Ξηρότητα στην εποχή του κορωνοϊού; Όχι, για τα δικά σας χέρια!

Με τον κορωνοϊό COVID-19 να συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, οι ανώτεροι υπάλληλοι υγείας υπογραμμίζουν ότι το τακτικό και σωστό πλύσιμο των χεριών αποτελεί έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης της λοίμωξης.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Λοιμώξεων (CDC) αναφέρουν ότι πρέπει να πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα για τον αποτελεσματικό περιορισμό της εξάπλωσης των μικροβίων. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αλκοολούχα αντισηπτικά χεριών, με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% αλκοόλη. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρήση αντισηπτικών δεν είναι όσο αποτελεσματικό είναι το σαπούνι στην αφαίρεση της ορατής βρωμιάς ή των επικίνδυνων χημικών ουσιών. Επίσης, τα αντισηπτικά δεν εξαλείφουν όλα τα είδη μικροβίων.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το πρόβλημα με το σαπούνι, τον αήττητο εχθρό των μικροβίων και των ιών, είναι ότι μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία ή να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα ξηρότητα του δέρματος.

Γιατί το συχνό πλύσιμο και η απολύμανση μπορούν να οδηγήσουν σε ξηροδερμία;

Το σαπούνι και το νερό απομακρύνουν τα μικρόβια και τη βρωμιά, αλλά παράλληλα αφαιρούν το φυσικά, προστατευτικά έλαια του δέρματος, προκαλώντας ξηροδερμία, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Στάμου, δερματολόγο, επικεφαλής της δερματολογικής κλινικής DERMADVANCE. «Με το συχνό πλύσιμο μπορεί να προκληθεί ερεθισμός, τα χέρια να εμφανίσουν ξηρότητα και το δέρμα να παρουσιάσει σκασίματα και να γίνει σκληρό», αναφέρει ο κ. Στάμου. Τα σκασίματα στην επιφάνεια του δέρματος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο που διατρέχετε να κολλήσετε κάποια λοίμωξη, αλλά και να προκαλέσουν άλλες παθήσεις, όπως το έκζεμα.

Τα αλκοολούχα αντισηπτικά χεριών, τα οποία σκοτώνουν τα μικρόβια του δέρματος χωρίς να αφαιρούν τη βρωμιά, ενδεχομένως ερεθίζουν τα χέρια λιγότερο από το σαπούνι. Γι’ αυτό η χρήση αντισηπτικών χεριών αντί για το σαπούνισμα τους, ίσως έχει νόημα σε περιπτώσεις, όπως όταν ακουμπήσουμε το πόμολο μιας πόρτας ή κάποια άλλη επιφάνεια που ενδεχομένως έχει μικρόβια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει τη χρήση αντισηπτικού χεριών όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό, ενώ υπογραμμίζει ότι τα αντισηπτικά δεν εξαλείφουν όλα τα είδη μικροβίων και μόνο το σαπούνι μπορεί να απομακρύνει την ορατή βρωμιά ή τις λιπαρές ουσίες.

Τρόποι φροντίδας του δέρματος μετά το πλύσιμο των χεριών από την Dermadvance

Θυμηθείτε ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. «Όταν το δέρμα σας παρουσιάσει ξηρότητα και φλεγμονή, είναι πολύ πιο δύσκολο να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση, καθώς είναι απίθανο να συνεχίσετε να πλένετε συχνά τα χέρια σας», αναφέρει ο Χρήστος Στάμου και  υπογραμμίζει: «Όσο περισσότερο ακολουθείτε τις παρακάτω πρακτικές, τόσο το καλύτερο».

  1. Επιλέξτε για τη συχνή χρήση ένα ήπιο σαπούνι, χωρίς αρώματα, χημικά και άλλα ερεθιστικά συστατικά. Αποφύγετε να πλένετε τα χέρια σας με το απορρυπαντικό των πιάτων, που είναι κατάλληλο να αφαιρεί λίπη από τα πιάτα και τα μαγειρικά σκεύη σας. Μάλιστα, στο πλύσιμο των πιάτων και στις οικιακές δουλειές είναι καλύτερα να φοράτε γάντια για να μην έρχεται το δέρμα σας σε επαφή με τα καθαριστικά.
  2. Αφού έχετε πλύνει τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, στεγνώστε τα ταμποναριστά αντί να τα τρίβετε, καθώς το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. 
  3. Μόλις τα χέρια σας στεγνώσουν, εφαρμόστε αμέσως μια κρέμα χεριών για να «κλειδώσετε» την υγρασία εντός του δέρματος.
  4. Επιλέξτε μία κρέμα χεριών που δεν περιέχει ερεθιστικούς παράγοντες, αλλά ούτε αλλεργιογόνα ή αρώματα. Εξαιρετικές είναι οι κρέμες με ρετινόλη και άλλα αντιγηραντικά συστατικά.
  5. Για καλύτερη ενυδάτωση, προτιμήστε τις κρέμες χεριών, που περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και όχι τις λοσιόν σώματος. οι οποίες κατά κύριο λόγο έχουν ως βάση το νερό. Οι κρέμες που έχουν ως βάση έλαια, είναι πιο αποτελεσματικές μετά το πλύσιμο των χεριών.
  6. Είναι καλύτερα να έχετε ο καθένας τη δική του ενυδατική κρέμα προς αποφυγή μετάδοσης μικροβίων σε περίπτωση χρήσης της κρέμας κάποιου άλλου.
  7. Μην παραλείπετε ποτέ τη χρήση μιας παχύρευστης κρέμας χεριών πριν από τον βραδινό ύπνο. Το βράδυ είναι το καλύτερο διάστημα για να αφήσετε το δέρμα σας να ξεκουραστεί. Εφαρμόστε μια παχύρευστη κρέμα και εάν μπορείτε φορέστε βαμβακερά γάντια, τα οποία ιδανικά θα πρέπει να φοράτε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για να δώσετε στο δέρμα σας την ευκαιρία να ενυδατωθεί εις βάθος και να επουλώσει τις βλάβες του. 

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek