Τι Είναι τα Κονδυλώματα Πρωκτού

Τα κονδυλώματα πρωκτού, ονομάζονται επίσης οξυτενή κονδυλώματα, είναι μια πάθηση που επηρεάζει την περιοχή γύρω και μέσα από τον πρωκτό. Εμφανίζονται για πρώτη φορά ως μικροσκοπικές κηλίδες ή εξογκώματα, ίσως τόσο μικρά όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας και μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλα  καλύπτοντας ολόκληρη την περιοχή του πρωκτού. Συνήθως, δεν προκαλούν πόνο ή δυσφορία με αποτέλεσμα οι προσβεβλημένοι ασθενείς να αγνοούν την ύπαρξη τους. Ορισμένοι ασθενείς θα εμφανίσουν συμπτώματα, όπως κνησμό, αιμορραγία, εκκενώσεως βλέννα  ή / και  ένα αίσθημα μιας μάζας στην περιοχή του πρωκτού.

Τι προκαλεί τα κονδυλώματα πρωκτού;

Προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή. Ο HPV θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Η ανάπτυξη των πρωκτικών κονδυλωμάτων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην πρωκτική επαφή.

Πρέπει να αφαιρούνται;

Ναι. Αν δεν αφαιρεθούν, τα κονδυλώματα συνήθως μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα κονδυλώματα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην πληγείσα περιοχή.

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για τα κονδυλώματα πρωκτού;

Εάν τα κονδυλώματα είναι πολύ μικρά και βρίσκονται μόνο στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό, μπορούν να Κονδυλώματα πρωκτούαντιμετωπιστούν με μια τοπική φαρμακευτική αγωγή. Μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με κρυοθεραπεία, παγώνοντας τα κονδυλώματα με υγρό άζωτο ή να αφαιρεθούν με χειρουργικό laser CO2. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως περιλαμβάνει την κοπή ή καύση των κονδυλωμάτων. Ενώ αυτή η θεραπεία παρέχει άμεσα αποτελέσματα, θα πρέπει να εκτελείται χρησιμοποιώντας είτε ένα τοπικό αναισθητικό, όπως νοβοκαΐνη, ή μια γενική ή ραχιαία αναισθησία, ανάλογα με τον αριθμό και την ακριβή θέση των κονδυλωμάτων που αντιμετωπίζονται. Είναι σημαντικό να γίνει μια εσωτερική πρωκτική εξέταση με ένα όργανο που ονομάζεται oρθοσκόπιο από τον θεράποντα γιατρό σας για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν κονδυλώματα στο εσωτερικό του πρωκτικού καναλιού (εσωτερικά πρωκτικά κονδυλώματα). Τα εσωτερικά πρωκτικά κονδυλώματα μπορεί να μην είναι τόσο κατάλληλα για θεραπεία με τοπικά φάρμακα και να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν χειρουργικά.

Με μία μόνο συνεδρία υπάρχει θεραπεία;

Όταν τα κονδυλώματα είναι εκτεταμένα, ο ιατρός μπορεί να επιθυμεί να εκτελέσει την αγωγή σε στάδια. Επιπλέον, τα επαναλαμβανόμενα κονδυλώματα είναι κοινά. Ο ιός που προκαλεί τα κονδυλώματα μπορεί να υπάρχει κρυμμένος σε ιστούς που εμφανίζονται φυσιολογικοί για αρκετούς μήνες πριν από την εμφάνιση νέων κονδυλωμάτων.

Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της επανεμφάνισης των πρωκτικών κονδυλωμάτων;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανιστούν επανειλημμένως μετά από επιτυχή αφαίρεση, δεδομένου ότι ο ιός που προκαλεί τα κονδυλώματα επιμένει συχνά σε λανθάνουσα κατάσταση στους ιστούς του σώματος. Συζητήστε με το γιατρό σας πόσο συχνά θα πρέπει να εξετάζεστε για να αντιμετωπίσετε τις υποτροπές των κονδυλωμάτων.

  • Αποχή από τη σεξουαλική επαφή με άτομα που έχουν κονδυλώματα πρωκτού ή των γεννητικών οργάνων.
  • Επειδή πολλά άτομα μπορεί να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή την κατάσταση, η σεξουαλική αποχή, η προστασία του προφυλακτικού ή ο περιορισμός της σεξουαλικής επαφής με ένα σύντροφο θα μειώσει πιθανή έκθεση σας στον μεταδοτικό ιό που προκαλεί τα κονδυλώματα.
  • Ως προληπτικό μέτρο, οι σεξουαλικοί σύντροφοι θα πρέπει να ελέγχονται για κονδυλώματα και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα.

Δείτε τις υπόλοιπες κατηγορίες για τα κονδυλώματα και καλέστε μας στο 216 900 5000 για να αξιολογήσουμε την περίπτωσή σας ή να σας λύσουμε οποιεσδήποτε απορίες:

Κονδυλώματα στο Στόμα

Κονδυλώματα και Καρκίνος

Κονδυλώματα στον Άντρα

Κονδυλώματα Πέους

Κονδυλώματα στη Γυναίκα

Κονδυλώματα Αιδοίου

Κονδυλώματα Κόλπου

Ρωτηστε τον Δερματολογο - Αφροδισιολογο Χρηστο Σταμου