Γυναικεία ακμή – Σοβαρές οι επιπτώσεις στην ψυχολογία τους

Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής, καθώς μεγάλο ποσοστό αυτών βιώνει ανασφάλειες και άλλες συναισθηματικής και ψυχολογικής φύσεως επιπτώσεις. Έχει διαπιστωθεί ότι αυτά τα προβλήματα έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους, αφού η πάθηση προκαλεί κατάθλιψη, άγχος και οδηγεί πολλές φορές σε κοινωνική απομόνωση.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια θέλησαν να ερευνήσουν τον αντίκτυπο αυτής της συχνής δερματοπάθειας στις γυναίκες, δεδομένου του μικρού αριθμού των μελετών που έχουν εγκύψει στις συνέπειές της στο ωραίο φύλο. Οι συμμετέχουσες ήταν ενήλικες έως 40 ετών, διαφόρων εθνικοτήτων και φυλών, με μέτρια ή έντονη ακμή.

Σύμφωνα με το Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο δρ Χρήστο Στάμου, καταγράφεται τελευταία μια άνοδος στα ποσοστά των γυναικών που εμφανίζουν ακμή, η οποία κυμαίνεται πλέον μεταξύ 12-15%, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό και εκείνων που προσπαθούν να ζήσουν και να πολεμήσουν τα αρνητικά επακόλουθα που έχει στον ψυχισμό τους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν, η ψυχολογική επιβάρυνση ήταν πιο σοβαρή όταν ενηλικιώθηκαν και αρκετά χρόνια μετά παρά όσο ήταν έφηβες, στην ηλικία δηλαδή που είναι συνηθισμένη η πάθηση.

Η παρουσία των στιγμάτων, φλύκταινων, κύστεων, ουλών, ερυθρότητας και άλλων εκδηλώσεων της ακμής τις υποχρέωνε να έχουν διαρκώς στο νου τους το δέρμα τους και εστίαζαν στον τρόπο που τους έβλεπαν οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόταν και τον αντίκτυπο που είχε η εμφάνισή τους στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Φοβόταν ότι η παρουσία των συμπτωμάτων θα τις καθιστούσε αναξιόπιστες, εξαιτίας της πιο νεανικής εμφάνισής τους και την υποτιθέμενης απειρίας τους.

Προβλήματα δήλωσαν οι συμμετέχουσες στη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στο JAMA Dermatology, ότι είχαν και στην προσωπική τους ζωή, αφού απέφευγαν τις συναντήσεις με τους φίλους και τον κοινωνικό περίγυρό τους όταν τα συμπτώματα της ακμής ήταν σε έξαρση, με αποτέλεσμα η επιλογή τους αυτή να τις επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.

Φυσικά, η ερωτική τους ζωή δεν έμενε ανεπηρέαστη. Ένοιωθαν ντροπή για το δέρμα τους και προσπαθούσαν να καλύψουν τα συμπτώματα με μακιγιάζ, παρότι οι σύντροφοί τους δεν έδειχναν να ενοχλούνται από την εμφάνιση του.

Για να θεωρήσουν μια θεραπεία επιτυχημένη, είπαν ότι θα έπρεπε το δέρμα τους να έχει είτε έναν μικρό αριθμό συμπτωμάτων ή να είναι απολύτως καθαρό. Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα φάρμακα και την αποτελεσματικότητά τους, καθώς και τις ανεπιθύμητες ενέργειες τις οποίες τους προκάλεσαν. Πάνω από τις μισές επισήμαναν τις γαστρεντερικές διαταραχές που βίωσαν από τη λήψη αντιβιοτικών, τα οποία δεν θεωρούσαν ότι μπορούσαν να τις απαλλάξουν από τα συμπτώματα της ακμής.

Όπως μας εξηγεί ο δρ Στάμου, η ακμή εμφανίζεται σε σημεία του δέρματος όπου υπάρχουν αδένες που εκκρίνουν σμήγμα, το οποίο φέρνει στην επιδερμίδα μεγάλο αριθμό νεκρών κυττάρων μέσω των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απόφραξή τους, ανάπτυξη βακτηρίων και τελικά φλεγμονώδεις ή μη φλεγμονώδεις βλάβες.

Τα συμπτώματα της ακμής ποικίλουν και περιλαμβάνουν την παρουσία μαύρων ή λευκών στιγμάτων, βλατίδων ή φλυκταινιδίων, κύστεις, οζίδια, ουλές. Οι ενήλικες άνω των 25 που δεν είχαν εμφανίσει την πάθηση σε πιο νεαρές ηλικίες, παρουσιάζουν συνήθως μόνιμο ερύθημα, ενώ ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν μια πιο σπάνια μορφή, την ακμή fulminans, τα συμπτώματα της οποίας δεν περιορίζονται στο δέρμα.

Η ένταση των συμπτωμάτων της δερματοπάθειας είναι αυτή που καθορίζει το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθηθεί για την ύφεσή τους. Στην φαρέτρα των δερματολόγων υπάρχουν σήμερα πολλές επιλογές. Εκτός από τις τοπικές θεραπείες και τα από του στόματος φάρμακα, η ακμή μπορεί να θεραπευτεί  με  ενέσεις στεροειδών, χημικά πίλινγκ, φωτοθεραπεία και λέιζερ.

«Η φωτοθεραπεία έχει κριθεί ότι είναι η καλύτερη επιλογή για την ακμή των ενηλίκων, είτε χρησιμοποιείται ανεξάρτητα είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Τα σύγχρονα μηχανήματα βοηθούν στη γρήγορη ανανέωση των κυττάρων χωρίς να ερεθίζουν το δέρμα, προάγοντας την ανάπλασή του.  Θεαματικά αποτελέσματα προσφέρει στις ενήλικες και η φωτοδυναμική θεραπεία, η οποία συνδυάζει το φως συγκεκριμένου μήκους κύματος αναλόγως της πάθησης με ένα ειδικό τοπικό σκεύασμα, το οποίο ενεργοποιείται από το φως. Είναι μια ασφαλής θεραπεία που εξαλείφει και ουλές ή σημάδια που υπάρχουν στο δέρμα επί χρόνια. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ταχύτητα των αποτελεσμάτων της φωτοθεραπείας, αφού όσες την επιλέγουν βλέπουν ύφεση των συμπτωμάτων μετά από μόλις μία θεραπεία.

Η άμεση αλλαγή στην εμφάνιση και υφή του δέρματος αναπτερώνει πολύ γρήγορα την ψυχολογία των γυναικών που πάσχουν από ακμή, επιτρέποντάς τους να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους και χαρίζοντάς τους την ευκαιρία να απολαύσουν τις κοινωνικές και ερωτικές τους σχέσεις», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek