Μακιγιάζ και δερματοπάθειες: Πώς να τις αποφύγετε

Μακιγιάζ και δερματοπάθειες: Πώς να τις αποφύγετε

Η αγαπημένη συνήθεια των περισσότερων γυναικών, το μακιγιάζ, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του δέρματος. Μπορεί να αποτελεί μέσον κάλυψης των ατελειών της επιδερμίδας, τόνωσης της αυτοπεποίθησης και της διάθεσης, ειδικά τις ημέρες των εορτών που κάθε γυναίκα θέλει να λάμπει και να τραβά τα βλέμματα όλων, για την επιλογή τους όμως οι γυναίκες θα πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή, ακόμα και σε εκείνα μεγάλων και γνωστών οίκων.

«Κάθε προϊόν που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της εμφάνισης και τον καθαρισμό της επιδερμίδας χαρακτηρίζεται ως καλλυντικό. Είναι τα αγαπημένα προϊόντα των γυναικών, αφού καθημερινά εφαρμόζουν κατά μέσον όρο στο πρόσωπο και στο σώμα τους 7 καλλυντικά. Η χρήση τους, ωστόσο, δεν είναι ακίνδυνη, αφού, 1 στους 10 ανθρώπους θα αντιμετωπίσει κάποια δερματοπάθεια εξαιτίας τους σε βάθος χρόνου. Δεδομένης όμως της υποδιάγνωσης των ήπιων περιστατικών που δεν αναζητούν ιατρική συμβουλή, είναι σίγουρο ότι το ποσοστό στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο», σημειώνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Υπεύθυνες γι’ αυτά τα δερματικά προβλήματα είναι, τις περισσότερες φορές, ουσίες που προστίθενται στη σύνθεση των καλλυντικών για τη συντήρησή τους, αλλά και για να τους δώσουν μια ευχάριστη μυρωδιά και να τα κάνουν πιο ελκυστικά στους καταναλωτές. Υπάρχει, όμως, και άλλος ένας λόγος: αρκετές φορές η προσθήκη τους αποσκοπεί στην κάλυψη μιας δυσάρεστης μυρωδιάς από άλλα χημικά στοιχεία.

Και δυστυχώς οι βλάβες που προκαλούν δεν περιορίζονται στην επιδερμίδα…

Τα συντηρητικά χρησιμοποιούνται για τη εμποδίσουν την ανάπτυξη των μικροβίων και για να επιμηκύνουν τη ζωή των προϊόντων. Η τοξικότητα των parabens είναι γνωστή και τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια για την αντικατάστασή τους με πιο φιλικές ουσίες προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στις χρήστριές τους. Στο δέρμα μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα, οίδημα, ερυθρότητα, πόνο, δερματίτιδα εξ επαφής. Επίσης, μπορούν να γίνουν αιτία πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Επικίνδυνες είναι και οι επιφανειοδραστικές ουσίες που περιλαμβάνονται στη σύνθεση πολλών καθαριστικών προσώπου, γαλακτωμάτων, σαμπουάν και άλλων προϊόντων, αφού έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής, αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής και ακμής.

Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής απαιτεί τη διακοπή της χρήσης του προϊόντος που την έχει προκαλέσει, προκειμένου να ηρεμήσει το δέρμα και να εξαφανιστεί η ερυθρότητα, το αίσθημα καύσου, ο κνησμός και το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας, που προκαλούνται από αυτήν. Φυσικά, είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από τον δερματολόγο για την εφαρμογή της ενδεδειγμένης θεραπείας, αλλά και η χορήγηση ατομικών συμβουλών για τα καλλυντικά που ταιριάζουν στο συγκεκριμένο δέρμα.

Συχνή είναι και η εμφάνιση αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής, εξαιτίας της χρήσης καλλυντικών. Σε αυτήν την περίπτωση τα συμπτώματα οφείλονται σε ένα συγκεκριμένο συστατικό. Οπότε θα εμφανίζεται μετά από τη χρήση κάθε προϊόντος που το περιλαμβάνει στη σύνθεσή του. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται περιλαμβάνουν ερυθρότητα, κνησμό, πρήξιμο ή και φουσκάλες στο σημείο όπου εφαρμόστηκε το καλλυντικό. Ωστόσο δεν περιορίζεται σε αυτό, αλλά μπορεί να επεκταθεί σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Για την ύφεσή τους πρέπει να μην ξαναγίνει χρήση του συγκεκριμένου καλλυντικού και να ακολουθηθεί η αγωγή  που θα συστήσει ο δερματολόγος. Για την αποφυγή εμφάνισης νέου επεισοδίου (όχι υποτροπής) καλό είναι να γίνεται τεστ, ώστε να μάθει ο ασθενής σε ποιο συστατικό είναι αλλεργικός, ώστε να το αποφεύγει.

Η επανειλημμένη ελλιπής απομάκρυνση/καθαρισμός των καλλυντικών από το δέρμα ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής, ιδιαίτερα σε όσες την έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν και έχουν την τάση για ακμή από την εφηβεία τους. Για τη θεραπεία υπάρχουν πολλές επιλογές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τοπικές κρέμες, φάρμακα και φωτοθεραπεία. Η τελευταία μπορεί να συνδυαστεί και με λήψη φαρμάκων υπό μορφή χαπιών.

Υπαίτια για δερματοπάθειες μπορεί να είναι και τα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των προϊόντων μακιγιάζ από την επιδερμίδα. Αυτό το γνωρίζουν καλά όσες πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, αφού κάθε φορά που τρίβουν έντονα το πρόσωπό τους εμφανίζουν συμπτώματα. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ιαπωνικής μελέτης, ο λόγος είναι η ανεπαρκής καθαριστική ικανότητα των γαλακτωμάτων και των μαντηλιών ντεμακιγιάζ.

«Αιτία της αδυναμίας αυτής είναι ότι τα προϊόντα μακιγιάζ αποτελούνται από ουσίες που απαιτούν από τον χρήστη να πιέσει με δύναμη το πρόσωπο για να τα αφαιρέσει. Στις γυναίκες που έχουν δερματοπάθειες αυτή η προσπάθεια επιδεινώνει τα συμπτώματά τους.

Ο ιδανικός τρόπος, λοιπόν, αποφυγής τους είναι η προτίμηση προϊόντων μακιγιάζ που δεν περιέχουν συστατικά που επιβεβαιωμένα βλάπτουν το δέρμα και καθαριστικών που έχουν υψηλή καθαριστική ικανότητα, μεταξύ των οποίων είναι τα ήπια λάδια», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek