Μόνιμη αποτρίχωση το καλοκαίρι: Είναι επιβλαβής;

Βελτίωση της ψυχολογίας και τόνωση της αυτοπεποίθησης μπορεί να χαρίσει η μόνιμη αποτρίχωση, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που όλοι ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.  Το απαλό, άτριχο σώμα αποτελεί επιθυμία ανδρών και γυναικών, προκειμένου να νοιώθουν και να δείχνουν ελκυστικοί.  Ωστόσο, είναι αδύνατον να το αποκτήσουν με άλλες μεθόδους που απαιτούν επανάληψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα και που κάνουν τις τρίχες κάθε φορά σκληρότερες. Ο μοναδικός τρόπος είναι η αποτρίχωση με λέιζερ που γίνεται από επαγγελματίες. Και παρά την επικρατούσα άποψη, ότι ο ήλιος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, η αποτρίχωση με λέιζερ μπορεί να γίνει και το καλοκαίρι. 

«Πολλά χρόνια πριν συστηνόταν η μόνιμη αποτρίχωση να γίνεται σε εποχή που το σώμα δεν εκτίθετο στον ήλιο. Ο λόγος ήταν ότι τα παλαιότερα λέιζερ δεν μπορούσαν να εστιάσουν με τόση ακρίβεια και να στοχεύσουν στα τριχοθυλάκια. Σήμερα η τεχνολογία έχει βελτιώσει τα μηχανήματα αυτά, τα οποία είναι πλέον πιο αξιόπιστα και μπορούν να εστιάζουν με ακρίβεια, χωρίς να επηρεάζεται ο ιστός που βρίσκεται γύρω από τα τριχοθυλάκια. Με απλά λόγια, η εξέλιξη της τεχνολογίας των λέιζερ έχει επιτρέψει την πραγματοποίηση της αποτρίχωσης ακόμα και το καλοκαίρι. Εκτός από το σύγχρονο λέιζερ, απαιτείται εμπειρία και εκτεταμένες γνώσεις, για ένα ασφαλές αποτέλεσμα», τονίζει ο  δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.

Η βελτίωση αυτή των λέιζερ, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τον ήλιο. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία πολύ σύντομα μετά από τη συνεδρία ενέχει τον κίνδυνο εγκαύματος, δημιουργίας ουλής, αλλά και αποχρωματισμού του δέρματος. Έτσι, οι ειδικοί συστήνουν στους ενδιαφερόμενους να μην εκθέτουν στον ήλιο το σημείο του σώματος που αποτριχωθεί με λέιζερ για 3 ημέρες πριν και 3 ημέρες μετά από τη διαδικασία.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη, όπως είναι άλλωστε και για όλους μας. Τα τελευταία χρόνια οι εκστρατείες ενημέρωσης για τις επιβλαβείς επιπτώσεις τις ηλιακής ακτινοβολίας έχουν αποδώσει και η πλειονότητα των
Ελλήνων αποφεύγει να βγαίνει στον ήλιο τις ώρες που είναι αυτός πολύ δυνατός. Φορά δε κάποιο αντηλιακό όλους τους μήνες του έτους και ιδιαίτερα το καλοκαίρι. 

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι κατάλληλη για κάθε μέρος του σώματος και προτιμάται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, τόσο για την μονιμότητα του αποτελέσματος όσο και για την αποφυγή θυλακίτιδας που προκαλούν άλλες αποτριχωτικές μέθοδοι.   Οι άνδρες απευθύνονται στους ειδικούς για να  απαλλαχθούν μόνιμα από την τριχοφυΐα στην πλάτη και στο στήθος, ενώ οι γυναίκες για την απόκτηση λείας επιδερμίδας στο πρόσωπο, στη μασχάλη, στο μπικίνι και στα πόδια. Αν και στους περισσοτέρους απαιτούνται 6 με 8 συνεδρίες για οριστική μείωση της τριχοφυΐας άνω του 95%, τα αποτελέσματα φαίνονται από την πρώτη εφαρμογή. Ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας στο σημείο που αποτριχώνεται προσδιορίζει και τα διαστήματα μεταξύ των συνεδριών, τα οποία πρέπει να πραγματοποιούνται στο δερματολογικό ιατρείο, αφού η αποτρίχωση είναι ιατρική πράξη και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η δε ποιότητα και πυκνότητα των τριχών αποτελούν παραμέτρους που επηρεάζουν τον αριθμό των συνεδριών.

«Το φως του λέιζερ απορροφάται από τη χρωστική ουσία των τριχών. Έτσι, η αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου αποτρίχωσης αυξάνεται όταν υπάρχει αντίθεση του χρώματος του δέρματος και των τριχών. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί μηχανήματα λέιζερ που είναι κατάλληλα σχεδόν για κάθε τύπο δέρματος και δεν προκαλούν τον παραμικρό πόνο», διευκρινίζει ο Δρ. Στάμου, επισημαίνοντας την απλότητα της μεθόδου.

Πάνω απ’ όλα όμως προέχει η ασφάλεια. Γενικά, στην εποχή που ζούμε οι συνθήκες επιβάλλουν την προστασία της υγείας από τον νέο κορωνοϊό και γι’ αυτό λαμβάνονται μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας, όπως άλλωστε και για την προστασία από τη δέσμη του λέιζερ. 

Πριν από την έναρξη της θεραπείας, εφαρμόζεται αναισθητική αλοιφή σε άτομα με υπερευαισθησία και ενεργοποιείται το λέιζερ. Η δέσμη του λέιζερ φτάνει στα τριχοθυλάκια, καταστρέφοντάς τα. Μετά την πρώτη εφαρμογή χάνεται έως και το 25% των τριχών. Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων συνεδριών η περιοχή στην οποία εφαρμόστηκε η θεραπεία έχει απολέσει όλες τις τρίχες και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Στην περίπτωση που φυτρώσουν κάποιες τρίχες, αυτές θα είναι πιο λεπτές και ανοιχτόχρωμες. 

«Οι ενδιαφερόμενοι για μόνιμη αποτρίχωση έχουν πλήθος επιλογών σχετικά με το κέντρο και το είδος του μηχανήματος λέιζερ. Παρότι όλα υπόσχονται καθαρό δέρμα, απαλλαγμένο από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα (ακόμα και συσκευές για χρήση στο σπίτι) λίγα είναι αυτά που το επιτυγχάνουν. Ακόμα και στα επαγγελματικά λέιζερ υπάρχουν διαφορές στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά τους. Το λέιζερ Αλεξανδρίτη είναι το κορυφαίο στις μέρες μας, καθώς προσφέρει ασφαλή, αποτελεσματική, γρήγορη, σχεδόν ανώδυνη αποτρίχωση. Εξαιτίας δε του μικρού μήκους κύματός του, έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας τόσο σε ανθρώπους με λευκή επιδερμίδα όσο και σε όσους έχουν πολύ λεπτές τρίχες. 

Όσοι επιλέξουν να κάνουν αποτρίχωση με λέιζερ το καλοκαίρι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν αντηλιακά, με απόλυτη ευλάβεια στις οδηγίες χρήσης, και να μην εκτίθενται για πολύ ώρα στον ήλιο, όταν οι ακτίνες του είναι κάθετες και πιο επιβλαβείς για το δέρμα», καταλήγει ο Δρ.  Χρήστος Στάμου.

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek