Πόσο επηρεάζει ο Covid-19 τους ασθενείς που ακολουθούν συστηματικές θεραπείες για την ψωρίαση;

Ο Covid -19 είναι ένας καινούριος ιός και ως εκ τούτου δεν έχει μελετηθεί η επίδρασή του σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι ακολουθούν συστηματικές θεραπείες. Συνεπώς, επί του παρόντος δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων ή τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας σχετικά με το πώς θα πρέπει να ανταποκριθούν οι ασθενείς με ψωρίαση στην επιδημία του Κορωνοϊού (Covid-19). Παράλληλα, στη βιβλιογραφία υπάρχει έλλειψη εκτενών μελετών για τους ιατρούς, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για περαιτέρω συστάσεις στους ασθενείς. 

Εντούτοις, ο  Dr. Jeffrey Sobell, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός σε θέματα ψωρίασης, μοιράζεται μαζί μας την άποψή του. «Όσον αφορά τους ασθενείς που παραμένουν υγιείς λαμβάνοντας το βιολογικό τους φάρμακο, η συνέχιση της θεραπείας κατά παρόμοιο τρόπο δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό. Επιπροσθέτως, σε περίπτωση λοίμωξης, δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί η ικανότητά τους να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. Ωστόσο, όπως είναι προφανές και ισχύει για κάθε σημαντική λοίμωξη, οι ασθενείς με covid -19 θα πρέπει να διακόψουν τη λήψη των μελλοντικών δόσεων της αγωγής τους έως ότου αναρρώσουν πλήρως. 

Παρά τα προαναφερόμενα δεδομένα, είναι απόλυτα κατανοητό ότι κάποιοι ασθενείς με ψωρίαση συνεχίζουν να ανησυχούν και θα προτιμούσαν να διακόψουν προληπτικά το βιολογικό φάρμακο που λαμβάνουν. Εντούτοις, θα πρέπει να έχετε υπόψη τα ακόλουθα δύο ζητήματα:

1) Η ψωρίαση θα επανεμφανιστεί. Ανάλογα με τον βιολογικό παράγοντα που λαμβάνετε, η ψωρίαση επανεμφανίζεται σε 3 έως 6 μήνες, κατά μέσο όρο.

2) Η επανέναρξη του βιολογικού φαρμάκου μετά από μεγάλο διάστημα διακοπής μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά υπάρχει περίπτωση να μην είναι εξίσου αποτελεσματική ως προς τον έλεγχο της ψωρίασης, όπως στο παρελθόν.

Όσον αφορά τους ασθενείς που λαμβάνουν κυκλοσπορίνη ή μεθοτρεξάτη, ο Dr. Jeffrey Sobell συμβουλεύει να μειώσουν τη δόση στη χαμηλότερη δυνατή με την οποία επιτυγχάνεται επαρκής έλεγχος των συμπτωμάτων τους. Όσον αφορά τους ασθενείς που λαμβάνουν Otezla, το οποίο δεν συσχετίζεται με υψηλό κίνδυνο λοίμωξης, μπορούν να συνεχίσουν με την υφιστάμενη δόση. Ωστόσο, σε περίπτωση που εμφανιστεί σημαντική λοίμωξη, ενώ λαμβάνουν κάποια από αυτές τις θεραπείες, ο ιατρός θα σύστηνε την προσωρινή διακοπή των μελλοντικών δόσεων και των τριών προαναφερόμενων φαρμάκων μέχρι την πλήρη υποχώρηση της λοίμωξης.

 Όσον αφορά τους ασθενείς που λαμβάνουν ακιτρετίνη, το συγκεκριμένο φάρμακο δεν μειώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ως εκ τούτου αποτελεί αποδεκτή επιλογή.

Εάν σας απασχολεί κάτι συγκεκριμένο ως προς τη θεραπεία σας για την ψωρίαση και τον Κορωνοϊό, επικοινωνήστε με τον δερματολόγο ή τον γιατρό σας.

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek