Η Φωτοδυναμική θεραπεία είναι αποτελεσματική για την ακμή

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή και μια καλή συμπληρωματική θεραπεία για την ήπια έως σοβαρή ακμή, ειδικά σε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί στην τοπική θεραπεία ή στα απο του στόματος αντιβακτηριακά, ή δεν είναι καλοί  υποψήφιοι για ισοτρετινοΐνη. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και κριτικά αξιολόγησαν  τις μελέτες. Συνολικά  69 κλινικές δοκιμές, 4 αναφορές περιστατικών, και 2 αναδρομικές μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, και 7 από τις μελέτες ήταν υψηλής ποιότητας.

Κατέληξαν στο κάτωθι  συμπέρασμα:

Οι πιο κοινές φωτοευαισθητοποιητές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν 5-αμινολεβουλινικό οξύ και μεθυλο-αμινολεβουλινικό, και οι δύο έδειξαν όμοια απόκριση.

  • Το Κόκκινο φως ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενες πηγή φωτός, που ακολουθείται σε συχνότητα από το έντονο παλμικό φως, και έδειξε συγκρίσιμα αποτελέσματα.
  • Φλεγμονώδεις και μη φλεγμονώδεις βλάβες ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, με τις φλεγμονώδεις βλάβες να δείχνουν μεγαλύτερη κάθαρση στις περισσότερες μελέτες.
  • Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με PDT για την ακμή ήταν ήπιες και περιελάμβαναν άλγος στο φώς και ερύθημα και οίδημα μετά την εφαρμογή.
dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek