Ακμή: Τι πιστεύουν οι έφηβοι και ποια αληθεύουν;

By 21 Ιανουαρίου, 2021ΑΚΜΗ

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων είναι η ακμή, αφού επηρεάζει το 40% έως 70% των ανθρώπων ηλικίας 11-30 ετών. Παρότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την ευκολία μετάδοσης της πληροφορίας, συχνά αυτή δεν είναι σωστή ή παρερμηνεύεται. Έτσι οι έφηβοι δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την πάθησή τους ή διαμορφώνουν λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισής της, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζουν τις ενδεδειγμένες οδηγίες που θα τους βοηθούσαν να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματός τους.

«Αν και η ακμή είναι μια δερματοπάθεια που εμφανίζεται συχνότερα σε νέους ανθρώπους, δεν αποκλείεται να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Κυρίως πλήττονται σημεία του σώματος με πληθώρα σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι συνδέονται με τα τριχοθυλάκια. Η συσσώρευση βακτηρίων και σμήγματος είναι οι αιτίες που οδηγούν στη διόγκωση του τοιχώματος του θύλακα και στην εμφάνιση σπυριού ή μαύρου στίγματος», σημειώνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Μια πρόσφατη σερβική έρευνα ανέδειξε την ελλιπή γνώση των μαθητών για την πάθηση αυτή. Πραγματοποιήθηκε σε 801 κορίτσια και 651 αγόρια ηλικίας 14 – 18 ετών με ακνεικό δέρμα. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι πίστευαν ότι την πάθησή τους χειροτερεύει η υπερβολική εφίδρωση, το σπάνιο πλύσιμο προσώπου, η κατανάλωση γλυκών και το συναισθηματικό στρες. Τα αγόρια απάντησαν ότι η εφίδρωση (53,7%), η άσκηση (25,9%) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (8,3%) είναι οι κύριοι ένοχοι, ενώ για τα κορίτσια φταίει το συναισθηματικό στρες (47,6%), τα γλυκά (44,1%), τα λιπαρά τρόφιμα (29,2%), ο ήλιος (15,3%) και η έλλειψη ύπνου (11,6%). Επιπλέον, σύμφωνα με τις απαντήσεις, το 84,6% των κοριτσιών έχουν παρατηρήσει ότι η ακμή επιδεινώνεται πριν από την έμμηνο ρύση, ενώ το 42,3% ενοχοποίησε και την τακτική χρήση προϊόντων μακιγιάζ. 

Ερμηνεύοντας αυτά τα αποτελέσματα, ο δρ Στάμου διαπιστώνει ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τους λόγους εμφάνισης και επιδείνωσης της ακμής. Δηλαδή:

Η εφίδρωση δεν προκαλεί ακμή. Σε ορισμένα δέρματα όταν ο ιδρώτας αναμειγνύεται με βρωμιά, συσσωρευμένο σμήγμα και βακτήρια είναι πιθανό να προκαλέσει σπυράκια, εάν ο ασθενής δεν καθαρίζει επαρκώς το δέρμα του.

Η διατροφή είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στην έξαρση ή ύφεση των συμπτωμάτων της ακμής. Τα γλυκά πράγματι δεν βοηθούν στη διατήρηση ενός καθαρού από ακμή δέρματος. Κι αυτό διότι η ζάχαρη αυξάνει την ινσουλίνη στο αίμα και αυτή με τη σειρά της την παραγωγή σμήγματος και κατ’ επέκταση στην πιθανότητα απόφραξης των τριχοθυλακίων. Επιβαρυντικές είναι και οι λιπαρές τροφές (κορεσμένα λιπαρά), καθώς σχετίζονται με υψηλές συγκεντρώσεις αυξητικού παράγοντα της ινσουλίνης, ο οποίος διεγείρει την παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών που επίσης αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος. Τα γαλακτοκομικά φαίνεται να μην επηρεάζουν την πάθηση. Τα ευρήματα κάποιων μελετών, ωστόσο, δείχνουν ότι το αγελαδινό γάλα μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση ακμής. 

Άλλος ένας αρνητικός παράγοντας στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της πάθησης αυτής είναι και το στρες. Η αίσθηση της ανεπάρκειας για την επίτευξη κάποιων στόχων, εργασιών κλπ που αποτελεί συνήθως την πηγή του, οδηγεί σε έκκριση περισσότερων ανδρογόνων (ορμόνες που διεγείρουν τους αδένες που παράγουν σμήγμα). 

Σε ορμονικούς λόγους οφείλεται και η έξαρση της ακμής 2 έως 7 ημέρες πριν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Ο ήλιος μπορεί να είναι ευεργετικός ή επιβλαβής για την ακμή. Η ήπια έκθεση και η αποφυγή εγκαύματος βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της, ενώ η έντονη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς προκαλεί φλεγμονή και υπερπαραγωγή σμήγματος, με αποτέλεσμα την έξαρση της πάθησης.

Αληθεύει επίσης ότι τα κορίτσια που έχουν ιστορικό ακμής πρέπει να είναι συμβουλεύονται τον δερματολόγο τους για τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούν, καθώς ορισμένα ευθύνονται όχι μόνο για επιδείνωση της πάθησης, αλλά και για εμφάνισή της.«Η θεραπεία της ακμής είναι εξατομικευμένη. Στη διάθεσή μας έχουμε φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά ή που λαμβάνονται από το στόμα, τα οποία προσφέρουν γρήγορο έλεγχο της πάθησης. Για τις πιο επίμονες περιπτώσεις συστήνονται ενέσεις στεροειδών και τα χημικά πίλινγκ. Η φωτοθεραπεία είναι μια νεώτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της ακμής, η οποία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Ιδιαίτερα η θεραπεία με το πρωτοποριακό Dermalux δεν ερεθίζει το δέρμα, όπως άλλης τεχνολογίας μηχανήματα και συνδυάζοντας τρία μήκη φωτός (το μπλε, το κόκκινο και το εγγύς υπέρυθρο) προάγει την ενεργοποίηση των φυσικών μηχανισμών ανάπλασης του δέρματος, επιταχύνοντας την ανάπλαση των κυττάρων, ενισχύει την υγεία του δέρματος και θεραπεύει την ακμή. Έτσι, οι νεαροί ασθενείς τονώνουν την ψυχολογία τους και την αυτοεικόνα τους που τόσο σημαντική είναι στα ευαίσθητα χρόνια της εφηβείας», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek