HPV: Το 9δύναμο εμβόλιο προστατεύει και από τον καρκίνο κεφαλής & τραχήλου

Ταχεία ήταν η διαδικασία έγκρισης στις ΗΠΑ για τη χορήγηση του 9δύναμου εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου που προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) επέτρεψε, δηλαδή, τη χρήση του πριν από την ολοκλήρωση της κλινικής δοκιμής, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της ασθένειας και τις προηγούμενες ενδείξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ήδη ότι είναι ασφαλές για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού που οφείλεται στον συγκεκριμένο ιό, και οι αρμόδιοι έκριναν ότι μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και να προστατεύσει τους χρήστες από την ανάπτυξη καρκίνου της κεφαλής και τραχήλου και τους θανάτους που προκύπτουν εξαιτίας του.

«Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ο πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Δηλαδή κάποιος μπορεί να τον αποκτήσει με το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ. Πρόκειται για έναν ιό DNA που μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Από τους 100 και πλέον τύπου του, τουλάχιστον οι 13 μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλους καρκίνους. Οι HPV 16 και 18 θεωρούνται οι τύποι υψηλότερου κινδύνου, καθώς προκαλούν περίπου το 70% όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Για το υπόλοιπο 30% ευθύνονται οι 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 68, 69 και 73. Όλοι αυτοί οι τύποι μαζί εκτιμάται ότι προκαλούν το 90% των καρκίνων του πρωκτού και το 40% των καρκίνων του αιδοίου, του κόλπου και του πέους. Υπάρχουν και άλλοι δύο, οι HPV 6 και 11, οι οποίοι θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για καρκίνο αλλά είναι αυτοί που προκαλούν συχνότερα τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, μια συχνή καλοήθη κατάσταση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων που προκαλεί σημαντική νοσηρότητα», εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι καρκίνοι που αναπτύσσονται στο στόμα και τους σιελογόνους, στο πίσω μέρος της γλώσσας, στον στοματοφάρυγγα, τον λάρυγγα και τον τράχηλο (λαιμό) και στις αμυγδαλές απαντώνται όλο και συχνότερα σε πολύ νέους ανθρώπους, σε εκείνους δηλαδή που δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου να ανάπτυξη των εν λόγω καρκίνων, όπως είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ. Οι έρευνες έδειξαν ότι η αιτία είναι η μόλυνση από ορισμένους από τους προαναφερόμενους τύπους του HPV. Μετά από περαιτέρω μελέτες διαπιστώθηκε ότι ευθύνονται  για τουλάχιστον το 12% των καρκίνων του φάρυγγα, το 3% του στόματος και το 30-60% του στοματοφάρυγγα. Οι επιστήμονες αναμένουν τα περιστατικά καρκίνου κεφαλής και τραχήλου να ξεπεράσουν τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2020.

Το μοναδικό μέσο προστασίας από τον HPV είναι ο εμβολιασμός. Ωστόσο, τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί δεν προστατεύουν από το σύνολο των τύπων του ιού, αλλά μόνο από μερικούς, τους συνηθέστερους. Το 9δύναμο εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από τους 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58. Για το εμβόλιο αυτό ο FDA ενέκρινε  τη χορήγησή του και για την πρόληψη του  καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

 

Πέραν των καρκίνων, το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει και τα παιδιά μητέρων με HPV, από μια ασυνήθιστη νόσο, την Υποτροπιάζουσα Αναπνευστική Θηλωμάτωση (RRP). Αιτία της είναι η έκθεση των παιδιών στον ιό από τη μητέρα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία δημιουργεί μη καρκινικές αλλοιώσεις (κονδυλώματα) στις φωνητικές χορδές και τους αεραγωγούς. Συνέπεια είναι η βραχνάδα και φωνητικά προβλήματα, αλλά και η δυσκολία στην αναπνοή, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Δυστυχώς, η νόσος είναι ανίατη και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να εξετάζονται συχνά και να υποβληθούν από πολύ μικρά σε αρκετές εγχειρήσεις.

«Στις ΗΠΑ το 9δύναμο εμβόλιο χορηγείται σε ανθρώπους ηλικίας από 9 έως 45 ετών για την αποφυγή της μόλυνσης από τον HPV και των συμπτωμάτων που προκαλεί. Καλό είναι ο έφηβος που πρόκειται να ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή του να εμβολιάζεται, διότι έτσι μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού», συμβουλεύει ο Δρ. Στάμου και καταλήγει: «Η ύπαρξη κονδυλωμάτων στη γεννητική περιοχή μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφόρους τρόπους, αλλά αποτελεσματικότερη είναι η αφαίρεσή τους με laser, όπως το Ultra Pulse Laser. Με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς απαλλάσσονται από αυτά πολύ γρήγορα και ανώδυνα. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τον ίδιον τον ιό HPV, αλλά μόνο για τα συμπτώματα που προκαλεί». 

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek