Δέρμα και ατμοσφαιρική ρύπανση: Μας προστατεύουν τα ιχθυέλαια;

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες για τις ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μόλυνση του αέρα στο καρδιαγγειακό και στο αναπνευστικό σύστημα. Τελευταία οι προειδοποιήσεις τους δεν περιορίζονται όμως μόνο σε αυτά τα ζωτικά όργανα, αλλά και στο δέρμα, τον “μανδύα” όλου του οργανισμού.

Ο μεγάλος ένοχος των σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί είναι ένα μικροσκοπικό σωματίδιο, η διάμετρος του οποίου δεν ξεπερνά τα 2,5μm, περίπου δηλαδή όσο το ένα τρίτο της διαμέτρου της ανθρώπινης τρίχας! Είναι το λεγόμενο PM2,5. Αυτά τα σωματίδια προέρχονται από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων από τα μηχανοκίνητα οχήματα, τις πυρκαγιές δασών και την καύση ξύλου για θέρμανση, από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής,  τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τις καταιγίδες σκόνης. Εκτός από αυτά που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, υπάρχουν και άλλα που σχηματίζονται όταν αέρια και σωματίδια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στην ατμόσφαιρα.

Για την προστασία του ανθρώπου από τις βλαβερές συνέπειες στην παρατεταμένη έκθεση σε αυτά τα σωματίδια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει ορισμένα όρια, πάνω από τα οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν οι συγκεντρώσεις τους. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων διαβιεί σε πόλεις με κακή ποιότητα αέρα, με αποτέλεσμα εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως, γεγονός που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους αρμόδιους φορείς κάθε χώρας για να επιβάλλονται μέτρα περιορισμού της ρύπανσης.

Όπως επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου, οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο δέρμα είναι αποδεδειγμένα σοβαρές. Το μεγαλύτερο αυτό όργανο του σώματος που προστατεύει τα υπόλοιπα, δέχεται μια μόνιμη “επίθεση” από τους ρύπους σε περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα αερομεταφερόμενων PM2,5 με ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες στον βαθύ δερματικό ιστό. Η μόνιμη έκθεση σε αυτά προκαλεί γήρανση του δέρματος και ορισμένες δερματικές παθήσεις ή επιδείνωση αυτών. Η ατοπική δερματίτιδα, όπως και το παιδικό έκζεμα είναι δύο από τις συχνότερες που χειροτερεύουν όταν οι ασθενείς ζουν σε περιοχές με υψηλή ρύπανση. Όσοι ζουν σε ιδιαίτερα μολυσμένα περιβάλλοντα κινδυνεύουν και από ανδρογενετική αλωπεκία και από καρκίνους του δέρματος. Η έρευνα έχει καταδείξει δε ότι οι κάτοικοι τέτοιων περιοχών, όπως είναι κάποιες πόλεις της Ασίας (πχ Πεκίνο), έχουν υψηλό επίπεδο οξείδωσης σμήγματος και περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ακμής, ενώ  υπόκεινται και σε βλάβες της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα υπόψη, κινέζοι επιστήμονες θέλοντας να βρουν έναν οικονομικά προσιτό και εύκολο στην εφαρμογή τρόπο προστασίας του δέρματος, σκέφτηκαν μήπως τα ιχθυέλαια, που λαμβάνει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως εξαιτίας της καρδιοαγγειακής προστασίας που προσφέρουν, λειτουργούν προφυλακτικά και έναντι των επιπτώσεων στο δέρμα της έκθεσης σε μικροσωματίδια  PM2,5.

Η ανάλυση βασίζεται σε μια πιλοτική τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή σε 65 υγιείς νεαρούς ενήλικες μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018 στη Σαγκάη της Κίνας. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ημερησίως 2,5 gr είτε ιχθυέλαιο είτε εικονικό φάρμακο για τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Μετά από την πάροδο αυτών των μηνών και αφού ανέλυσαν τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να βελτιώσουν τους βιοδείκτες της φλεγμονής του δέρματος και την ανταπόκριση στο οξειδωτικό στρες μετά από την έκθεση σε PM2,5.

«Παρότι η έρευνα δεν έχει ακόμα αναδείξει τους μηχανισμούς που τα μικροσωματίδια αυτά επιδρούν αρνητικά στο δέρμα, οι επικρατέστεροι λόγοι είναι φλεγμονώδεις και οι οξειδωτικές αντιδράσεις στο στρες.

Τελευταία έχει βρεθεί ότι αντιστροφή των αρνητικών επιδράσεων των PM2,5 στο δέρμα δύνανται να προκαλέσουν αντιφλεγμονώδεις και / ή αντιοξειδωτικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα η Ν-ακετυλοκυστεΐνη, ο φαινυλαιθέρας καφεϊκού οξέος, η δεϋδροεπιανδροστερόνη και το  εκχύλισμα Deschampsia antarctica.

Εάν επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες το όφελος από τη λήψη ιχθυελαίων, και ιδιαίτερα εάν οι ευεργετικές τους ιδιότητες περιλαμβάνουν παθήσεις, όπως η ακμή, το έκζεμα και η ανδρογενετική αλωπεκία, θα αποτελούσε έναν αποτελεσματικό όπλο προστασίας ενάντια στις επιβλαβείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek