Δέρμα: Γιατί χρειάζεται αποκατάσταση πριν τον χειμώνα;

Φροντίδα και περιποίηση για την αποκατάσταση της υγρασίας, της λάμψης, της σφριγηλότητας και της ομοιοχρωμίας χρειάζεται η επιδερμίδα τώρα που ο καιρός ψυχραίνει. Ο ήλιος που στη χώρα μας είναι αρκετά ζεστός μέχρι και τον Οκτώβρη (φέτος οι παραλίες είχαν κόσμο που έκανε μπάνιο μέχρι τον Νοέμβρη) έχει προκαλέσει βλάβες οι οποίες είναι αδύνατον να επιδιορθωθούν αυτόματα – χωρίς παρέμβαση.

«Ο ήλιος ταλαιπωρεί το δέρμα και είναι υπαίτιος για τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου στο όργανο αυτό και την εμφάνιση ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης αρκετά νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το παρατεταμένο καλοκαίρι έχει αφήσει ένα δέρμα στεγνό, αφυδατωμένο, γεμάτο φακίδες, κηλίδες από τον ήλιο, θαμπό και χαλαρό, κυρίως σε όσους δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του από την ηλιακή ακτινοβολία και στη φροντίδα του. Η εποχή που διανύουμε είναι η καταλληλότερη να εστιάσουμε στην αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί από αυτήν και να δώσουμε στο δέρμα ό,τι χρειάζεται για να προστατευτεί από τις ακτίνες UVA που το χτυπούν 12 μήνες τον χρόνο, αλλά και τις UVB που είναι μεν πιο ισχυρές τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά δεν παύουν να υπάρχουν και τώρα.

Έχοντας να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα τις σκληρές συνθήκες του χειμώνα που έρχεται, χρειάζεται αφενός να ελεγχθεί το δέρμα και αφετέρου να “οχυρωθεί”», συμβουλεύει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Το προηγούμενο 6μηνο η επιδερμίδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει, εκτός από την ηλιακή ακτινοβολία, το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας και τον ξηρό αέρα στους κλιματιζόμενους χώρους. Για να αμυνθεί χρειαζόταν ενίσχυση εκ των έσω, μέσω των θρεπτικών συστατικών από μια ισορροπημένη διατροφή και συνεχή φροντίδα. Ποιος όμως ακολουθεί το καλοκαίρι το αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα που υιοθετεί το χειμώνα; Λίγοι. Και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που εφαρμόζουν τις οδηγίες για την προστασία του (παραμονή στη σκιά, ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα κλπ).

Επομένως, δίχως την υποστήριξη της διατροφής, με την πρόσληψη μεγαλύτερων ποσοτήτων αλκοόλ από τις συνήθεις, και την ανεξέλεγκτη απόλαυση του ήλιου δεν είχε τις απαραίτητες βάσεις να παραμείνει σε καλή κατάσταση, γεμάτο “ζωντάνια” αλλά και υγεία, αφού αυτός ο τρόπος ζωής γίνεται σε πολλούς η αφορμή εμφάνισης ή επανεμφάνισης δερματικών νόσων.

Βήματα αποκατάστασης
Το αρχικό βήμα για την επαναφορά του δέρματος είναι η καλύτερη διατροφή από αυτή που ακολουθήθηκε το καλοκαίρι. Λιγότερα junk food, παγωτά, γλυκά, περισσότερα λαχανικά και φρούτα και φυσικά μεγάλες ποσότητες νερού και φυσικών χυμών χωρίς προσθήκη γλυκαντικών.

Το δεύτερο είναι οι θεραπείες περιποίησης και αποκατάστασης. Κάποιες μπορούν να γίνουν στο σπίτι. Για παράδειγμα, η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων με ένα scrub και η ενυδάτωσή του με μια κρέμα είναι βασικά και απλά βήματα που μπορούν να εφαρμοστούν από όλους. Ωστόσο, τα χημικά πίλινγκ και οι θεραπείες αναζωογόνησης και ενυδάτωσης του δέρματος που γίνονται σε δερματολογικά ιατρεία είναι πιο θεαματικά και τα αποτελέσματά τους έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Ειδικότερα, η εφαρμογή ενός διαλύματος οξέος στο πρόσωπο για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα εξωτερικά στρώματα του δέρματος μπορεί να χαρίσει απαλό και όμορφο δέρμα, να αποκαταστήσει τη λάμψη και να προσφέρει ομοιόχρωμη και λεία επιδερμίδα, αφού μειώνει τις λεπτές αλλά και τις βαθύτερες ρυτίδες, αναλόγως του προϊόντος που θα χρησιμοποιηθεί. Χρησιμοποιείται επίσης σε προκαρκινικές βλάβες που δημιουργούνται από τον ήλιο.

Μετά την απαλλαγή από τα νεκρά κύτταρα και την ανάδειξη ενός νέου, καθαρού δέρματος, είναι απαραίτητη η επαναφορά της υγρασίας του και η παρότρυνση να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες κολλαγόνου και ελαστίνης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν αναπτυχθεί πολλές αποτελεσματικές μέθοδοι, όπως είναι η υδροδερμαπόξεση που επιτυγχάνει ταυτόχρονα απολέπιση και βαθιά ενυδάτωση, χαρίζοντας μια δροσερή, φρέσκια, αναζωογονημένη όψη στην επιδερμίδα, σε μόλις μισή ώρα.

Εξίσου αποτελεσματικό είναι το microneedling, μια θεραπεία που αφενός διεγείρει την έκκριση των δύο πρωτεϊνών (κολλαγόνο και ελαστίνη) που αποτρέπουν τον σχηματισμό ρυτίδων, συσφίγγοντας και ανορθώνοντας το δέρμα στον ίδιο χρόνο. Επιπλέον, βελτιώνει ορατά την εμφάνισή τους, μειώνοντας τις δυσχρωμίες, πανάδες, αλλά και ουλές από ακμή.

Τα λέιζερ είναι άλλη μια κατηγορία μηχανημάτων που μπορούν να υπηρετήσουν την αποκατάσταση και αναζωογόνηση του δέρματος. Πρόκειται για πολυεργαλεία που διεγείρουν την κολλαγονογένεση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις μελαγχρωματικές και αγγειακές βλάβες, αλλά και τα συμπτώματα της ακμής, προσφέροντας ένα φωτεινό, λείο και ομοιόχρωμα δέρμα.

«Η εποχή είναι κατάλληλη για έλεγχο και αποκατάσταση του δέρματος από τις φθορές που έχει υποστεί τους θερμούς μήνες του χρόνου. Η επίσκεψη στο δερματολόγο εξασφαλίζει τη βελτίωση της όψης του, αλλά και την έγκαιρη διάγνωση τυχόν κακοηθειών ή προκαρκινικών αλλοιώσεων που μπορεί να έχουν προκύψει από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολίας, αυξάνοντας τις πιθανότητες πλήρους ίασης», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek