Στοχευμενες Θεραπειες για την Ονυχομυκητιαση
Εξειδικευμενα Lasers με στοχευμενη δραση
Μη Επεμβατικη θεραπεια
Χωρις φαρμακα
Δεν απαιτει επιπλεον θεραπεια στο σπιτι
Ασφαλες για καθε ηλικια και ανεξαρτητως αλλων προβληματων υγειας
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ ΜΕ LASER
Η εφαρμογή Laser στην ονυχομυκητίαση πλεονεκτεί της παραδοσιακής θεραπείας με φάρμακα, καθώς έχει άμεση δράση στους μύκητες, χωρίς να επηρεάζει και να επιβαρύνει τον υπόλοιπο οργανισμό.
Προσφέρει αποτελέσματα πιο άμεσα από κάθε άλλη θεραπεία, ενώ είναι κατάλληλη ακόμη και για ασθενείς που λαμβάνουν οποιεσδήποτε φαρμακευτικές αγωγές.
Nd:yag & Fractional Co2
Δύο εξειδικευμένα Laser για την ονυχομυκητίαση με στοχευμένη δράση. Δρουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα του προβλήματος του ασθενούς. Είναι απόλυτα ασφαλή και αποτελούν θεραπεία επιλογής για κάθε ασθενή ανεξαρτήτου ηλικίας. Επίσης, η θεραπεία με τα λέιζερ αυτά επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ;
Ονυχομυκητίαση (ονομάζεται επίσης τριχοφυτία των ονύχων) είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τα νύχια. Οι μολύνσεις από μύκητες αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, έτσι, οποιαδήποτε άμεση διαφορά στην όψη ή στην αίσθηση των νυχιών μπορεί να είναι ανεπαίσθητη και να μην παρατηρηθεί άμεσα. Η ονυχομυκητίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο των νυχιών, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, του υπονύχιου ή της ονυχιαίας πλάκας, προκαλώντας πόνο, δυσφορία και παραμόρφωση. Σε περιπτώσεις που μένουν χωρίς θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του, καθώς θα αναγκαστεί να αυτοπεριορίστεί κοινωνικά ή και επαγγελματικά.
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για τους μύκητες στα νύχια και η καθεμία έχει μια διαφορετική θεραπεία. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις αιτίες της ονυχομυκητίασης μπορούν να προληφθούν, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης της. Οι πιθανότητες εμφάνισης ονυχομηκυτιάσεων είναι μεγαλύτερη:
- σε ασθενείς με διαβήτη
- σε ασθενείς οποιασδήποτε νόσου των αιμοφόρων αγγείων
- σε ηλικιωμένες γυναίκες
- σε όσες φορούν τεχνητά νύχια
- σε όσους κολυμπούν σε δημόσιες πισίνες
- σε όσους έχουν κάποιο τραυματισμό στα νύχια
- σε όσους εκθέτουν σε υγρασία τα δάχτυλα (ποδιών και χεριών) για παρατεταμένο χρονικό διάστημα
- σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- σε όσους φορούν συχνά κλειστά παπούτσια, όπως αθλητικά παπούτσια ή μπότες
Οι μυκητιασικές λοιμώξεις επηρεάζουν τα νύχια των ποδιών πιο συχνά από ότι τα νύχια των χεριών. Αν και είναι θεραπεύσιμες, στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, ο μύκητας μπορεί να επιστρέψει μετά τη θεραπεία ή να προκαλέσει μελλοντικές επιπλοκές.
ΠΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ;
Μια μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών μπορεί να επηρεάσει μέρος των νυχιών, ολόκληρο το νύχι ή αρκετά νύχια. Οι ασθενείς με ονυχομυκητίαση μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα:
- απολέπιση κάτω από το νύχι (τοπική υπερκεράτωση)
- λευκή ή κίτρινη ράβδωση πάνω στο νύχι (πλευρική ονυχομυκητίαση)
- καταρρέουσα γωνία ή άκρη του νυχιού (περιφερική ονυχομυκητίαση)
- λευκές περιοχές με απολεπίσεις στην επιφάνεια του νυχιού (μπορεί να περιλαμβάνει λάκκους στο νύχι)
- κίτρινες κηλίδες στο κάτω μέρος του νυχιού (εγγύς ονυχομυκητίαση)
- απώλεια των νυχιών
- πόνος
- παραμορφωμένα νύχια
- δυσοσμία ποδιών, που προέρχεται από το μολυσμένο νύχια
- νύχια εύθραυστα
- νύχια με πάχυνση
- απώλεια επιδεξιότητας και προβλήματα στο περπάτημα και την άσκηση
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ;
Η διάγνωση γίνεται με άμεση μικροσκόπηση και καλλιέργεια του μύκητα. Ο δερματολόγος παίρνει δείγμα ξύνοντας την προσβεβλημένη περιοχή του νυχιού, με σκοπό να απομονωθούν ρινίσματα που να περιέχουν αρκετές υφές μυκήτων για καλλιέργεια. Για να γίνει σωστή διάγνωση θα πρέπει στα νύχια να μην έχουν χρησιμοποιηθεί αντισηπτικά (π.χ Betadine), αντιμυκητιασικές κρέμες ή πούδρες για τουλάχιστον ένα μήνα. Επίσης, δεν πρέπει να έχουν ληφθεί αντιμυκητιασικά χάπια για 3 μήνες πριν την καλλιέργεια, ενώ τα νύχια πρέπει να έχουν μείνει άβαφα για τουλάχιστον 10 ημέρες.
Το 2013 η Αμερικάνικη Ένωση Δερματολόγων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 50% των περιπτώσεων υποψίας μυκητιασικών λοιμώξεων τελικά δεν είναι ονυχομυκητιάσεις. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξη της θεραπείας πριν την επιβεβαιωμένη διάγνωση θα μπορούσε να εκθέσει τους ασθενείς άσκοπα στις δυσμενείς επιπτώσεις της αντιμυκητιασικής θεραπείας. Αν και η διάγνωση της ονυχομυκητίασης μπορεί να γίνει κλινικά, είναι σημαντικό να το επιβεβαιώσετε μικροβιολογικά ή με μια θετική μυκητιασική καλλιέργεια.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ;
Οι στόχοι για την αντιμυκητιασική θεραπεία είναι πρώτον η απομάκρυνση του μύκητα και δεύτερον η ανάπτυξη ενός νέου φυσιολογικού νυχιού. Η εξόντωση του μύκητα μπορεί να αξιολογηθεί στο τέλος της θεραπείας, ενώ η κλινική θεραπεία απαιτεί αρκετά μεγαλύτερο διάστημα, λόγω της αργής ανάπτυξης των νυχιών. Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ότι τα νύχια μπορεί να μην φαίνονται φυσιολογικά για έως και ένα έτος και μπορεί να απαιτείται προφυλακτική αντιμυκητιασική θεραπεία για την πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου.
Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης εξαρτάται από τον κλινικό τύπο της ονυχομυκητίασης, τον αριθμό των προσβεβλημένων νυχιών και τη σοβαρότητα της εμπλοκής των νυχιών. Μια συστηματική θεραπεία απαιτείται πάντοτε στην εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση και στην περιφερική πλευρική υπονύχια ονυχομυκητίαση, που εμπλέκει την περιοχή του μηνίσκου ή της μήτρας του νυχιού. Η λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση και η περιφερική πλάγια υπονύχια ονυχομυκητίαση, που περιορίζεται στο περιφερικό νύχι, μπορεί να αντιμετωπιστεί με σκευάσματα για τοπική χρήση. Ένας συνδυασμός συστηματικής και τοπικής θεραπείας αυξάνει το ποσοστό θεραπείας. Επειδή ο ρυθμός υποτροπής παραμένει υψηλός, ακόμη και με τα πιο σύγχρονα φάρμακα, η απόφαση αντιμετώπισης πρέπει να λαμβάνεται με σαφή κατανόηση του κόστους και των σχετικών κινδύνων, καθώς και του κινδύνου επανάληψης.
Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των ονυχομυκητιάσεων είναι:
- Αντιμυκητιασικά για τοπική χρήση
Η χρήση αντιμυκητιασικών φαρμακευτικών ουσιών τοπικά μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν συστήνεται σε περιπτώσεις που περιλαμβάνουν λιγότερο από το μισό της περιφερικής πλάκας των νυχιών ή για ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν συστηματική θεραπεία.
Οι τοπικές θεραπείες από μόνες τους γενικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ονυχομυκητίαση, λόγω ανεπαρκούς διείσδυσης στο έλασμα των νυχιών. Τα διαλύματα Ciclopirox και Amorolfine έχουν αναφερθεί ότι διεισδύουν σε όλα τα στρώματα των νυχιών, αλλά έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα, όταν χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία. Μπορεί να είναι χρήσιμα ως επικουρική θεραπεία σε συνδυασμό με συστηματική θεραπεία ή ως προφύλαξη για την πρόληψη της υποτροπής σε ασθενείς που θεραπεύονται με συστηματικούς παράγοντες. Απαιτούν καθημερινή εφαρμογή και μεγάλη διάρκεια θεραπείας.
- Θεραπεία με λέιζερ
Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να συνδυαστεί με τοπικά αντιμυκητιασικά και φαινεται να υπερέχει, καθώς δεν υπάρχει αντοχή στην θεραπεία με λέιζερ των μυκήτων και επίσης έχει πιο γρήγορο αποτέλεσμα.
Διάφορες συσκευές λέιζερ έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης, συμπεριλαμβανομένων των λέιζερ Nd: YAG και λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα.
Γενικά, ο συνδυασμός τοπικής αγωγής (με ή χωρίς τη λήψη φαρμάκων από το στόμα) με εφαρμογή LASER σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία θεωρείται η πιο ασφαλής, αποτελεσματική και σίγουρη μέθοδος για την καταπολέμηση των μυκήτων στα νύχια.
- Φαρμακευτική θεραπεία από το στόμα
Η νεότερη γενιά αντιμυκητιασικών φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα (ιτρακοναζόλη, φλουκοναζόλη και τερβιναφίνη) αντικατέστησε παλαιότερες θεραπείες στην αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης. Προσφέρουν μικρότερα θεραπευτικά σχήματα, υψηλότερα ποσοστά θεραπείας και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η αποτελεσματικότητα των νεότερων αντιμυκητιασικών παραγόντων έγκειται στην ικανότητά τους να διεισδύουν στην πλάκα των νυχιών εντός λίγων ημερών από την έναρξη της θεραπείας.
Για τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών και της διάρκειας της συστηματικής θεραπείας, οι τοπικές θεραπείες απομείωσης του όγκου των νυχιών μπορούν να συνδυαστούν με την από του στόματος αντιμυκητιασική αγωγή.
- Χειρουργική φροντίδα
Οι χειρουργικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης περιλαμβάνουν μηχανικό, χημικό ή χειρουργικό καθαρισμό των νυχιών. Η χημική απομάκρυνση είναι ανώδυνη και χρήσιμη σε ασθενείς με πολύ παχιά νύχια. Η αφαίρεση της πλάκας των νυχιών θα πρέπει να θεωρείται συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς που υποβάλλονται σε συστηματική θεραπεία. Ένας συνδυασμός από του στόματος, τοπικής και χειρουργικής θεραπείας μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει το κόστος.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΕΩΝ
Οι καθημερινές δραστηριότητες δεν χρειάζεται να περιορίζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά οι ασθενείς πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με την αποφυγή άμεσης επαφής με περιοχές υψηλού κινδύνου σε δημόσιους χώρους (π.χ. πισίνες, αποδυτήρια, κ.ά.)
Μετά την αντιμυκητιασική θεραπεία, η ανάπτυξη των υγιών νυχιών πρέπει να μετράται σε κάθε επίσκεψη. Τα νύχια πρέπει να μεγαλώνουν με ρυθμό 1,5-2 mm το μήνα και μπορεί να χρειαστεί να περάσει ακόμα κι ένας χρόνος για να φαίνονται φυσιολογικά. Ένας κλινικός γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια πρόσθετη δόση αντιμυκητιασικού φαρμάκου εάν η ταχύτητα της ονυχιαίας ανάπτυξης δεν είναι ικανοποιητική ή έχει σταματήσει εντελώς μετά τη διακοπή της θεραπείας.
Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας παρατηρούνται τα εξής:
- Η υποτροπή ή επαναμόλυνση της ονυχομυκητίασης δεν είναι ασυνήθιστη, με τα αναφερόμενα ποσοστά να κυμαίνονται από 10-53%.
- Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών στα χέρια έχουν πολύ πιο καλή πρόγνωση από τις λοιμώξεις των νυχιών στα πόδια.
- Κίτρινες ραβδώσεις κατά μήκος του πλευρικού περιθωρίου των νυχιών και/ή παρουσία κίτρινων ονυχολυτικών περιοχών στο κεντρικό τμήμα του νυχιού (δερματοφύτωμα) σχετίζονται με κακή απόκριση στη θεραπεία.
- Οι υπολειμματικές αλλοιώσεις των νυχιών επιμένουν στους περισσότερους ασθενείς ως αποτέλεσμα της συχνής συσχέτισης της ονυχομυκητίασης με τραυματικές δυστροφίες των νυχιών.
- Η ονυχομυκητίαση που προκαλείται από υφές, ιδιαίτερα τα είδη Fusarium, συχνά δεν ανταποκρίνεται στη συστηματική θεραπεία.
12 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΕΩΝ
- Φοράτε πάντα σαγιονάρες όταν κινείστε σε υγρούς χώρους όπως γυμναστήρια, αποδυτήρια, σπα και πισίνες.
- Εάν μόλις ολοκληρώσατε μια θεραπεία για ονυχομυκητίαση, απολυμάνετε κάθε ζευγάρι παπούτσια που φορούσατε πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Οι μύκητες επιβιώνουν στα παπούτσια.
- Αλλάζετε κάλτσες κάθε μέρα. Ιδανικά, θα πρέπει να εναλλάσσετε και τα παπούτσια σας καθημερινά.
- Επιλέγετε να φοράτε παπούτσια από δέρμα. Επίσης, πρέπει να είναι άνετα και να μη σφίγγουν τα πόδια σας. Φροντίστε τα πόδια σας –ειδικά στα δάχτυλα- να είναι πολύ καλά στεγνωμένα και καθαρά, πριν φορέσετε τα παπούτσια σας. Αποφύγετε ζευγάρια που κάνουν τα πόδια σας να ιδρώνουν.
- Χρησιμοποιείτε μια αντιμυκητιακή σκόνη στα παπούτσια σας. Αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να θεραπεύσουν μια ονυχομυκητίαση, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης μυκήτων στα παπούτσια σας.
- Κρατήστε τα νύχια σας κοντά. Όσο πιο κοντά είναι, τόσο δυσκολεύονται οι μύκητες να εισέλθουν κάτω από την επιφάνεια τους.
- Απολυμάνετε το ψαλιδάκι, τις λίμες και όποια άλλα εργαλεία χρησιμοποιείτε για την περιποίηση των νυχιών σας. Ζητήστε να κάνουν το ίδιο, αν απευθύνεστε σε κάποιο κέντρο αισθητικής για την περιποίηση τους. Επίσης, μη μοιράζεστε ποτέ, ούτε με άλλα μέλη της οικογένειας, τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για την περιποίηση των νυχιών σας.
- Κρατήστε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά. Πλένετε προσεκτικά τα πόδια σας με σαπούνι και νερό κάθε μέρα, επιμένοντας στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα και στα νύχια. Στεγνώστε καλά τα πόδια σας μετά το πλύσιμο.
- Ενυδατώνετε τακτικά το δέρμα στα πόδια σας. Οι μύκητες μπορούν να εισέλθουν μέσω των μικρών ρωγμών, που προκαλούνται από την ξηρότητα στο δέρμα.
- Αν εμφανιστούν μύκητες στο δέρμα των ποδιών (πόδι του αθλητή), φροντίστε να αναζητήσετε θεραπεία άμεσα. Οι μύκητες μπορούν εύκολα να προσβάλλουν και τα νύχια σας.
- Η καλή φροντίδα των νυχιών σας είναι ένας καλός τρόπος για την πρόληψη των λοιμώξεων. Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγετε να τραυματίζετε το δέρμα γύρω από τα νύχια σας.
- Επιλέγετε αξιόπιστους και καθαρούς χώρους περιποίησης για τα νύχια σας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ
Η ονυχομυκητίαση έχει 5 κύριους υποτύπους:
- Περιφερική – Άπω πλάγια υπονύχια ονυχομυκητίαση (DLSO)
O πιο συνηθισμένος τύπος ονυχομυκητίασης, μπορεί να είναι πρωτοπαθής, δηλαδή να προσβάλει ένα υγιές νύχι ή δευτεροπαθής, δηλαδή να προσβάλει ένα ήδη παθολογικό νύχι π.χ ψωριασικό ή τραυματισμένο. Κλινικά παρατηρείται πάχυνση της επιφάνειας του νυχιού και ευθρυπτότητα, ενώ είναι πιθανόν το νύχι να αρχίσει να αποκολλάται από το δέρμα (ονυχόλυση). Επίσης παρατηρείται αποχρωματισμός του νυχιού, που ποικίλει από λευκό έως καφέ, αλλά και κίτρινες ραβδώσεις και/ή κίτρινες ονυχολυτικές περιοχές στο κεντρικό τμήμα της πλάκας νυχιών.
- Ονυχομυκητίαση ενδονυχίου (EO)
Τα νύχια αποχρωματίζονται εντελώς και γίνονται λευκά σαν γάλα. Δεν παρουσιάζονται ενδείξεις υπονύχιας υπερκεράτωσης ή ονυχόλυσης.
- Λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση (WSO)
O υπεύθυνος μύκητας περιορίζεται στα νύχια των ποδιών αποκλειστικά. Προσβάλλοντας τα νύχια εμφανίζονται μικρά, λευκά στίγματα ή πούδρα στην επιφάνεια της πλάκας τους. Το νύχια γίνονται τραχιά και θρυμματίζονται εύκολα.
- Εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση (PSO)
Είναι μια σπάνια μορφή ονυχομυκητίασης που σχετίζεται με λευκά στίγματα ή αποχρωματισμό (λευκονυχία), η οποία μπορεί να επεκταθεί και στις βαθύτερες στιβάδες του νυχιού (μήτρα). Η λευκονυχία συνήθως σχετίζεται με έντονη περιονύχια φλεγμονή. Σε αυτή τη μορφή ονυχομυκητίασης συχνά προσβάλλονται ένα ή δυο νύχια και σχεδόν πάντα συνδέεται με περιπτώσεις ανοσοκαταστολής.
- Ονυχομυκητίαση απο κάντιντα – Candid onychomycosis
Τα χαρακτηριστικά της καντιντιασικής ονυχομυκητίασης είναι τα εξής: αναπτύσσεται σε ασθενείς με χρόνια βλεννογονική καντιντίαση ή ανοσοκαταστολή. Επηρεάζει πολλά ή όλα τα δάχτυλα. Η ολική ονυχομυκητίαση σχετίζεται με έντονη περιονύχια φλεγμονή. Τα δάχτυλα συχνά διογκώνονται ή εμφανίζουν πληκτροδακτυλία.
Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΕΩΝ
Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από 3 κύριες κατηγορίες μυκήτων: τα δερματόφυτα, τους ζυμομύκητες και τους μη δερματοφυτικούς μύκητες (non dermatophyte). Τα δερματόφυτα είναι μακράν η πιο κοινή αιτία της νόσου. Δύο κύρια παθογόνα είναι υπεύθυνα για περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων ονυχομυκητίασης: το Trichophyton rubrum, που αντιπροσωπεύει το 70% και το Trichophyton mentagrophytes, που αντιπροσωπεύει το 20% όλων των περιπτώσεων. Η ονυχομυκητίαση που προκαλείται από μύκητες μη δερματοφυτικούς (είδη Fusarium, Scopulariopsis brevicaulis, είδη Aspergillus) γίνεται όλο και πιο συχνή παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας έως και το 10% των περιπτώσεων. Η ονυχομυκητίαση λόγω Candida είναι γενικά σπάνια.
Το Τ-rubrum είναι το πιο κοινό παθογόνο στην περιφερική πλευρική υπονύχια ονυχομυκητίαση. Η εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση λόγω λοίμωξης από Τ-rubrum είναι χαρακτηριστική των ανοσοκατασταλμένων ασθενών. Επιπλέον, η εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση με πλάγια φλεγμονή προκαλείται συνήθως από υφές μυκήτων.
Η λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση προκαλείται συνήθως από Τ-mentagrophytes. Τα μη-δερματοφυτικά γένη προκαλούν βαριάς μορφής λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση.
Η μόλυνση των νυχιών από Candida albicans παρατηρείται σε πρόωρα παιδιά, σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και σε άτομα με χρόνια βλεννογονική καντιντίαση.
Η ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ
Η παθογένεια της ονυχομυκητίασης εξαρτάται από τον κλινικό υποτύπο.
Στην απομακρυσμένη πλευρική υπονύχια, την πιο κοινή μορφή ονυχομυκητίασης, ο μύκητας εξαπλώνεται από το πελματικό δέρμα και εισβάλλει στην κοίτη των νυχιών, μέσω του υπονυχίου. Η φλεγμονή που συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές των νυχιών προκαλεί τα τυπικά φυσικά σημάδια της απώτερης πλευρικής ονυχομυκητίασης. Αντιθέτως, η λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση είναι πιο σπάνια και προκαλείται από την άμεση εισβολή στην επιφάνεια της πλάκας των νυχιών. Στην εγγύς ονυχομυκητίαση, το λιγότερο κοινό υπότυπο, οι μύκητες διεισδύουν στη μήτρα των νυχιών μέσω της εγγύς πτυχής των νυχιών και αποικίζουν το βαθύ τμήμα της εγγύς πλάκας των νυχιών. Η ονυχομυκητίαση του ενδονυχίου – endonyx είναι μια παραλλαγή της άπω πλευρικής υπονύχιας ονυχομυκητίασης, στην οποία οι μύκητες μολύνουν το νύχι μέσω του δέρματος και εισβάλλουν απευθείας στην πλάκα των νυχιών. Η ολική δυστροφική ονυχομυκητίαση πλήττει ολόκληρη την πλάκα του νυχιού.
Η προσβολή των νυχιών από την Candida δεν είναι συνηθισμένη, επειδή ο ζυμομύκητας χρειάζεται μια αλλοιωμένη ανοσοαπόκριση, ως προδιάθεση, για να μπορέσει να διεισδύσει στα νύχια. Παρά την συχνή απομόνωση του Candida από τις εγγύς πτυχές των νυχιών ή τον υπονύχιο χώρο των ασθενών με χρόνια παρωνυχία ή ονυχόλυση, σε αυτούς τους ασθενείς η Candida είναι μόνο ένας δευτερογενής αποικιστής. Στη χρόνια βλεννογονική καντιντίαση, ο μύκητας μολύνει την πλάκα των νυχιών και τελικά τις εγγύς και πλευρικές πτυχές τους.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΥΚΗΤΩΝ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ
Οι παράγοντες κινδύνου για την ονυχομυκητίαση περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, την αύξηση της ηλικίας, την κακή υγεία, το προηγούμενο τραύμα, το ζεστό κλίμα, τη συμμετοχή σε δραστηριότητες γυμναστικής, την ανοσοκαταστολή (π.χ. HIV, προκαλούμενο από φάρμακα), το κολύμπι σε κοινόχρηστες πισίνες και τα ζεστά υποδήματα. Βιομηχανικά προβλήματα με επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς στα νύχια προκαλούν ονυχόλυση και άλλες δυστροφίες των νυχιών που ευνοούν την εισβολή των νυχιών από μύκητες.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΗΣ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ
- Η ονυχομυκητίαση αντιπροσωπεύει το ήμισυ όλων των διαταραχών των νυχιών και είναι η πιο κοινή ασθένεια των νυχιών στους ενήλικες.
- Τα νύχια των ποδιών είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν από ότι τα νύχια των χεριών.
- Το 30% των ασθενών με δερματική μυκητιασική λοίμωξη έχουν, επίσης, ονυχομυκητίαση.
- Η επίπτωση της ονυχομυκητίασης έχει αυξηθεί, λόγω παραγόντων, όπως ο διαβήτης, η ανοσοκαταστολή και η αύξηση της ηλικίας.
- Η ονυχομυκητίαση επηρεάζει άτομα όλων των φυλών.
- Η ονυχομυκητίαση επηρεάζει τους ανδρες πιο συχνά από τις γυναίκες. Ωστόσο, οι καντιτιασικές λοιμώξεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες.
- Μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες έχουν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ονυχομυκητίαση από ότι τα παιδιά. Η ονυχομυκητίαση έχει αναφερθεί ότι εμφανίζεται στο 2,6% των παιδιών κάτω των 18 ετών, αλλά στο 90% των ηλικιωμένων.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ Η ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ
Σε ηλικιωμένα άτομα
Οι αλλαγές στα νύχια είναι πολύ πιο συχνές σε ηλικιωμένα άτομα, ενώ η ονυχομυκητίαση περιπλέκεται από ασθένειες (π.χ. κακή όραση, αρθρίτιδα) που δεν επιτρέπουν τη σωστή φροντίδα των ποδιών. Η πιθανότητα αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων είναι πιο εμφανής και πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από την έναρξη της στοματικής θεραπείας.
Σε ασθενείς με HIV
Η ονυχομυκητίαση σε ασθενείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι σχετίζεται με αυξημένη σοβαρότητα και νοσηρότητα. Οι βλάβες μπορεί να φαίνονται άτυπες και απαιτούν πιο επιθετική αντιμετώπιση σε σύγκριση με τον υγιή πληθυσμό. Η εγγύς υπογλώσσια ονυχομυκητίασης είναι πολύ πιο διαδεδομένη σε ασθενείς με λοίμωξη HIV.
Σε ασθενείς με διαβήτη
Το διαβητικό πόδι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με την ονυχομυκητίαση. Η περιφερική νευροπάθεια και η αισθητική απώλεια μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο τραύμα χωρίς πόνο σε ασθενείς με διαβήτη. Ο αποικισμός βακτηρίων και η αγγειακή ανεπάρκεια μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες.