Αποτρίχωση με λέιζερ: Ποια εποχή είναι η καταλληλότερη για να ξεκινήσω;

Η χαρούμενη διάθεση και το λιγότερο στρες που βιώνουν οι άνθρωποι την άνοιξη, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, της μεγαλύτερης διάρκειας της ημέρας και του ήλιου, αποτελούν τους συνηθέστερους λόγους που θέτουν νέα σχέδια. Η ψυχική ανάταση, μετά από τον δύσκολο, κρύο και γκρίζο χειμώνα, δίνει την ώθηση για ενεργοποίηση και ανανέωση. Με το καλοκαίρι να είναι ένα βήμα πιο κοντά, κάθε είδους βελτίωση της εικόνας του σώματος ξεκινά τώρα. Το ίδιο και η απόκτηση ενός απαλού και άτριχου δέρματος, η οποία επιτυγχάνεται μόνο με έναν τρόπο, με λέιζερ.

«Η αφαίρεση των τριχών από το δέρμα με τη χρήση λέιζερ είναι μια διαδικασία που καλό είναι να ξεκινά αρχές της άνοιξης. Ο λόγος είναι ότι απαιτείται η πραγματοποίηση ενός αριθμού συνεδριών προκειμένου να επιτευχθεί το τέλειο αποτέλεσμα, αλλά και για άλλους δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στη χρωματική αντίθεση μεταξύ τριχών και δέρματος που αυτήν την εποχή είναι η μέγιστη και ο δεύτερος είναι ότι πριν από το λέιζερ δεν επιτρέπεται η αποτρίχωση με κάποιες πολύ δημοφιλής μεθόδους που καθυστερούν την ανάπτυξη της τρίχας», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Γιατί όμως είναι απαραίτητη αυτή η διαφορά χρώματος μεταξύ δέρματος και τριχών; «Διότι», εξηγεί περαιτέρω ο δρ Στάμου, «το λέιζερ στοχεύει στη μελανίνη, η οποία βρίσκεται στο τριχοθυλάκιο. Εκεί το φως γίνεται θερμότητα, καταστρέφει τα τριχοθυλάκια και η τρίχα δεν αναπτύσσεται ξανά. Όταν υπάρχει έντονη διαφορά χρώματος, το λέιζερ αποδίδει καλύτερα και αρχές της άνοιξης αυτή η διαφορά βρίσκεται στο αποκορύφωμα. Η πολύμηνη προστασία του δέρματος τον χειμώνα από το κρύο, με τα μακριά παντελόνια και τις μακρυμάνικες μπλούζες, δεν επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να το “αγγίξουν” και να ενεργοποιήσουν τη μελανίνη του δέρματος (χρωστική που παράγεται από τα μελανοκύτταρα και ευθύνεται για το χρώμα του δέρματος) σκουραίνοντάς το. Παράλληλα οι τρίχες δεν αποχρωματίζονται, αλλά παραμένουν στο φυσικό τους χρώμα.

Η άνοιξη προσφέρεται για έναρξη των συνεδριών για αποτρίχωση και για ακόμα έναν λόγο: γιατί τα μακριά ρούχα μπορούν να καλύψουν τις τρίχες που μεγαλώνουν… «Οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν αποτριχωτικές μεθόδους που εκριζώνουν την τρίχα, γιατί με αυτόν τον τρόπο καθυστερούν την ανάπτυξη της. Τέτοιες είναι το κερί, η χαλάουα,  το τσιμπιδάκι (για το πρόσωπο) και η ηλεκτρόλυση. Δυστυχώς όμως για να κάνει κάποιος αποτρίχωση με λέιζερ πρέπει να απαρνηθεί αυτές τις μεθόδους, να αφήσει τις τρίχες να μεγαλώσουν και να τις ξυρίσει 2-7 μέρες πριν από τη συνεδρία. Ο λόγος είναι επειδή αφενός το λέιζερ για να εφαρμοστεί η τρίχα πρέπει να έχει μήκος 2-3 mm και αφετέρου γιατί το ξύρισμα δεν επιδρά στο τριχοθυλάκιο. Αυτήν την περίοδο των 3 περίπου εβδομάδων, οι γυναίκες θέλουν να καλύπτουν το δέρμα τους για αισθητικούς λόγους, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν όταν η θερμοκρασία αυξηθεί», διευκρινίζει ο δρ Στάμου.

Η αποτρίχωση με λέιζερ θα πρέπει να γίνεται με προσοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού το δέρμα είναι ευαίσθητο στον ήλιο μετά τη συνεδρία. Τότε απαιτείται η εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, προκειμένου να αποφευχθούν βλάβες του δέρματος, όπως έγκαυμα, φλεγμονή και δυσχρωμία.

Γιατί όμως απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες; Σύμφωνα με τον δρ Στάμου, ο λόγος είναι ότι επειδή δεν βρίσκονται ταυτόχρονα όλες οι τρίχες σε φάση ανάπτυξης και μόνο σε αυτήν μπορεί να αποδώσει το λέιζερ. Επομένως, όσοι επιθυμούν να έχουν λείο και απαλό δέρμα πριν εκθέσουν το σώμα τους σε κοινή θέα, καλό είναι να ξεκινήσουν νωρίς τη διαδικασία.

«Αν και όλες οι άλλες μέθοδοι αποτρίχωσης μπορούν να γίνουν σε κέντρα αισθητικής, η αποτρίχωση με λέιζερ θεωρείται ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο, έμπειρο και πιστοποιημένο γιατρό. Πλέον γίνεται με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερες συνεδρίες, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ή πόνος. Σε αυτό συμβάλλει βέβαια και η πιστή εφαρμογή των οδηγιών προετοιμασίας του δέρματος, αλλά και περιποίησής του μετά από τη συνεδρία.

Από τα διαθέσιμα στο εμπόριο μηχανήματα για αποτρίχωση το λέιζερ Αλεξανδρίτη, είναι το πιο ανώδυνο, το πιο γρήγορο και το πιο αποτελεσματικό, όσον αφορά στην αλλαγή της υφής της τρίχας τη μείωση του αριθμού των τριχών και του πάχους τους ανά συνεδρία. Επιπλέον, είναι ιδανικό για αισθητικούς και ιατρικούς σκοπούς, αποτελεσματικό, αφού μειώνει την τριχοφυΐα κατά έως και 90%, και ασφαλές ακόμα και σε ανθρώπους που το χρώμα του δέρματος και των τριχών τους δεν έχουν τόσο έντονη διαφορά.

«Όταν το λέιζερ “χτυπά” το τριχοθυλάκιο, δίνε μια αίσθηση ζέστης η οποία είναι απολύτως ανεκτή από τους περισσότερους. Δεν έχουν, όμως, όλοι την ίδια αντοχή στον πόνο. Σε όσους το επιθυμούν μπορεί να γίνει τοπική χρήση αναισθητικής κρέμας, ιδίως όταν το λέιζερ εφαρμόζεται σε ευαίσθητες περιοχές. Μετά τη συνεδρία είναι πιθανό να εμφανιστεί ήπια κοκκινίλα, η οποία υποχωρεί πολύ σύντομα», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek