Γυναικεία ακμή: Ποια η γνώμη των φίλων;

Λιγότερο όμορφες και θελκτικές βρίσκει το κοινωνικό περιβάλλον τις γυναίκες με ακμή, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Όταν αντικρίζουν δε ένα πρόσωπο με έντονα συμπτώματα της πάθησης δεν περιορίζονται μόνο στον σχηματισμό άποψης για την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και για θέματα που άπτονται της ψυχολογίας ή της προσωπικότητάς τους. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι τις θεωρούν ως λιγότερο επιτυχημένα και αξιόπιστα, ελκυστικά και ευτυχισμένα άτομα.

«Η συγκεκριμένη πάθηση απασχολεί σημαντικό ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού, αφού πέραν των ορατών συμπτωμάτων στην επιδερμίδα επηρεάζει ιδιαίτερα την ψυχολογία τους. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι η επιβάρυνση είναι εντονότερη από εκείνη που βιώνουν οι γυναίκες που έχουν άλλες δερματικές παθήσεις, περιλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα όταν οι εκδηλώσεις της ακμής είναι έντονες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι βλατίδες, οι φλύκταινες, οι κύστες, τα οζίδια και οι ουλές», τονίζει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου και συνεχίζει: «Επηρεάζει γυναίκες που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους (γύρω στα μέσα της δεκαετίας των 20), οι οποίες συχνότερα αλλά όχι οπωσδήποτε είχαν την πάθηση κατά την εφηβεία, στην πορεία θεραπεύτηκε προσωρινά και επανεμφανίστηκε».

Τα σημάδια που αφήνει η ακμή στην επιδερμίδα, τα οποία είναι συνέπεια φλεγμονώδους βλάβης, κάνουν τις γυναίκες να νοιώθουν πιο άσχημες, γεγονός που δημιουργεί μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων, όπως ντροπή, άγχος και φόβο. Απότοκο αυτών είναι η εσωστρέφεια, η απομόνωση από τους φίλους και η έλλειψη οικειότητας, αλλά και σοβαρότερα προβλήματα, όπως η κατάθλιψη.

Ο λόγος που οι συνέπειες είναι τόσο σοβαρές είναι ότι οι βλάβες που προκαλεί η πάθηση είναι συνηθέστερα στο πρόσωπο και οι γυναίκες που είναι κατ’ εξοχήν φιλάρεσκα άτομα δεν μπορούν να τις κρύψουν.

Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι τα σημάδια της ακμής δεν συντελούν μόνο στη διαμόρφωση άποψης ως προς το πόσο γοητευτική είναι μια γυναίκα, αλλά και για άλλους τομείς της ζωής της! 

Η έρευνα από το Πολωνικό Πανεπιστήμιο Nicolaus Copernicus που διεξήχθη σε 245 άτομα μέσης ηλικίας 32 ετών, έδειξε ότι οι ασθενείς χαρακτηρίστηκαν από τους ανθρώπους που έβλεπαν φωτογραφίες τους λιγότερο αρεστές, και συμπαθείς, λιγότερο άξιες εμπιστοσύνης, με περιορισμένα επιτεύγματα.

Επιπλέον, οι γυναίκες με ακμή που ήταν χαμογελαστές, θεωρήθηκαν λιγότερο χαρούμενες από τις γυναίκες που δεν είχαν την πάθηση.

Σε χειρότερη θέση κατατάχθηκαν εκείνες που είχαν ακμή στο σαγόνι και γύρω από το στόμα ακόμα, όταν συγκρίθηκαν με ασθενείς που είχαν πιο εκτεταμένες βλάβες. 

Οι ειδικοί κρίνουν ότι η θεραπεία της γυναικείας ακμής είναι απαραίτητη, προκειμένου να διατηρείται η αυτοεκτίμηση και η κοινωνικότητα των πασχουσών.

«Οι κυριότεροι αιτίες της ακμής σε ενήλικες γυναίκες είναι η κληρονομικότητα και η ορμονική ανισορροπία. Όπως συμβαίνει και κατά την εφηβεία, που οι ορμόνες ξεκινούν τον “τρελό χορό” τους για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, συμπτώματα ακμής είναι πιθανόν να εμφανιστούν κατά την εμμηνόπαυση, κατά την εγκυμοσύνη και κατά την έμμηνο ρήση (περίοδοι που χαρακτηρίζονται από έντονες ορμονικές αλλαγές). Κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Άλλοι λόγοι εμφάνισης της συγκεκριμένης δερματοπάθειας είναι η ανθυγιεινή διατροφή, αλλά και το στρες.

Ο τρόπος αντιμετώπισής της διαφοροποιείται από αυτόν που επιλέγεται κατά την εφηβεία. Η επιλογή του τρόπου θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και οι παρενέργειες των φαρμακευτικών αγωγών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος είναι η φωτοθεραπεία, η οποία ενδείκνυται και κατά τις περιόδους της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Τα διαφορετικά μήκη φωτός των σύγχρονων μηχανημάτων έχουν πολλά και διαφορετικά πλεονεκτήματα. Ειδικά το μπλε φως έχει φυσική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντί-ακνεϊκή δράση. Αποτρέπει την ανάπτυξη αντοχής, εξαφανίζει τις υπερμελαγχρώσεις που προκαλούνται από την ακμή και ρυθμίζει την ποσότητα του σμήγματος. 

Άλλη μια αποτελεσματική θεραπεία είναι τα χημικά πίλινγκ, τα οποία μπορούν να ομαλοποιήσουν την επιδερμίδα, μειώνοντας τις βαθιές ουλές και προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

Για όσες έχουν ουλές, η θεραπεία με ενέσιμο κολλαγόνο μπορεί επίσης να “γεμίσει” τις ουλές και να προσφέρει πιο λεία επιδερμίδα, η δερμοαπόξεση και τα μη επεμβατικά λέιζερ να αφαιρέσουν επιφανειακά τμήματα της επιδερμίδας και του χορίου, ενώ τα επεμβατικά να ενεργοποιήσουν την ανάπλαση.

Αν και δημοφιλείς παλαιότερα, οι από του στόματος θεραπείες χρησιμοποιούνται στις μέρες μας αποκλειστικά για τον έλεγχο των εξάρσεων σε ασθενείς με απουσία παρενεργειών», καταλήγει ο δρ Στάμου.

 

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek