Τι ειναι η Σμηγματορροϊκη Υπερκερατωση;

Η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση είναι η πιο συχνή καλοήθης δερματική βλάβη σε ηλικιωμένα άτομα. Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις έχουν μια ποικιλία κλινικών εμφανίσεων και αναπτύσσονται από τον πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων. Δεν έχουν αναγνωριστεί ειδικοί αιτιολογικοί παράγοντες για την ανάπτυξη τους.

Παθοφυσιολογια

Η αιτιολογία της ανάπτυξης της σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης δεν είναι γνωστή. Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις παρουσιάζουν ιστολογικές ενδείξεις πολλαπλασιασμού των κυττάρων της επιδερμίδας. Η αυξημένη κυτταρική αντιγραφή έχει αποδειχθεί στη σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση με μελέτες ενσωμάτωσης βρωμοδεοξυουριδίνης και ανοσοϊστοχημείας για τον πολλαπλασιασμό που σχετίζεται με τα αντιγόνα. Μια μέτρια αύξηση παρατηρείται στα ποσοστά της απόπτωσης των κυττάρων της επιδερμίδας σε όλες τις ποικιλίες της σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης σε σύγκριση με το φυσιολογικό δέρμα.

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις έχουν διαφορετικούς βαθμούς μελάγχρωσης. Σε χρωματισμένες σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, τα πολλαπλασιαζόμενα κερατινοκύτταρα πυροδοτούν την ενεργοποίηση των γειτονικών μελανοκυττάρων εκκρίνοντας κυτοκίνες που διεγείρουν τα μελανοκύτταρα. Η ενδοθηλίνη-1 έχει διπλές διεγερτικές επιδράσεις επί της σύνθεσης του DNA και στο χρωματισμό των ανθρώπινων μελανοκυττάρων και έχει ενοχοποιηθεί ότι παίζει ένα μέρος στην υπερμελάγχρωση που παρατηρείται στη σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση.

Ενδείξεις και Συμπτώματα

Η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ενόχληση. Οι βλάβες μπορεί να έχουν φαγούρα και να τρίβονται ή να πιάνονται στα ρούχα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ερεθισμός.

Η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση τείνει να:

  • Ξεκινάει με μικρά, σαν μικρή επηρμένη βλατίδα ή πλάκα, με ανώμαλη επιφάνεια ακατέργαστα εξογκώματα, που σιγά-σιγά πυκνώνουν και αναπτύσσουν μια επιφάνεια ανώμαλη.
  • Έχει όψη λιωμένου κεριού που έχει πέσει στο δέρμα.
  • Είναι συνήθως καφέ, αν και κυμαίνεται στο χρώμα από άσπρο ως και μαύρο.
  • Κυμαίνεται σε μέγεθος από χιλιοστά έως και πάνω από τρία εκατοστά.
  • Σχηματίζεται στο στήθος, την πλάτη, το στομάχι, το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, το λαιμό, ή άλλα μέρη του σώματος (αλλά όχι στις παλάμες και τα πέλματα).
  • Δεν προκαλεί πόνο.

Ποια ειναι η θεραπεια για την σμηγματορροϊκη υπερκερατωση;

Σμηγματορροϊκή ΥπερκεράτωσηΗ σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί. Ο συνήθης λόγος για την αφαίρεση της σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης είναι η επιθυμία του ασθενή να απαλλαγεί από αυτή. Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να συστήσει την απομάκρυνσή της λόγω αβεβαιότητας για τη σωστή διάγνωση.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση της σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης περιλαμβάνουν:

  • Κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο) για λεπτότερες βλάβες
  • Επεμβατική αντιμετώπιση με λέιζερ
  • Επέμβαση με λέιζερ
  • Εκτομή και βιοψία της βλάβης (αφαίρεση με νυστέρι – Shave biopsy)