Τατουάζ: Προσοχή στις χρωστικές αλλά και στις βελόνες!

Μια από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις σχετικά με τις αλλεργίες που προκαλούνται από τα τατουάζ έχει ενοχοποιήσει και τις βελόνες με τις οποίες γίνονται τα δημοφιλή αυτά καλλιτεχνήματα. Από τους ερευνητές κρίθηκε ότι αιτία αλλεργίας μπορεί να γίνουν και τα μικροσωματίδια από τη φθορά της βελόνας. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα μελάνια που χρησιμοποιούνται, ιδιαίτερα τα χρωματιστά, είναι πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος. 

«Τα τελευταία χρόνια η δερματοστιξία, δηλαδή η εισαγωγή ανεξίτηλου μελανιού στο χόριο στρώμα του δέρματος -μέσω βελονών- με τρόπο που δημιουργεί σχέδια στο κορμί, είναι πολύ δημοφιλής. Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που φέρουν τατουάζ έχει διευκολύνει τη μελέτη και τον εντοπισμό των προβλημάτων που δημιουργούνται στους κατόχους τους. Οι πιο νέοι, ακολουθώντας τις προσταγές της μόδας, παίρνουν την απόφαση να κοσμήσουν το σώμα τους με αυτά πολύ πιο εύκολα απ’ ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Η πραγματοποίηση της επιθυμίας αυτής, όμως, γίνεται συχνά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη προβλήματα ή παράμετροι που θα τους οδηγήσουν αργότερα στην ανάγκη αφαίρεσης τους», επισημαίνει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.

Εκτός από τις αλλεργικές αντιδράσεις, ορισμένες χρωστικές ουσίες ενέχουν  κινδύνους για την υγεία, αφού όσα περιέχουν τοξικές ουσίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκίνο. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των οπαδών τους, που σε ορισμένες χώρες ανέρχεται ακόμα και στο 24% του πληθυσμού, οι παρενέργειές τους θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τους περιέχουν δύο γνωστά αλλεργιογόνα, το χρώμιο και το νικέλιο. Λαμβανομένου του υψηλού ποσοστού αλλεργιών που προκαλούν στον γενικό πληθυσμό, επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν κατά πόσον έχουν την ίδια επίδραση και σε όσους φέρουν στο σώμα τους τατουάζ. Διαπίστωσαν ότι η φθαρμένη βελόνα αφήνει σωματίδια των δύο αυτών μετάλλων στο δέρμα, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται στους λεμφαδένες. Το μέγεθος αυτών που βρήκαν κυμαινόταν από 50 νανόμετρα έως 2 μικρόμετρα, με τα πρώτα να είναι πιο επικίνδυνα, διότι μπορούν να εισέλθουν απευθείας στα κύτταρα και να διανεμηθούν ευκολότερα στο σώμα.  Οι επιπτώσεις της παρουσίας τους στους λεμφαδένες είναι προς το παρόν άγνωστες στους ερευνητές, όπως αναφέρεται στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Particle and Fiber Toxicology. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών από προηγούμενη μελέτη τους, η ανίχνευση των νανοσωματιδίων στους λεμφαδένες μπορεί γίνει χρόνια μετά από τη ημερομηνία εισαγωγής τους στο σώμα.

Όπως συμβουλεύει ο Δρ. Στάμου, θα ήταν καλύτερο για τους υποψηφίους να αναλογιστούν με προσοχή τις παρενέργειες αλλά και τις βλάβες που μπορούν να προκληθούν από τη δερματοστιξία, που μεταξύ άλλων είναι οι τοπικές, οι συστηματικές και οι ιογενείς λοιμώξεις. Η επιλογή του κατάλληλου tattoo artist είναι καίριας σημασίας, αφού η τήρηση από πλευράς του όλων των κανόνων υγιεινής αποτρέπει μεγάλο μέρος αυτών των προβλημάτων. Επίσης, η εμπειρία του θα μειώσει τις πιθανότητες έγχυσης των χρωστικών πολύ βαθιά, η οποία μπορεί να αλλοιώσει το σχέδιο (θόλωση).

Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογίζεται κατά τη διαδικασία της λήψης της απόφασης και η μικρή μεν αλλά υπαρκτή πιθανότητα αντιδράσεων μετά από μια μαγνητική τομογραφία, η οποία, ενδεχομένως, να μην είναι τόσο ποιοτική όσο σε ανθρώπους χωρίς τατουάζ. Συνεπώς, είναι επιθυμητή ενημέρωση του ακτινολόγου που θα κληθεί να κάνει και να ερμηνεύσει τη μαγνητική τομογραφία.

Εκτός όμως από τα ιατρικά προβλήματα, υπάρχουν και τα αισθητικά, που μπορεί να προκύψουν σε βάθος χρόνου. Οι αλλαγές που συντελούνται στο δέρμα, όπως η μείωση της ελαστίνης και του κολλαγόνου υποβαθμίζουν τα κύτταρα της επιδερμίδας κι έτσι αυτή χάνει το σφρίγος της. Οπότε το αρχικό σχέδιο μπορεί να παραμορφωθεί και να μην ικανοποιεί πλέον τον κάτοχό του. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και με την αύξηση του σωματικού βάρους, που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους με το πέρασμα του χρόνου. 

Όσοι σκέφτονται να κάνουν τατουάζ θα πρέπει να επιλέξουν και το κατάλληλο σχέδιο, το οποίο πρέπει να είναι διαχρονικό και να συνάδει με τις μελλοντικές πεποιθήσεις, επιλογές και αισθητική τους.

Όσον αφορά στην αφαίρεσή τους, ο Δρ. Χρήστος Στάμου επισημαίνει ότι η διαδικασία έχει απλοποιηθεί, συγκριτικά με το παρελθόν. Ο αριθμός των συνεδριών έχει μειωθεί και ο ασθενής δεν νοιώθει καθόλου πόνο. Για τις αλλαγές αυτές “ευθύνεται” η εξέλιξη των μεθόδων, αλλά και η νέα τεχνολογία των μηχανημάτων, όπως το Q-switch Laser. Το δε αποτέλεσμα είναι αισθητικά ανώτερο απ’ ότι με τα παλαιότερα λέιζερ. Πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι δεν αφαιρούνται όλα τα τατουάζ με την ίδια ευκολία. Το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη δημιουργία τους μέχρι την αφαίρεση, τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί και το επίπεδο του επαγγελματισμού του δημιουργού τους παίζουν καθοριστικό ρόλο.

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek