Τι Ειναι το Βασικοκυτταρικο Καρκινωμα

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένας μη μελανοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος (δηλαδή, ένας επιθηλιακός όγκος) που προκύπτει από βασικά κύτταρα, δηλαδή, μικρά, στρογγυλά κύτταρα που βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας. Θεωρείται ο πιο συνηθισμένος καρκίνος του δέρματος και ο συχνότερος καρκίνος του ανθρωπίνου είδους.

Η πρόγνωση για τους ασθενείς με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι εξαιρετική καθώς η δυνατότητα μεταστάσεων είναι σχεδόν μηδενική, αλλά αν η ασθένεια αφεθεί να προχωρήσει, μπορεί να προκαλέσει σημαντική νοσηρότητα.

Αυτός ο καρκίνος του δέρματος συνήθως αναπτύσσεται στο δέρμα που εκτίθεται  στον ήλιο, όπως στο κεφάλι, στο λαιμό και στο πίσω μέρος των χεριών.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ιδιαίτερα συχνό στο πρόσωπο και  σχηματίζεται συχνά στη μύτη. Είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του κορμού, των ποδίων  και των χεριών. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν solarium έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

Αυτό το είδος του καρκίνου του δέρματος αναπτύσσεται αργά. Η θεραπεία είναι σημαντική, διότι έχει ευρεία και βαθιά ανάπτυξη, καταστρέφοντας τον ιστό του δέρματος και τα οστά εάν αφεθεί για καιρό.

Συμπτωματα

Τα καρκινώματα των βασικών κυττάρων αναπτύσσονται συχνά, όπως προαναφέρθηκε, πάνω σε μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, ειδικά στο κεφάλι και στο λαιμό. Ένας πολύ μικρότερος αριθμός εμφανίζεται στον κορμό και τα πόδια. Ωστόσο τα καρκινώματα των βασικών κυττάρων μπορεί επίσης να προκύψουν σε μέρη του σώματός που σπάνια εκτίθενται στο φως του ήλιου.

Αν και ένα γενικό προειδοποιητικό σημάδι  αυτού του καρκίνου του δέρματος είναι μια πληγή που δεν επουλώνεται ή που επανειλημμένα αιμορραγεί, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως:

 • Ένα λευκό περλέ ή κηρώδες εξόγκωμα, συχνά με εμφανή αιμοφόρα αγγεία, στο πρόσωπο, τα αυτιά ή το λαιμό. Το εξόγκωμα μπορεί να αιμορραγεί και να αναπτύξει κρούστα. Σε ανθρώπους με πιο σκούρο δέρμα, αυτό το είδος του καρκίνου μπορεί να είναι καφέ ή μαύρο.
 • Ένα επίπεδο, απολεπιζόμενο, καφέ ή στο χρώμα του δέρματος εξάνθημα στην πλάτη ή το στήθος. Με τη πάροδο του χρόνου, αυτά τα κηλιδώδη εξανθήματα μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλα.
 • Σπανιότερα, μια λευκή, κηρώδης ουλή. Αυτός ο τύπος βασικοκυτταρικού καρκινώματος είναι εύκολο να παραβλεφθεί, αλλά μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας ιδιαίτερα επεμβατικής και παραμορφωτικής μορφής καρκίνου που ονομάζεται βασικοκυτταρικό καρκίνωμα τύπου σκληροδερμίας.

Θεραπεια

Ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από τον καρκίνο αφήνοντας όσο το δυνατόν μικρότερη ουλή. Για να επιλεγεί η καλύτερη θεραπεία  θα εξεταστεί το μέγεθος και η θέση του καρκινώματος καθώς και ο ρυθμός ανάπτυξης. Σαφώς και λαμβάνεται επίσης υπόψη η πιθανότητα ουλών, καθώς και η γενική υγεία σας.

Αυτές είναι μερικές από τις επιλογές θεραπείας που έχουμε στη DERMadvance και ο γιατρός  μπορεί να σας προτείνει:

 • Χειρουργική Εκτομή. Αποτελεί την πρώτη επιλογή.Γίνεται χειρουργική αφαίρεση στα όρια του υγιούς δέρματος και πλάστική αποκατάσταση τυ ελλείματος ενώ το ιστοτεμάχιο στέλνεται για βιοψία.
 • Fractional laser και Εξάχνωση του BCC. Σύγχρονη τεχνική χειρουργικής προσέγγισης όπου με χρήση επεμβατικού laser εξαχνώνεται ο όγκος ή διατέμνεται με σκοπό να έχουμε υλικό για βιοψία .
 • Φωτοδυναμική Θεραπέια .Σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση με τη χρήση φωτο-ευαίσθητοποιητικής ουσίας (metvix) και ακολούθως έκθεση της βλάβης σε πηγή φωτεινής ενέργειας συγκεκριμένου μήκους κύματος .Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και περιορισμούς σε σχέση με τη θέση , τον τύπο και το μέγεθος του καρκινώματος .
 • Απόξεση και Εξάτμιση (Ηλεκτροχειρουργική). Μετά από τοπική αναισθησία, γίνεται απομάκρυνση του όγκου με απόξεση, με εργαλείο που μοιάζει με κουτάλι. Στη συνέχεια, ο γιατρός ελέγχει την τοπική αιμορραγία .
 • Κρυοχειρουργική. Πρόκειται για ξεπερασμένη τεχνική που χρησιμοποιείται σε ασθενείς που δε μπορούν για διαφόρους λόγους να χειρουργηθούν .Αφήνει κακό αισθητικό αποτέλεσμα και προτιμάται σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας με μικρό προσδόκιμο.
 • Ακτινοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Έχει διάρκεια αρκετές εβδομάδες.
 • Χρήση τοπικών ανοσοτροποποιητικών ουσιών
  • ΑΚρέμα Ιμικουϊμόδης.Η κρέμα ALDARA αποτελεί μια ασφαλής επιλογή σε ασθενείς με μικρά ( < 0,8 cm διάμετρος ) .Η δράση της κρέμας οδηγεί σε αναζωπύρωση της ανοσοεπιτήρησης του δέρματος στην πάσχουσα περιοχή και σε αντιμετώπιση του όγκου .Η διάρκεια της αγωγής ειναι περίπου 6 εβδομάδες και συνοδέυεται απο ερεθισμό τοπικά έως και συστηματικές αντιδράσεις ( εμπύρετο – γριπώση συνδρομή κτλ).
  • ΒΚρέμα 5FUΗ αγωγή με κρεμα 5-φλουορουρακίλης (fluorouracil 5-FU) έχει  θεραπευτική επιτυχία συγκρίσιμη με την aldara  (Ιmiquimod) Γίνεται εφαρμογή  στον όγκο δύο φορές την ημέρα για τρεις με έξι εβδομάδες.
 • Χημειοθεραπευτική αγωγή σε τοπικά εκτεταμενους ή και μη χειρουργικά αντιμετωπίσιμους όγκους BCC με vismodegib.