Τι είναι οι ραγάδες;

Οι ραγάδες είναι μακρόστενες ραβδώσεις, λωρίδες ή γραμμές που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του σώματος με μια υπόλευκη απόχρωση. Είναι το αποτέλεσμα από απότομο τέντωμα ή τράβηγμα του δέρματος, το οποίο όταν υπάρχει σε συνέχεια σχίζει το μεσαίο στρώμα του δέρματος αφήνοντας ραγάδες.

Αυτό το είδος ουλών παρουσιάζεται όταν το δέρμα δεν μπορεί να επανέλθει μετά από εγκυμοσύνη, αύξηση του σωματικού βάρους, ή ακραία απώλεια βάρους. Αρχικά οι ραγάδες έχουν μία ελαφρώς κόκκινη ή μωβ απόχρωση και στη συνέχεια σβήνουν, αφήνοντας τις ραβδώσεις σε λευκό ασημί χρώμα.

Οι ραγάδες θεωρούνται δερματικές ουλές ή παραμορφωτικά τραύματα, που χαρακτηρίζονται από εξασθένηση ή εκφύλιση της επιδερμίδας στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Εφηβεία- Το σώμα περνά γρήγορους κύκλους ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της εφηβείας, που μπορεί να δημιουργήσουν ραγάδες στους ώμους και την πλάτη των αγοριών και στους μηρούς, γοφούς και στήθος των κοριτσιών.

Απότομη αύξηση βάρους- Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν υπάρχει αύξηση βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα ή όταν αυξάνεται η μυική μάζα αθλητών και αθλητών body building.

Εγκυμοσύνη- Οι ραγάδες είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, η εμφάνιση τους εξαρτάται από τον τύπο και την ελαστικότητα του δέρματος. Παράγονται ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι οποίες μαλακώνουν τους πυελικούς συνδέσμους ώστε να αυξηθεί η ευελιξία τους. Οι ορμόνες όμως μαλακώνουν και τις ίνες του δέρματος, αυξάνοντας, έτσι, τον κίνδυνο για ραγάδες. Οι ραγάδες εμφανίζονται στην κοιλιά και ενίοτε στους μηρούς και το στήθος.

Ιατρικές Παθήσεις- Ιατρικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Cushing και το σύνδρομο Marfan μπορεί να προκαλέσει ραγάδες. Το σύνδρομο του Cushing προκαλεί ραγάδες από την υπερπαραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης και το σύνδρομο Marfan αποδυναμώνει τους ιστούς και την ελαστικότητα τους λόγω ελαττωματικού γονιδίου. Το σύνδρομο Ehlers-Danlos (EDS) είναι μια σπάνια κληρονομική πάθηση που διασπά την ακεραιότητα των δομικών πρωτεϊνών στο δέρμα το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει ραγάδες.

Κορτικοστεροειδή- Μερικές φορές παρατεταμένη ή ακατάλληλη χρήση κορτικοστεροειδών κρεμών και λοσιόν που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του εκζέματος μπορεί να προκαλέσει ραγάδες λόγω μείωσης της ποσότητας του κολλαγόνου του δέρματος. Οι προχωρημένου σταδίου ξεθωριασμένες ραγάδες είναι ένα είδος ουλών από την απώλεια του κολλαγόνου – ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε όλο το σώμα, παρέχοντας δύναμη και την απορρόφηση των κραδασμών σε πολλά διαφορετικά τμήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος – και ελαστικές ίνες στο χόριο. Το χόριο είναι το στρώμα των ευαίσθητων συνδετικών ιστών του δέρματος που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα, που περιέχει τις νευρικές απολήξεις, τους ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες, καθώς και το αίμα και τα λεμφαγγεία.

Πως αντιμετωπίζονται;

Αυτό που πρέπει αρχικά να τονιστεί είναι ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η αντιμετώπισή τους τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Μια νέα μέθοδος, με fractional λέιζερ, προσφέρει μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία των ραγάδων. Χρησιμοποιώντας διάσπαρτους παλμούς φωτός, το λέιζερ στοχεύει μόνο ένα κλάσμα της ουλής κατά τη διάρκεια των θεραπειών.

Εκατοντάδες στοχεύσεις από το λέιζερ μπορούν να γίνουν ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αυτό δημιουργεί μικροσκοπικές πληγές. Το σώμα αντιδρά σε κάθε αγωγή με την παραγωγή νέου κολλαγόνου και επιθηλίων, αφήνοντας υγιές δέρμα μεταξύ των φωτοαποδομηνένων περιοχών και προσφέροντας την ταχύτερη επούλωση και χαμηλότερους κινδύνους.

Ανεξάρτητα από το τι προκάλεσε τις ραγάδες σας, η αφαίρεση με λέιζερ είναι μία προηγμένη θεραπεία που μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε το λείο δέρμα που επιθυμείτε. Είναι μια μη χειρουργική προσέγγιση για τη βελτίωση των ραγάδων με αρκετά ανεκτές θεραπείες που απαιτούν λίγο ή καθόλου χρόνο ανάρρωσης.

Μερικές εύκολες θεραπείες αφαίρεσης ραγάδων με λέιζερ μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε να αισθανθείτε πιο όμορφοι με απαλό δέρμα το οποίο θα είστε περήφανοι να επιδείξετε.

Ρωτηστε τον Δερματολογο - Αφροδισιολογο Χρηστο Σταμου