Μαύροι κύκλοι: Πώς μπορώ να απαλλαγώ;

Η έντονη καθημερινότητα με τις χιλιάδες υποχρεώσεις έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και στην ομορφιά. Το μόνιμο άγχος, η συχνή ή ακόμα και καθημερινή πρόσληψη αλκοόλ (για “χαλάρωση” μετά από τη δουλειά), το κάπνισμα, η έλλειψη χρόνου για την προετοιμασία και κατανάλωση ποιοτικού φαγητού, όπως και για την περιποίηση της επιδερμίδας έχουν συνέπειες που αντανακλώνται στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στα μάτια.

«Την όμορφη εικόνα ενός ξεκούραστου και περιποιημένου προσώπου χαλάνε οι μαύροι κύκλοι που σχηματίζονται μόλις κουραζόμαστε, ξενυχτάμε, δεν τρεφόμαστε σωστά. Γενικά όταν κάνουμε καταχρήσεις. Ευτυχώς, όμως, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, με μικρές παρεμβάσεις που αφορούν στην καθημερινή περιποίησή του και με μη επεμβατικές θεραπείες που γίνονται στο δερματολογικό ιατρείο.

Ο τρόπος ζωής δεν είναι βέβαια η αποκλειστική αιτία που σχηματίζονται μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Σε κάποιους ανθρώπους οφείλεται σε γενετικούς λόγους όπως και στη γήρανση, παράγοντες που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε, αλλά μπορούμε να καθυστερήσουμε ή να μειώσουμε την έντασή τους, ώστε οι μαύροι κύκλοι να είναι λιγότερο εμφανείς», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Οι συχνότεροι πάντως λόγοι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και με τις επιλογές μας, με κυριότερη την έλλειψη ύπνου. Στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται περισσότερες από το κανονικό ώρες, είτε είναι υπάλληλοι, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε φοιτητές, κόβοντάς τες από τον ύπνο τους. Σε αυτούς σχηματίζονται σκούρες περιοχές στην “κοιλάδα των δακρύων”, εξαιτίας της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τα μάτια. 

Με την αναπλήρωση των χαμένων ωρών και συστηματικό πρόγραμμα ύπνου πάνω από 7 ώρες, οι μαύροι κύκλοι υποχωρούν. Όταν συνυπάρχει και πρήξιμο καλό είναι οι πάσχοντες να κοιμούνται ανάσκελα και με το κεφάλι ακουμπισμένο σε ψηλό μαξιλάρι.

Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μαύρων κύκλων έχουν και όσοι δεν πίνουν αρκετό νερό, καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά και λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα. Η αφυδάτωση που προκαλείται από αυτές τις πρακτικές αφήνει και το δέρμα χωρίς την απαραίτητη υγρασία, καθιστώντας το ξηρό και γεμάτο μικρές ρυτίδες και μαύρους κύκλους εξαιτίας της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν ο ύπνος δεν είναι επαρκής. 

Άλλη μια κατάχρηση στην οποία επιδίδεται ο σύγχρονος άνθρωπος είναι το κάπνισμα. Αυτή η συνήθεια βλάπτει το δέρμα πολλαπλώς. Μεταξύ άλλων οδηγεί σε ξηροδερμία, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής κολλαγόνου που προκαλεί το μονοξείδιο του άνθρακα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία είναι εύκολη. Αρκεί η αποχή από το αλκοόλ και η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα κατ’ ελάχιστον.

Για τους ανθρώπους που οι μαύροι κύκλοι έχουν γενετική αιτία δεν υπάρχουν απλές και μόνιμες λύσεις. Μόνο παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του συμπτώματος, οι οποίες πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τον δρ Στάμου, τα γονίδια προσδιορίζουν τα επίπεδα κολλαγόνου, ελαστίνης και μελανίνης του καθένα από μας. Επομένως όσοι ανήκουν σε οικογένειες που σχηματίζουν μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια το πιθανότερο είναι να συμβεί και στους ίδιους, με πιθανή έναρξη περίπου τα 25 χρόνια. Δεν αποκλείεται φυσικά να εμφανιστούν και σε νεαρότερη ηλικία στους ανθρώπους που ξενυχτούν, πίνουν αλκοόλ και όχι νερό και κάνουν κακή διατροφή.

Η υποχώρηση των μαύρων κύκλων σε αυτή την κατηγορία πασχόντων είναι η πρόκληση παραγωγής νέου κολλαγόνου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνουμε αυτό. Μεταξύ των δημοφιλέστερων είναι το χημικό πίλινγκ και η ενέσιμη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – το γνωστό PRP.

Σε όσους έχουν λεπτό δέρμα στην περιοχή και όψη βαθουλωμένων ματιών το υαλουρονικό οξύ μπορεί να γεμίσει την περικογχική περιοχή των κάτω βλεφάρων, ώστε να δημιουργηθεί απόσταση μεταξύ επιδερμίδας και αιμοφόρων αγγείων και να μην φαίνονται έντονα οι μαύροι κύκλοι. Άλλο ένα πλεονέκτημα αυτής της θεραπείας είναι ότι “ξυπνά” στην παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Αποτελεσματικός κατά των μαύρων κύκλων είναι ο μικροβελονισμός, ο οποίος αφορά στη πρόκληση αόρατων τρυπημάτων στην επιδερμίδα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επούλωσης και η παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέως.

Τέλος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διαφορετικά είδη λέιζερ, καθώς κάποια από αυτά δύνανται να προκαλέσουν συστολή των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της μελανίνης και κάποια άλλα να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας ξεκούραστο βλέμμα.

«Σίγουρα όλοι έχουν παρατηρήσει ότι οι υπερήλικες έχουν σχεδόν πάντα μαύρες σκιές κάτω από τα μάτια. Αυτό συμβαίνει γιατί με την πάροδο του χρόνου το δέρμα λεπταίνει και το λίπος μειώνεται σημαντικά κάνοντας πιο ορατά τα αιμοφόρα αγγεία. Η πτώση του δέρματος λόγω χαλάρωσης είναι επίσης σημαντικός λόγος, καθώς οι σακούλες που σχηματίζονται σκιάζουν το κάτω βλέφαρο.  Όλα αυτά αντιμετωπίζονται. 

Όσοι έχουν την τάση να σχηματίσουν μαύρους κύκλους θα πρέπει να φροντίζουν το δέρμα τους ακόμα πιο επισταμένα απ’ όσους δεν έχουν κληρονομικότητα. Και η φροντίδα ξεκινά από μέσα προς τα έξω. Η καλή διατροφή, η επαρκής ενυδάτωση, ο καλός ύπνος, η κατανάλωση αλκοόλ σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις και η διακοπή του καπνίσματος, θα καθυστερήσουν την εμφάνισή τους και έτσι θα απολαμβάνουν για περισσότερα χρόνια ομοιόχρωμη επιδερμίδα», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

 

 

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek