Τι ειναι το χημικο peeling;

Το χημικό peeling είναι μια θεραπεία στην οποία ένα διάλυμα οξέος χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Κατά την εκτέλεση χημικού peeling ο γιατρός εφαρμόζει άλφα υδροξύ, τριχλωροξικό οξύ, ή φαινόλη στο δέρμα.

Το χημικό peeling είναι μία από τις παλαιότερες αισθητικές θεραπείες στον κόσμο, εφαρμοζόταν στην αρχαία Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη ώστε να επιτευχθεί απαλό και πιο όμορφο δέρμα. Σήμερα, το χημικό peeling προσώπου είναι δημοφιλές επειδή προσφέρει σχεδόν άμεσα αποτελέσματα.

Που εφαρμοζεται το χημικο peeling;

Τα χημικά peeling χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων:

  • Τα σημάδια ακμής από ροδόχρους ακμή και κοινή ακμή
  • Γήρανση του δέρματος
  • Πόδι της χήνας
  • Ουλές
  • Δέρμα κατεστραμμένο από τον ήλιο
  • Χαλάρωση του δέρματος
  • Ρυτίδες

Ποια ειναι η δραση του χημικου peeling;

Το χημικό peeling ενισχύει και απαλύνει την υφή του δέρματος. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις ατέλειες του προσώπου, τις ρυτίδες, και τη ανομοιόμορφη χρώση του δέρματος. Γίνεται απολέπιση των εξωτερικών στρωμάτων του νεκρού δέρματος, αποκαλύπτοντας ένα νέο στρώμα με βελτιωμένο τόνο, υφή και χρώμα. Εκτός από την πλήρη αναζωογόνηση του προσώπου, ορισμένα peeling δέρματος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για θεραπείες σε σημάδια και ως ένας τρόπος για να αφαιρεθούν ραγάδες ή για να αναζωογονηθεί το δέρμα σε άλλο σημείο του σώματος εκτός του προσώπου.

Ποσοι τυποι χημικων peeling υπαρχουν;

Ο δερματολόγος σας θα χρησιμοποιήσει τον σωστό τύπο χημικού πίλινγκ με βάση τα χαρακτηριστικά του δέρματος σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επιφανειακά χημικά peelings: Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των ξηρών περιοχών, την ανομοιόμορφη μελάγχρωση και την ακμή.

Μεσαία χημικά peelings: Λειτουργεί καλά στη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των επιφανειακών ατελειών και προβλημάτων μελάγχρωσης. Είναι η προτιμώμενη επιλογή για τους ασθενείς με πιο σκούρο δέρμα.

Βαθιά χημικά peelings: Είναι τα ισχυρότερα από τα πίλινγκ του προσώπου. Τα βαθιά πήλινγκ χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία έντονων ρυτίδων στο πρόσωπο, κηλίδες που προκαλούνται από τη γήρανση ή την έκθεση στον ήλιο, ουλές ακμής και προ-καρκινικές νεοπλασίες.

Με το βαθύ χημικό πίλινγκ υπάρχουν τα πιο έντονα και μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα. Η διαδικασία διαρκεί περισσότερο από ότι τα άλλα πίλινγκ (μία έως δύο ώρες) και απαιτεί τον περισσότερο χρόνο επούλωσης.

Ποιος ειναι ο χρονος επαναληψης του χημικου peeling;

Τα επιφανειακά (ασθενέστερα) πίλινγκ γίνονται πιο συχνά (μία φορά το μήνα ή μία φορά κάθε λίγους μήνες) ώστε να διατηρηθούν τα εν λόγω αποτελέσματα με μικρότερο χρόνο επούλωσης.

Τα βαθύτερα (ισχυρότερα) πίλινγκ γίνονται πολύ πιο αραιά και απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο επούλωσης. Ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος, τα χημικά peeling μπορούν επίσης να συνδυαστούν και με άλλες θεραπείες, όπως λέιζερ, botox και ενέσιμα εμφυτεύματα.

Σε ποιους αντενδεικνυται;

Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μαλλιά είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για χημικό peeling. Η διαδικασία αυτή δεν συνιστάται για άτομα με λοιμώξεις, κάποια ενεργό νόσο του δέρματος, τραυματισμένο δέρμα, ηλιακά εγκαύματα ή ενεργό ιό του απλού έρπητα με πληγές σε στάδιο. Άλλες αντενδείξεις περιλαμβάνουν ασθενείς οι οποίοι:

  • Θηλάζουν ή κυοφορούν
  • Έχουν ψωρίαση, έκζεμα ή δερματίτιδα
  • Έχουν χρησιμοποιήσει ρετινόλη, συνταγογραφούμενα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, προϊόντα που περιέχουν ασκορβικό οξύ, προϊόντα λεύκανσης του δέρματος παράγοντες ή άλλα προϊόντα με βάση τα οξέα λιγότερο από 48 ώρες πριν τη θεραπεία peeling.

Κοστος του χημικου peeling

Το τελικό κόστος του χημικού peeling θα εξαρτηθεί από το είδος του πίλινγκ που απαιτείται, την κατάσταση του δέρματος, και άλλους παράγοντες μοναδικούς ανά περίπτωσή.