Τι μπορεί να προκαλεί κνησμό στις θηλές;

Σπάνιες αλλά υπαρκτές είναι οι παθήσεις που προκαλούν κνησμό στο στήθος. Αν και τις περισσότερες φορές το σύμπτωμα οφείλεται σε άνευ σημασίας αιτίες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα σοβαρής παθολογίας. Η συνηθέστερη είναι η τριβή του δέρματος στην μπλούζα, αλλά επειδή ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουρες, η εμφάνιση των συμπτωμάτων θα πρέπει να μας οδηγήσει κατευθείαν στον δερματολόγο αφού η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.

«Η φαγούρα στη θηλή και τη θηλαία άλω είναι ένα σύμπτωμα που προκαλείται από πολλές καταστάσεις, όπως αλλεργίες, φλεγμονές, εγκυμοσύνη ή φυσικό ερεθισμό, και συνυπάρχει πολλές φορές με τσούξιμο και ερεθισμό. Συχνός είναι και ο κνησμός λόγω χημικών ερεθισμών, όπως για παράδειγμα από τη χρήση ακατάλληλου σαπουνιού. Άλλες πιθανές αιτίες είναι οι παρενέργειες φαρμάκων και η ξηροδερμία. 

 

Υπάρχουν βέβαια και αιτίες κνησμού στη θηλή που είναι σοβαρότερες, όπως η νόσος Paget και ο καρκίνος. Δεδομένης της ομοιότητας της ενόχλησης και προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων όσες γυναίκες βιώνουν αυτό το σύμπτωμα δεν θα πρέπει να αδιαφορούν αλλά να επιδιώκουν την έγκαιρη διάγνωση από έμπειρο δερματολόγο», συμβουλεύει ο  Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

 

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι κνησμού στις θηλές είναι:

Τριβή 

Η δύναμη που ασκείται στις θηλές όταν το στήθος κινείται από την επαφή με την μπλούζα είναι η απλούστερη και συνηθέστερη αιτία κνησμού, ιδίως όταν η κίνηση είναι έντονη και συχνή, όπως όταν η γυναίκα τρέχει ή αθλείται έχοντας το στήθος ελεύθερο, χωρίς στηθόδεσμο. Ο κνησμός μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως πόνο ή κοκκίνισμα της περιοχής. Σπανιότερα η τριβή μπορεί να γίνει αιτία εκδορών και μικρών αιμορραγιών. 

Προστασία προσφέρει η χρήση αθλητικού σουτιέν, όπως επίσης και η εφαρμογή αντισηπτικών κρεμών για την απομάκρυνση του κινδύνου μόλυνσης.

 

Εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές, η διόγκωση του μαστού και η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να προκαλέσουν σε μια γυναίκα φαγούρα στις θηλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλες ενοχλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν είναι πόνος, μυρμήγκιασμα, ευαισθησία και βάρος στο στήθος.

 

Δερματίτιδα

Υπάρχουν διάφορες αιτίες δερματίτιδας της θηλής ή της θηλαίας άλω. Σε αυτές περιλαμβάνονται το έκζεμα και η αλλεργική δερματίτιδα, η επαφή με προϊόντα όπως η μη καθαρισμένη λανολίνη και τα αρώματα. Τα συμπτώματα του εκζέματος της θηλαίας άλω ή της θηλής μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, καύσο και πόνο. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί ευαισθησία, ερυθρότητα, φολιδωτό δέρμα, ξηρότητα, μικρά σκισίματα και αιμορραγία διαφορετικής έντασης σε κάθε γυναίκα.

 

Το έκζεμα  είναι μια συχνή δερματοπάθεια στις γυναίκες που θηλάζουν, ειδικά σε εκείνες που είχαν προηγουμένως ατοπική δερματίτιδα. Ο κνησμός κυριαρχεί στη θηλή και τη θηλαία άλω αλλά δεν περιορίζεται σε αυτές. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί κάτω ή ανάμεσα στους μαστούς. 

 

Η αντιμετώπιση του εκζέματος περιλαμβάνει την εντατική ενυδάτωση του δέρματος και τη εφαρμογή στεροειδών ή μη στεροειδών φαρμάκων στην περιοχή ή λήψη τους από το στόμα, όπως επίσης και τη λήψη ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή αντιισταμινικών φαρμάκων. Για την αποφυγή των φαρμάκων προτείνεται η φωτοθεραπεία, η οποία είναι οδηγεί σε ύφεση της φλεγμονής, του κνησμού, ενώ συγχρόνως προστατεύει από τυχόν δερματική λοίμωξη και επισπεύδει την επούλωση.

 

Μύκητες

Η ύπαρξη μόλυνσης από μύκητες είναι άλλη μια αιτία κνησμού. Οι περισσότερες γυναίκες που αντιμετωπίζουν μυκητιασική λοίμωξη έχουν προσβληθεί από τον μύκητα Candida albicans. Μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή την κατάσταση έχουν οι γυναίκες που θηλάζουν, όσες αντιμετωπίζουν και κολπική μυκητίαση αλλά και εκείνες που παίρνουν αντιβίωση για οποιονδήποτε λόγο.

Οι πάσχουσες βιώνουν ταυτόχρονα με την κνησμό και έντονο πόνο, καύσο, έχουν ευαισθησία στη θηλή και την θηλαία άλω, το χρώμα των οποίων είναι πιθανό να μεταβληθεί και η υφή τους να γίνει πιο άγρια λόγω ξηρότητας. Η πάθηση αναγνωρίζεται επίσης από την εμφάνιση  λευκού εξανθήματος και εκδορών.

Για την ύφεσή τους απαιτείται η προστασία από την υγρασία, με καλό σκούπισμα μετά από το μπάνιο και η πλύση των υφασμάτων με ζεστό σαπουνόνερο. 

 

Νόσος του Paget και καρκίνος μαστού

Η νόσος Paget της θηλής, επίσης γνωστή ως νόσος Paget του μαστού, είναι μια σπάνια πάθηση που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού. Προκαλεί αλλαγές στο δέρμα της θηλής και στην περιοχή του σκουρόχρωμου δέρματος που περιβάλλει τη θηλή (θηλαία άλω),οι οποίες ομοιάζουν με αυτές του εκζέματος. Συνήθως αποτελεί ένδειξη καρκίνου του μαστού στον ιστό πίσω από τη θηλή.

Περίπου 1 έως 4% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχουν νόσο Paget της θηλής. Μπορεί επίσης να προσβάλει τους άνδρες, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Η νόσος ξεκινά πάντα από τη θηλή, μπορεί να επεκταθεί στην περιοχή της θηλαίας άλω και εμφανίζεται ως κόκκινο, φολιδωτό εξάνθημα. Συχνά προκαλεί πόνο και προκαλεί φαγούρα ή αίσθημα καύσου. Η θηλή μπορεί μερικές φορές να έχει έλκος. Αυτά τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες για το έκζεμα και η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση.

 

«Προληπτικά, για την αποφυγή της εμφάνισης κνησμού στις θηλές, θα πρέπει οι γυναίκες να φροντίζουν για την ενυδάτωση της περιοχής αλλά και γύρω από το στήθος, με προϊόντα χωρίς αρώματα και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Να διατηρείται η περιοχή καθαρή (με ήπια σαπούνια), και στεγνή. Στην υποψία πρόκλησής του από προϊόντα περιποίησης ή απορρυπαντικά ρούχων, απαιτείται η αντικατάστασή τους με αντίστοιχα προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί για ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek