρίως εξαιτίας ενός απότομου και παρατεταμένου τεντώματος του, που έχει σαν αποτέλεσμα τη ρήξη του χορίου, δηλαδή της μεσαίας στοιβάδας του δέρματος. Το χόριο είναι το στρώμα των ευαίσθητων συνδετικών ιστών του δέρματος που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και περιέχει τις νευρικές απολήξεις, τους ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες, καθώς και το αίμα και τα λεμφαγγεία. Οι ραγάδες παρουσιάζονται όταν το δέρμα δεν μπορεί να επανέλθει μετά από αύξηση του σωματικού βάρους ή από ακραία απώλεια κιλών. Αρχικά οι ραγάδες έχουν μία ελαφρώς κόκκινη ή μωβ απόχρωση, ενώ με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο λεπτές και αποκτούν ένα λευκό – ασημί χρώμα.

Υπολογίζεται ότι το 75% των γυναικών αποκτά ραγάδες στην εγκυμοσύνη, ενώ το ίδιο αισθητικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλοί άνδρες που παρουσιάζουν έντονες αυξομειώσεις βάρους. Οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά πιο συχνά παρατηρούνται στην κοιλιά, στους μηρούς (στην εσωτερική και εξωτερική πλευρά τους), στο στήθος, στις γάμπες, στους γλουτούς και στα μπράτσα. 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΑΓΑΔΕΣ;

Εφηβεία: Το σώμα περνά γρήγορους κύκλους ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της εφηβείας, που μπορεί να δημιουργήσουν ραγάδες στους ώμους και την πλάτη των αγοριών και στους μηρούς, γοφούς και στήθος των κοριτσιών.

Απότομη αύξηση βάρους: Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν υπάρχει αύξηση βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα ή όταν αυξάνεται απότομα η μυϊκή μάζα (π.χ. στους αθλητές ή σε όσους ασχολούνται με το body building).

Εγκυμοσύνη: Οι ραγάδες είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, η εμφάνιση τους εξαρτάται από τον τύπο και την ελαστικότητα του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της κύησης παράγονται ορμόνες οι οποίες μαλακώνουν τους πυελικούς συνδέσμους, ώστε να αυξηθεί η ευελιξία τους. Οι ορμόνες αυτές όμως μαλακώνουν και τις ίνες του δέρματος, ενισχύοντας, έτσι, τον κίνδυνο για ραγάδες. Οι ραγάδες εμφανίζονται στην κοιλιά και ενίοτε στους μηρούς και το στήθος.

Ιατρικές Παθήσεις: Ιατρικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Cushing και το σύνδρομο Marfan μπορεί να προκαλέσουν ραγάδες. Το σύνδρομο του Cushing προκαλεί ραγάδες από την υπερπαραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης και το σύνδρομο Marfan αποδυναμώνει τους ιστούς και την ελαστικότητα τους λόγω ελαττωματικού γονιδίου. Το σύνδρομο Ehlers-Danlos (EDS) είναι μια σπάνια κληρονομική πάθηση που διασπά την ακεραιότητα των δομικών πρωτεϊνών στο δέρμα το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει ραγάδες.

Χρήση κορτικοστεροειδών: Μερικές φορές παρατεταμένη ή ακατάλληλη χρήση κορτικοστεροειδών κρεμών και λοσιόν που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του εκζέματος μπορεί να προκαλέσει ραγάδες λόγω μείωσης της ποσότητας του κολλαγόνου του δέρματος. Το κολλαγόνο είναι ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε όλο το σώμα, παρέχοντας δύναμη και την απορρόφηση των κραδασμών σε πολλά διαφορετικά τμήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος – και ελαστικές ίνες στο χόριο. 

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΑΓΑΔΕΣ;

Αυτό που πρέπει αρχικά να τονιστεί είναι ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η αντιμετώπισή τους τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για να εξαλειφθούν είναι το fractional λέιζερ. 

Πως λειτουργεί το fractional laser στις ραγάδες: Χρησιμοποιώντας διάσπαρτους παλμούς φωτός, το fractional λέιζερ στοχεύει μόνο ένα κλάσμα της ουλής κατά τη διάρκεια των θεραπειών. Εκατοντάδες στοχεύσεις από το λέιζερ μπορούν να γίνουν ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αυτό δημιουργεί μικροσκοπικές πληγές, τις οποίες το δέρμα καλείται να επουλώσει με την παραγωγή νέου κολλαγόνου και επιθηλίων. Οι ραγάδες μειώνονται σε βάθος και πλάτος, ενώ γίνονται σημαντικά πιο αχνές. Η υφή της επιδερμίδας βελτιώνεται λόγω της παραγωγής νέου κολλαγόνου, ενώ το δέρμα αποκτά φυσική ελαστικότητα και πιο νεανική όψη.

Πονάει; Πριν από μια θεραπεία με fractional laser χρησιμοποιείται τοπικά αναισθητική κρέμα. Αυτή είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί η εφαρμογή ανώδυνη. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί 20 λεπτά. 

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται: Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών εξαρτάται από την έκταση και το είδος των ραγάδων (π.χ. αν είναι ροζ ή ασημένιες). Συνήθως απαιτούνται 3 – 6 συνεδρίες, οι οποίες καλό είναι να επαναλαμβάνονται κάθε 4-5 εβδομάδες. 

Τι να προσέξετε μετά από μια συνεδρία fractional laser για τις ραγάδες: Την πρώτη εβδομάδα μετά τη συνεδρία το δέρμα σας θα παρουσιάζει έναν ήπιο ερεθισμό. Αυτό που χρειάζεται είναι να το ενυδατώνετε καλά με το προϊόν που θα σας υποδείξει ο δερματολόγος, αλλά και να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο. 

Ο συνδυασμός fractional laser με άλλες θεραπείες: Αν και το fractional laser θεωρείται κορυφαία θεραπεία για την αντιμετώπιση των ραγάδων, ο δερματολόγος μπορεί να σας συστήσει το συνδυασμό της με άλλες θεραπείες. Τέτοιες είναι το microneedling, τα peelings, αλλά και η μεσοθεραπεία. Όλες τους βοηθούν ενισχύοντας τη διέγερση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. 

5 συνηθειες που βοηθουν στην προληψη των ραγαδων

  1. Διατήρηση σταθερού βάρους

Η διατήρηση ενός σταθερού και υγιούς βάρους είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης των ραγάδων, αφού το δέρμα δε θα αναγκάζεται να τεντώνει και να χαλαρώνει. Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση μας βοηθούν να επιτύχουμε αυτό το στόχο.

  1. Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού και του δέρματος 

Το ενυδατωμένο δέρμα είναι πιο ελαστικό από το ξηρό και άρα πιο δύσκολα θα εμφανίσει ραγάδες. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε εκτός από το να πίνουμε πολύ νερό, είναι να ενυδατώνουμε το δέρμα στο σώμα με τις κατάλληλες κρέμες ή γαλακτώματα. Επίσης, να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση διουρητικών ροφημάτων (π.χ. καφές).

  1. Επαρκής πρόσληψη θρεπτικών ουσιών για το δέρμα

Οι ραγάδες εμφανίζονται ευκολότερα όταν στο σώμα παρατηρείται έλλειψη βιταμινών C, D και Α, αλλά και ψευδαργύρου. Αν δε θέλετε να καταφύγετε σε συμπληρώματα διατροφής, ενισχύστε τη διατροφή σας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και άπαχη πρωτεΐνη. 

  1. Φροντίζουμε τις ραγάδες όταν είναι ακόμα ροδαλές και μικρές

Οι ραγάδες εξαλείφονται πιο εύκολα όταν πρωτοπαρουσιάζονται. Οι συμβουλές αντιμετώπισης από ένα δερματολόγο, όταν οι ραγάδες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες. 

  1. Χρησιμοποιούμε αλόη και ειδικά έλαια που προσφέρουν ελαστικότητα στο δέρμα

Η αλόη έχει ισχυρές επουλωτικές ιδιότητες και βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση των ραγάδων στο πρώτο στάδιο. Απλά, απλώστε στο δέρμα το κολλώδες gel από το εσωτερικό των φύλλων της. Επίσης, υπάρχουν αρκετά αιθέρια έλαια που ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος. Μερικά από αυτά είναι της λεβάντας, του γερανιού, του χαμομηλιού και του μύρου.