Τι ειναι η ηλεκτροχειρουργικη;
Η ηλεκτροχειρουργική (διαθερμοπηξία ή ηλεκτροκαυτηρίαση) είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως στη επεμβατική Δερματολογία. Οι ίδιες αρχές που ισχύουν για κάθε διαδικασία ηλεκτροχειρουργικής ισχύει και για την ηλεκτροχειρουργική στη δερματολογία. Η ηλεκτροχειρουργική διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση μιας ειδικής συσκευής. Η συσκευή κόβει, αποξηραίνει (ξηραίνει την περιοχή), πήζει (δημιουργεί θρόμβους αίματος) και σπινθηροβολεί (καταστρέφει και απομακρύνει) ιστούς. Ο όρος ηλεκτροκαυτηρίαση πιο συχνά χρησιμοποιείται σε σχέση με συσκευή η οποία χρησιμοποιεί ένα συνεχές ρεύμα για τη θέρμανση του καθετήρα καυτηριασμού. Δεδομένου ότι δε ρέει ρεύμα μέσω του ασθενούς δεν πρόκειται για πραγματική μορφή της ηλεκτροχειρουργικής. Συνεπώς, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί ο όρος θερμοκαυτηρίαση για αυτές τις συσκευές. Η ηλεκτροχειρουργική περιλαμβάνει:
- Ηλεκτροθερμοκαυτηρίαση, αποτελέσματα με σπινθήρες (Electrofulguration)
- Ξήρανση, αφυδάτωση των επιφανειακών ιστών (Electrodesiccation)
- Ηλεκτροπηξία, προκαλεί την πήξη των αιμορραγικών αιμοφόρων αγγείων (Electrocoagulation)
- Τομές ιστών με ρεύμα (Electrosection)
- Ηλεκτρόλυση, χρήση της θερμότητας του ρεύματος για αποτρίχωση ή αφαίρεση κηλίδων (Electrolysis)
- Θερμοκαυτηρίαση (Thermocautery)
- Συσκευές ραδιοσυχνότητας (πολύ υψηλή συχνότητα, για την κοπή [> 1,500kHz])
Πως γινεται η ηλεκτροχειρουργικη;
Η ηλεκτροχειρουργική εκτελείται χρησιμοποιώντας μία ηλεκτροχειρουργική γεννήτρια (που αναφέρεται επίσης ως παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή γεννήτρια κυματομορφής), και μια χειρολαβή που περιλαμβάνει ένα ή αρκετά ηλεκτρόδια. Η συσκευή όταν χρησιμοποιείται για κοπή ή πήξη στη χειρουργική ονομάζεται “Bovie”, λόγω του εφευρέτη της συσκευής. Σε ηλεκτροχειρουργικές διαδικασίες, ο ιστός θερμαίνεται από ηλεκτρικό ρεύμα. Αν και οι ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καυτηρίαση του ιστού σε ορισμένες εφαρμογές, η ηλεκτροχειρουργική συνήθως χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε μια εντελώς διαφορετική μέθοδο από αυτή της ηλεκτροκαυτηρίασης. Η ηλεκτροκαυτηρίαση χρησιμοποιεί θερμική αγωγιμότητα από ηλεκτρόδιο που θερμαίνεται από συνεχές ρεύμα. Αυτό επιτυγχάνεται με συνεχές ρεύμα από ξηρά-κύτταρα σε μια συσκευή σαν στυλό. Η ηλεκτροχειρουργική, αντιθέτως, χρησιμοποιεί εναλλασσόμενο ρεύμα για να θερμάνει άμεσα τον ίδιο τον ιστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των μικρών αιμοφόρων αγγείων και την ανάσχεση της αιμορραγίας, είναι τεχνικά μια διαδικασία ηλεκτροπηξίας.
Δερματοπαθειες που χρησιμοποιειται η ηλεκτροχειρουργικη
Η ηλεκτροχειρουργική έχει κερδίσει την αναγνώριση για την αξία της στη θεραπεία των παθήσεων του δέρματος. Έχει αντικαταστήσει το νυστέρι σε πολλές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των καλοήθων και κακοήθων δερματικών βλαβών. Μελλοντικά πιστεύεται ότι το ηλεκτρόδιο θα αντικαταστήσει πλήρως το νυστέρι ακόμη και σε βαθιές χειρουργικές επεμβάσεις. Η ηλεκτροχειρουργική είναι η συνιστώμενη διαδικασία για την αφαίρεση των περισσότερων τύπων δερματικών βλαβών. Δερματικές παθήσεις που συνήθως θεραπεύονται με την ηλεκτροχειρουργική είναι:
- Μη-καρκινικοί σπίλοι (η ηλεκτροχειρουργική δεν χρησιμοποιείται για την αφαίρεση υπόπτου ή επιβεβαιωμένου μελανώματος)
- Κοινά θηλώματα
- Κονδυλώματα
- Μικρά κυτταρικά καρκινώματα, λιγότερο από 5 mm σε διάμετρο
- Επιφανειακό πλακώδες καρκίνωμα (SCC)
- Αγγειώματα και πυογόνα κοκκιώματα
- Σμηγματορροϊκές κερατώσεις
- Κάποιους τύπους ακμής (φαγεσωρική)
- Ουλές
Ποιες ειναι οι πιθανες επιπλοκες της ηλεκτροχειρουργικης;
Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς νοσηλεία με τοπική αναισθησία. Κατά την θεραπεία ο ασθενής μπορεί να έχει το αίσθημα πίεσης αλλά δε συνηθίζεται να νιώθει πόνο. Δεδομένου ότι υπάρχουν πιθανές αρνητικές παρενέργειες στην ηλεκτροχειρουργική (π.χ. εγκαύματα, αλληλεπίδραση με άλλες ηλεκτρικές συσκευές) η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται μόνο από γιατρό ο οποίος έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στον τομέα αυτό και οι οποίος είναι εξοικειωμένος με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να αποφεύγονται τα εγκαύματα