Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε αλκοόλ στην παραλία

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στην παραλία δεν είναι τελικά σοφή επιλογή, καθώς προκαλεί στους καταναλωτές ηλιακά εγκαύματα γρηγορότερα απ’ ότι σε όσους τα απολαμβάνουν είτε μετά τη δύση του ηλίου είτε σε μέρη που δεν έχουν άμεση επαφή με τις ακτίνες του. Δεδομένης μάλιστα της συσχέτισης των εγκαυμάτων με το μελάνωμα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εφιστώντας την προσοχή ειδικά στους νέους που συνηθίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ όταν ο ήλιος βρίσκεται καταμεσής του ουρανού.

«Οι ακτίνες του ήλιου είναι ευεργετικές για την υγεία μας, αρκεί η έκθεσή μας σε αυτές να είναι ελεγχόμενη και υπό προστασία. Διαφορετικά, οι συνέπειες είναι επικίνδυνες για το δέρμα, αφού η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να εξασθενίσει τους μηχανισμούς άμυνάς του, να προκαλέσει βλάβη του DNA και να γίνουμε ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρών παθήσεων, ακόμα και καρκίνου.

Το αλκοόλ εντείνει αυτές τις αρνητικές επιδράσεις που έχει ο ήλιος στο δέρμα. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται τόσο πιο σοβαρά είναι τα εγκαύματα που προκαλούνται», προειδοποιεί ο  Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η κατανάλωσή του έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων του σώματος, μεταξύ αυτών και του μεγαλύτερου, του δέρματος. Προκαλεί αφυδάτωση, λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων του, απώλεια της ελαστικότητάς και της λάμψης του, με αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων.

Κάποια είδη οινοπνευματωδών ποτών, ακόμα και κάποια που δεν φανταζόμαστε, περιέχουν ζάχαρη, η οποία προάγει τη φλεγμονή και οδηγεί σε πρόωρη γήρανση του δέρματος. Δεδομένης δε της στενής σχέσης μεταξύ αλκοόλ, μικροβιώματος του εντέρου και ανοσοποιητικού συστήματος οι καταναλωτές αλκοόλ δυσκολεύονται στην αντιμετώπιση διαφόρων φλεγμονωδών δερματοπαθειών.

Δερματικά προβλήματα, βέβαια, μπορεί να προκύψουν και κατά την παρασκευή διαφόρων κοκτέιλ, αφού ορισμένα από αυτά φτιάχνονται με λαχανικά (όπως σέλινο) ή φρούτα (π.χ. πορτοκάλια ή λάιμ) που περιέχουν ψωραλένια, τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν φυτοφωτοδερματίτιδες.

Όταν οι φωτοευαισθητοποιητικοί παράγοντες που περιέχονται σε αυτά έρθουν σε επαφή με ορισμένα ευαίσθητα δέρματα υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να προκληθεί αντίδραση και να εμφανιστούν συμπτώματα που λίγο διαφέρουν από το έγκαυμα μετά από παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα όταν η δερματική επαφή με τους παράγοντες αυτούς είναι πολύ συχνή και μεγάλης διάρκειας.

Όπως επισημαίνει, όμως, ο δρ Χρήστος Στάμου, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την ταυτόχρονη έκθεση στις ακτίνες UV. Όταν αυτή ξεπερνά υπερβαίνει τις συστάσεις, μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης διαφόρων δερματοπαθειών, όπως κνίδωσης, υπερμελάγχρωσης, ερυθήματος, τελαγγειεκτασιών, μεταβολών στην πυκνότητα των μαλλιών. Μπορεί να καταστήσει το δέρμα των ανθρώπων που υπερκαταναλώνουν αλκοόλ πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις, αλλά και να οδηγήσει σε ορισμένες πολύ συχνές και ενοχλητικές δερματοπάθειες, όπως η ροδόχρου ακμή, για την εμφάνιση της οποίας στις γυναίκες αρκεί η κατανάλωση μόλις 1-4 γραμμαρίων ημερησίως.

Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει, επίσης, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης σμηγματορροϊκής δερματίτιδας διπλασιάζεται σε άτομα που πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ιδιαίτερα όσων έχουν χαμηλότερα των φυσιολογικών επίπεδα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών ή βλάβες στο ήπαρ.

Άλλη μια κατηγορία ατόμων που  κινδυνεύουν όταν πίνουν αλκοόλ είναι όσοι πάσχουν από ψωρίαση, αφού οι μεγάλες ποσότητες ευθύνονται τόσο για την εμφάνιση όσο και για την επιδείνωση των συμπτωμάτων, εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης του αλκοόλ στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Άλλος ένα πιθανός λόγος είναι ότι τα άτομα που πίνουν πολύ δεν τηρούν τις οδηγίες του γιατρού τους για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

Η πιο σοβαρή, όμως, επίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ στο δέρμα είναι ο καρκίνος, ο οποίος είναι υπαρκτός ακόμα κι αν περάσουν χρόνια από τη διακοπή του. Ο λόγος, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που διενεργήθη με αυτόν τον σκοπό, είναι η μείωση των καροτενοειδών στον οργανισμό, που φυσιολογικά τον προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώμα μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

«Οι συστηματικοί πότες είναι εύλογο να κινδυνεύουν περισσότερο από όλους που πίνουν λιγότερο και σε μη τακτική βάση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι περιστασιακοί καταναλωτές αλκοόλ είναι προστατευμένοι. Όσοι απολαμβάνουν τα κοκτέιλ ή τις μπύρες τους στην παραλία προκαλούν βλάβες στα κύτταρά τους, που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, το δέρμα να ελέγχεται τακτικά και για οποιαδήποτε αλλαγή του να αναζητείται διάγνωση από έμπειρο δερματολόγο, προκειμένου η τυχόν κακοήθεια να εντοπιστεί εγκαίρως και να αντιμετωπιστεί επιτυχώς», καταλήγει ο δρ Στάμου.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek