Ποια δερματοπάθεια αποχρωματισμού επιβαρύνει περισσότερο τους ασθενείς;

Ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής είναι οι δερματοπάθειες που προκαλούν αποχρωματισμό της επιδερμίδας. Από όλες ιδιαίτερο αντίκτυπο φαίνεται να έχει η λεύκη, αφού, σύμφωνα με έρευνα, οι ασθενείς θα κατέβαλλαν μεγάλο μέρος των μηνιαίων απολαβών τους προκειμένου να αποκτήσουν και να διατηρήσουν μια ομοιόχρωμη επιδερμίδα. Παρότι κι άλλες παθήσεις του δέρματος προκαλούν έντονες χρωματικές αντιθέσεις στο πρόσωπο, η λεύκη, που δημιουργεί ανοιχτόχρωμες μεγάλες κηλίδες γύρω από τα μάτια ή το στόμα, φαίνεται ότι ενοχλεί ιδιαίτερα τους πάσχοντες.

«Η λεύκη είναι μια δερματική διαταραχή που εμφανίζεται σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Δεν επηρεάζει όμως παιδιά κάτω των 4 ετών. Προκαλεί την απώλεια του χρώματος του δέρματος ή των βλεννογόνων. Οι ασθενείς εμφανίζουν λευκές περιοχές και λευκές τρίχες στη περιοχή που επηρεάζεται. Αιτία είναι η καταστροφή των κυττάρων που παράγουν τη μελανίνη, την ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα (μελανοκύτταρα), από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Συνήθως ξεκινά από τα χέρια, τους πήχεις, τα πόδια, το πρόσωπο και το εσωτερικό των αφτιών, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των βλεννογόνων της μύτης, του στόματος, των γεννητικών οργάνων και του ορθού. Οι κηλίδες αυτές μεγαλώνουν και μπορεί να εξαπλωθούν σταδιακά σε όλο το σώμα», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Η πάθηση ποικίλλει ως προς την έκταση του δέρματος που επηρεάζεται. Οι επικρατέστερες θεωρίες για τους λόγους που προκαλούν τη λεύκη είναι ότι πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή, δηλαδή μια πάθηση που προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται  στα μελανοκύτταρα, και ότι υπάρχει ένα ελάττωμα που τα αναγκάζει να αυτοκαταστραφούν. Πιστεύεται επίσης ότι, επειδή το 30%  των περιπτώσεων λεύκης εμφανίζεται σε οικογένειες, μπορεί να εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες. Τέλος, το σωματικό και συναισθηματικό στρες έχει βρεθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες. Δεν αποκλείεται, όμως, να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας παράγοντες στην εμφάνισή της», προσθέτει.

Ο αντίκτυπος της λεύκης είναι σοβαρός, ιδίως στους εφήβους, αφού καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πειράγματα των συνομηλίκων τους, τα οποία τους επιβαρύνουν ψυχολογικά. Τόσο οι έφηβοι όσο και οι ενήλικες βλέπουν με αρνητικό τρόπο τον εαυτό τους, θεωρώντας ότι δεν είναι ισάξιοι των υπολοίπων, ότι υστερούν. Ορισμένοι βιώνουν κατάθλιψη, με αποτέλεσμα την απομόνωση και άλλες φορές την απομάκρυνσή τους από τον περίγυρό τους.

Παρόλα αυτά, δεν είναι η πάθηση που επιβαρύνει περισσότερο την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών.

Επιστήμονες από την Ταϊβάν ενδιαφέρθηκαν να ερευνήσουν τις επιπτώσεις των δερματοπαθειών που προκαλούν οι διαφορές στο χρώμα του προσώπου σε άτομα άνω των 20 ετών που απευθύνθηκαν σε ειδικούς για να θεραπευτούν. Συνέκριναν στοιχεία ατόμων που είχαν τέτοιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της λεύκης και της ροδόχρους ακμής, του μελάσματος, της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης και των φακίδων.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στη σωματική και ψυχική τους υγεία, στη διαφοροποίηση της συμπεριφοράς  εξαιτίας συναισθηματικών προβλημάτων, στο μηνιαίο εισόδημα και την πρόθεσή τους να πληρώσουν προκειμένου να ιαθούν. Από τις απαντήσεις τους φάνηκε ότι όσοι έπασχαν από λεύκη, ερύθημα λόγω ακμής και ροδόχρου ακμής είχαν χειρότερη ποιότητα ζωής από τους ανθρώπους που είχαν φακίδες ή μέλασμα.

Διαπιστώθηκε ότι η λεύκη ήταν η δερματοπάθεια που γινόταν η αιτία για την χαμηλότερη ποιότητα ζωής μεταξύ των συμμετεχόντων και φυσικά συγκριτικά με ανθρώπους που δεν έπασχαν από καμία δερματοπάθεια που προκαλεί τοπικές διαφορές χρώματος. Η πλειονότητα των ασθενών με λεύκη βεβαίωσαν ότι θα μπορούσαν να διαθέσουν πάνω από το 40% των χρημάτων που λάμβαναν από την εργασία τους για να απαλλαγούν από τα δερματικά σημάδια.

Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων όμως φάνηκε ότι πιο επιβαρυντική για την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής είναι η ροδόχρους ακμή.

«Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλεί σημάδια στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο και σπανιότερα στο λαιμό, το στήθος, το κεφάλι και τα αφτιά. Τα πρωτογενή συμπτώματα είναι απρόβλεπτο κοκκίνισμα το προσώπου, επίμονη ερυθρότητα, φλύκταινες και σπυράκια, καθώς και ορατά αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί ερεθισμός στα μάτια, ξηρότητα, πάχυνση του δέρματος, οίδημα κ.ά.

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τόσο της ροδόχρου ακμής όσο και της λεύκης, συστήνεται η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος. Είναι μια ανώδυνη και πολύ αποτελεσματική θεραπεία, που απαιτεί 2-3 συνεδρίες τη βδομάδα για μικρό χρονικό διάστημα (εξαρτάται από την έκταση και το βαθμό της βλάβης) για την ύφεση των συμπτωμάτων. Υπερέχει δε από τις από του στόματος θεραπείες, λόγω των μηδενικών παρενεργειών της. Ενδείκνυται ακόμα και για παιδιά, εφήβους, εγκύους, κάτι που αποδεικνύει πόσο ασφαλής είναι.

Είναι σίγουρο ότι με τον σταδιακό επαναχρωματισμό του δέρματος των ατόμων με λεύκη και την αποκατάσταση του χρώματος στους πάσχοντες από ροδόχρουν ακμή καλυτερεύει και η ψυχολογία, επιτρέποντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek