Χρήση αντηλιακού: Ποιος ο ρόλος του συντρόφου;

Εάν ο σύντροφός μας έχει θετική άποψη για την ανάγκη προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι πολύ πιθανότερο να βάζουμε αντηλιακό. Η γνώμη του φαίνεται να αποτελεί μοχλό ενθάρρυνσης και προτροπής, όπως αποδείχθηκε από μια μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι τα ισχυρότερα κίνητρα για τη χρήση του είναι η αποφυγή των εγκαυμάτων και όχι του καρκίνου του δέρματος.

«Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι το ροδαλό δέρμα που προκαλείται από τον ήλιο είναι ένδειξη υγείας, όπως πιστεύαμε παλαιότερα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η αλλαγή του χρώματός του υποδεικνύει βλάβη. Η δε υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη, διότι προκαλεί βλάβες στο DNA που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος, ιδιαίτερα όταν τα επεισόδια είναι επαναλαμβανόμενα και σε νεαρή ηλικία», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Το μοναδικό όπλο που έχουμε για να προστατεύσουμε το δέρμα είναι το  αντηλιακό, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται ανελλιπώς και σωστά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού όλες τις εποχές και  όχι μόνο το καλοκαίρι, αφού στη χώρα μας η ηλιοφάνεια είναι έντονη όλους τους μήνες του χρόνου», συμπληρώνει.

Αμερικανοί ερευνητές για να μάθουν την άποψη της κοινής γνώμης, τις συνήθειες και τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο διεξήγαγαν μια μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο The Journal of the Dermatology Nurses’ Association.

Περιέλαβαν στη μελέτη τους 237 άτομα, ηλικίας 50 – 87 ετών. Το 54% ήταν γυναίκες και το 60,3% είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν στις τρεις κατηγορίες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Διαπίστωσαν ότι όσοι πίστευαν ότι τα αντηλιακά προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι “συχνά ή πάντα” χρησιμοποιούσαν αντηλιακό, ενώ η γνώση ότι η έκθεση στον ήλιο προκαλεί καρκίνο δεν ήταν ικανή να αλλάξει τις συνήθειές τους και να εντάξουν τη χρήση τους στην πρακτική τους.

Όσοι πίστευαν δε ότι είναι χάσιμο χρόνου η εφαρμογή του, το χρησιμοποιούσαν σπανιότερα.

Αξιοσημείωτος όμως είναι ο επηρεασμός των συμμετεχόντων από την άποψη του ερωτικού τους συντρόφου σχετικά με την αναγκαιότητα εφαρμογής του. Το  72% που είχαν συντρόφους θετικά προσκείμενους στη χρήση τους, το χρησιμοποιούσαν συχνά ή κάθε φορά που έβγαιναν στον ήλιο.

«Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν σημασία στις άμεσες και εμφανείς επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα, παρά στις απώτερες και σοβαρότερες. Χρέος μας είναι λοιπόν να υπενθυμίζουμε σε αυτούς που μέσα τους υπερτερεί το “δεν θα συμβεί σε μένα” ότι το μελάνωμα δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να συμβεί σε όλους. Είναι προτιμότερο να λειτουργούν έχοντας αυτό στο μυαλό τους και όχι την πρόωρη γήρανση που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχουν σημασία και οι επιπτώσεις της στην εμφάνιση του δέρματος. Η σωστή ενημέρωση του κοινού για τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις, καθώς και για τις επιλογές που υπάρχουν ανάλογα με τον τύπο και το χρώμα του δέρματος είναι το κλειδί για τη μείωσή τους», επισημαίνει ο δρ Στάμου.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά το δέρμα μας; Σύμφωνα με τον δρ Στάμου:

  • Να αγοράζουμε αντηλιακά που μπλοκάρουν και τις ακτίνες UVA και τις ακτίνες UVB προκειμένου να προσφέρουμε ολοκληρωμένη προστασία στο δέρμα, δηλαδή και από την πρόωρη γήρανση και από τα εγκαύματα και τον καρκίνο.
  • Να αποφεύγουμε εκείνα που έχουν δείκτη προστασίας κάτω από 30. Όσο μεγαλύτερος είναι ο SPF τόσο υψηλότερη προστασία παρέχει στο δέρμα, η οποία σημειωτέον ποτέ δεν φτάνει το 100%. Ο SPF 30 εμποδίζει περίπου το 97% και ο SPF 50 το 98% των ακτινών να φτάσει στο δέρμα.
  • Να επιλέγουμε αντηλιακά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιδερμίδας μας χωρίς να την επιβαρύνουν.
  • Να ανανεώνουμε τουλάχιστον ανά δίωρο την εφαρμογή τους, καθώς το προστατευτικό φίλτρο του αποδυναμώνεται από την εφίδρωση και το κολύμπι. Επίσης, όταν ξαπλώνουμε στην πετσέτα ή σκουπιζόμαστε παρασύρουμε, ταυτόχρονα με το νερό ή τον ιδρώτα, και το αντηλιακό, αφήνοντας απροστάτευτο το δέρμα.

Θα πρέπει επίσης να φροντίζουμε να καθόμαστε σε σκιερά μέρη, κατά προτίμηση στεγασμένα γιατί οι ομπρέλες θαλάσσης δεν προσφέρουν αποτελεσματική προστασία. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology, το αντηλιακό προστατεύει περισσότερο από ότι η σκιά της ομπρέλας. Γι’ αυτό θα πρέπει να συνδυάζουμε την παραμονή στη σκιά, με την εφαρμογή αντηλιακού και την κάλυψη του δέρματος με ανοιχτόχρωμα, ελαφρά ρούχα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να φοράμε καπέλο και να αποσυρόμαστε από τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν ο ήλιος καίει…

admin

Σχετικά με admin

epanek