Βιταμίνη D: Μας προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό;

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D ενδεχομένως να λειτουργούν ως ασπίδα ενάντια στον νέο κορωνοϊό, αποτρέποντας την εισαγωγή των ασθενών με ήπια συμπτώματα COVID-19 σε νοσοκομείο. Οι “ανεξάντλητες” ωφέλειες της βιταμίνης D στον οργανισμό και η προγενέστερη γνώση ότι βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, ώθησαν Ισπανούς επιστήμονες να ερευνήσουν τον ρόλο της στην πορεία και ανάρρωση ασθενών με SARS-CoV-2. Επιδιώκουν μετά από 10 εβδομάδες να έχουν μια ένδειξη για το πώς επιδρούν τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στην εξέλιξη της ασθένειας και εάν η χορήγησή της βοηθά στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, προλαμβάνοντας τη σοβαρή επιδείνωση των συμπτωμάτων.

«Η ιδιαίτερα εκτεταμένη έρευνα που διεξάγεται για τη βιταμίνη D έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι τονώνει και προστατεύει τον οργανισμό μας από διάφορες ασθένειες. Πρόκειται για μια οικογένεια βιταμινών που τα πιο γνωστά μέλη της είναι η D2 και η D3, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους. Λέγεται και βιταμίνη του ήλιου γιατί κυρίως τη συνθέτει το δέρμα μας με την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Ελάχιστες ποσότητες μπορούν να ληφθούν και από ορισμένες τροφές, όπως τα αβγά, τα λιπαρά ψάρια και το συκώτι. Έχει διαπιστωθεί ωστόσο ότι η D2 είναι λιγότερο αποτελεσματική στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης στο αίμα απ’ ότι η D3. Επομένως, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι απολύτως αναγκαία, ακόμα και εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων», μας εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.

Τα ικανοποιητικά επίπεδά της στο αίμα είναι απαραίτητα για αρκετές λειτουργίες του σώματος, με κυρίαρχα τη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου, και την καταπολέμηση των ασθενειών. Έχει αποδειχθεί, μεταξύ άλλων, ότι μειώνει την πιθανότητα πολλαπλής σκλήρυνσης, ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και κατάθλιψης. Ακόμα, ερευνάται κατά πόσο συνεισφέρει στην ανάπτυξη διαφόρων μολυσματικών, αλλεργικών και αυτοάνοσων ασθενειών.

Παραδόξως το ποσοστό των ανθρώπων με ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D, ακόμα και σε χώρες με πολύωρη ηλιοφάνεια για μεγάλες περιόδους του χρόνου, είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στη χώρα μας. Έτσι, «ενήλικες και παιδιά είναι απαραίτητο να χαίρονται, με ασφάλεια και μέτρο, τον ήλιο, προκειμένου να μένουν υγιείς», τονίζει ο Δρ. Στάμου.

Διαφορετικά, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταλυτικές. Στους ανήλικους ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης ραχίτιδας και στους μεγαλύτερους  οστεομαλακίας, δύο παθήσεις που καθιστούν τα οστά πιο μαλακά και ευαίσθητα. Ο λόγος είναι ότι η βιταμίνη D, που φροντίζει για την απορρόφηση όλων των συστατικών του ασβεστίου και του φωσφόρου που καθιστούν τα οστά σκληρά, δεν επαρκεί. Έτσι τα οστά γίνονται εύθραυστα και ο κίνδυνος καταγμάτων αυξημένος. Έχει αποδειχθεί δε ότι η κατάσταση των οστών κατά την παιδική ηλικία μπορεί να δώσει στους ειδικούς μια εικόνα για το πώς θα είναι αυτά μετά από χρόνια.

Επίσης, με την πάροδο των ετών το δέρμα χάνει την ικανότητα σύνθεσης της βιταμίνης D, οπότε οι ηλικιωμένοι έχουν κατά κανόνα χαμηλότερα ποσοστά της. Συνέπεια αυτού είναι να μειώνεται η ποιότητα ζωής τους, αφού  παύουν να κινούνται με ευκολία, πέφτουν συχνότερα, λόγω της σαρκοπενίας και αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καταγμάτων, αφού μεγάλο ποσοστό πάσχει και από οστεοπόρωση. Και οι πτώσεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην μετέπειτα πορεία του πάσχοντα. Πέραν των επιπτώσεων αυτών αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα, από συνέπειες της ύπαρξης διαβήτη τύπου 2 και από κάποιες μορφές καρκίνου. 

Όσον αφορά στις λοιμώξεις, ευρήματα μελετών έχουν αποκαλύψει ότι η εν λόγω βιταμίνη παίζει ρόλο στην πρόληψη των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων. Μια εξ αυτών που δημοσιεύθηκε το 2017, έδειξε ότι η βιταμίνη D που συνθέτει το δέρμα μετατρέπεται σε μια μορφή που κυκλοφορεί στο σώμα, δημιουργώντας μια φυσική ουσία που μοιάζει με αντιβιοτικό στην επένδυση του αεραγωγού, η οποία δύναται να καταπολεμίσει ιούς και βακτήρια. Επίσης, από μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Trinity College του Δουβλίνου φάνηκε ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης D μείωσαν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά 50% τους ενήλικες που τα έλαβαν. Έχοντας τέτοια στοιχεία οι Ισπανοί επιστήμονες έσπευσαν να ερευνήσουν εάν θα μπορούσε να βοηθήσει και τους ασθενείς με ήπια συμπτώματα Covid-19 να περάσουν τη νόσο χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Όπως επισημαίνει όμως ο Δρ. Στάμου, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και επομένως δεν γνωρίζουμε εάν η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D θα αποδειχθεί όπλο ενάντια στον Covid-19. Οπότε δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί από τους ενδιαφερόμενους κατά το δοκούν και να δράσουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους. Δεν συστήνεται δηλαδή η ανεξέλεγκτη λήψη συμπληρωμάτων, ούτε η πολύωρη ηλιοθεραπεία.

«Όλοι μας θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε καλά επίπεδα βιταμίνης D σε όλη μας τη ζωή, συνδυάζοντας επαρκή έκθεση στον ήλιο, κατανάλωση εμπλουτισμένων με τη συγκεκριμένη βιταμίνη τροφών και με μια διατροφή πλούσια σε τροφές που την περιέχουν», επισημαίνει.

Εξάλλου όλοι μας γνωρίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες του ήλιου, όταν αφηνόμαστε σε αυτόν απροστάτευτοι, ειδικά τώρα την άνοιξη που η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή και οι ακτίνες του ευχάριστες. Αυτό έχει ως συνέπεια την μεγαλύτερη παραμονή στον ήλιο, η οποία εάν συνδυαστεί με την έλλειψη μελανίνης (λόγω του χειμώνα) μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα ή αλλεργίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ήλιος σε βάθος χρόνου μπορεί να γίνει αιτία πολύ σοβαρότερων παθήσεων, όπως ο καρκίνος. Σύμφωνα με τον Δρ. Στάμου, «κανείς δεν πρέπει να εκτίθεται στην ακτινοβολία του χωρίς να φορά αντηλιακό, καθώς αυτά διαθέτουν φίλτρα που παρέχουν προστασία από τις ακτίνες UVB που ευθύνεται για τα εγκαύματα και τους καρκίνους του δέρματος. Επιτρέπουν, ωστόσο, να φτάσουν στην επιδερμίδα αρκετές, ώστε να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D».

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek