Ονυχοκρύπτωση: Τι πρέπει να κάνω για να την αποφύγω;

Ερεθισμό, φλεγμονή και πόνο μπορεί να προκαλέσει η ονυχοκρύπτωση, δηλαδή η είσοδος του νυχιού στο δέρμα. Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση έχει τις αιτίες της στην επιλογή ακατάλληλων παπουτσιών, δηλαδή στενών ή μικρότερων, που πιέζουν σημαντικά τα δάχτυλα. Γι’ αυτό και εμφανίζεται συχνά στις γυναίκες, οι οποίες, θέλοντας να είναι κομψές, επιλέγουν γόβες που κατεξοχήν είναι υποδήματα με στενές φόρμες.

«Εκτός από τα στενά παπούτσια, επιβλαβή είναι και εκείνα που λόγω του ύψους του τακουνιού δεν επιτρέπουν τη σταθερή θέση του πέλματος σε όλο το μήκος τους, αλλά προκαλούν την ολίσθησή του προς τα εμπρός, με συνέπεια την αδυναμία των δακτύλων να κινηθούν. Εξίσου επικίνδυνα είναι και όσα είναι μικρότερα από το πόδι, κάτι που προκύπτει συχνότερα στα νεαρά άτομα, συνήθως ηλικίας από 3-4 έως 18. Την ίδια βλάβη μπορούν να προκαλέσουν και οι ελαστικές κάλτσες ή τα καλσόν», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Αν και θα περίμενε κανείς οι γυναίκες και τα παιδιά να εμφανίζουν συχνότερα την πάθηση, που ονομάζεται επίσης είσφρυση όνυχος, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι έφηβοι και οι άνδρες έως 40 ετών υποφέρουν πιο συχνά από αυτή. Οι περισσότεροι ασθενείς που απευθύνονται σε δερματολόγο, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έξω άκρη του μεγάλου δακτύλου. Συνολικά έχει διαπιστωθεί ότι το ένα πέμπτο των επισκέψεων στον γιατρό οφείλεται στη εισχώρηση ενός νυχιού στο δέρμα.

Πέραν των προαναφερόμενων λόγων, υπάρχουν και άλλοι που μπορεί να ευθύνονται αποκλειστικά ή συνδυαστικά για την εμφάνιση της πάθησης. Πιο συγκεκριμένα, η είσφρυση όνυχος μπορεί να προκληθεί από:

  • Το πολύ βαθύ κόψιμο των νυχιών, με αφαίρεση των άκρων τους. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι το δέρμα που περιβάλλει το νύχι έχει την τάση να το αγκαλιάζει. Έτσι, όσοι τα κόβουν πολύ κοντά και στρογγυλά αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθουν ονυχοκρύπτωση.
  • Έναν επαναλαμβανόμενο ή μεμονωμένο τραυματισμό – Οι άνθρωποι που συχνά σπρώχνουν αντικείμενα με τις μύτες των ποδιών τους, που κλωτσούν μπάλες ή φορούν πουέντ κινδυνεύουν περισσότερο. Ακόμα, όμως, και κάποιος σοβαρός τραυματισμός του νυχιού από οποιαδήποτε αιτία που προκάλεσε αποκόλληση και απώλεια της ονυχαίας πλάκας μπορεί να οδηγήσει στην πάθηση.
  • Την ύπαρξη ορισμένων παθήσεων, που προκαλούν κακή κυκλοφορία του αίματος.
  • Μολύνσεις από μύκητες και βακτήρια, που ευθύνονται για την αλλαγή της μορφής του νυχιού (πάχυνση ή πλάτυνση ή λέπτυνση ή κύρτωση).
  • Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Υπάρχουν παθήσεις που ευθύνονται για κύρτωση των νυχιών και την είσοδό τους στο δέρμα του εξωτερικού ή εσωτερικού άκρου του νυχιού.
  • Τον κακό αερισμό του ποδιού και την εφίδρωσή του, που έχει ως συνέπεια την αλλαγή της σκληρότητάς του και την ευκολότερη διείσδυσή του.
  • Τη λήψη φαρμακευτικής θεραπείας για την αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων, όπως μυκητιάσεων και καρκίνου.
  • Τη μεγάλη κυρτότητα των νυχιών, η οποία οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους.

Η αθεράπευτη ονυχομυκητίαση επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και δυσκολεύει την μετέπειτα αντιμετώπιση. Όσο παρατείνεται το διάστημα μέχρι την επίσκεψη στο δερματολόγο ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης και δημιουργίας πύου, αφού είναι πολύ πιθανή η είσοδος μικροβίων από το σκίσιμο που προκαλεί το νύχι στο δέρμα.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν χειρουργικές και μη χειρουργικές διαδικασίες. Η λήψη της απόφασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Δηλαδή παραπέμπονται σε χειρουργείο μόνο όσοι έχουν σοβαρή συμπτωματολογία. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες προτιμούν την πιο δραστική λύση της επέμβασης, καθώς μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες υποτροπής, ακόμα και σε πιο απλά περιστατικά.

«Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τον σχεδιασμό της θεραπείας είναι η ένταση του πόνου, το στάδιο της φλεγμονής ή της λοίμωξης, εάν ο ασθενής έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν παρόμοιο περιστατικό και σε αυτή την περίπτωση ποιες επιλογές έγιναν και εάν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Συνυπολογίζονται βέβαια και οι συνοσηρότητες, ορισμένες από τις οποίες απαγορεύουν την υποβολή του ασθενή σε αυτή την μικρή εγχείρηση ή δυσκολεύουν την απόφαση», διευκρινίζει ο δρ Στάμου.

Όποια θεραπεία και να επιλεχθεί, οι ασθενείς θα πρέπει να μάθουν να περιποιούνται τα νύχια τους, προκειμένου να αποφεύγεται η διείσδυσή τους στο δέρμα. Ο ορθός τρόπος είναι να χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία για τα νύχια, να μην τα κόβουν βαθιά, και το σχήμα τους να μην είναι στρογγυλό αλλά τετράγωνο.

Άλλο ένα μέσο για την αποφυγή της πάθησης είναι η επιλογή των κατάλληλων υποδημάτων. Αυτά είναι όσα επιτρέπουν την κίνηση των δακτύλων, όσα δηλαδή δεν είναι στενά ή μικρά.

Με τα πρώτα συμπτώματα ονυχοκρύπτωσης ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται σε δερματολόγο και να μην ακολουθεί συμβουλές φίλων ή οδηγιών από το διαδίκτυο. Και αυτό διότι η λανθασμένη εφαρμογή τους μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek