Οι μυρμηγκιές είναι μια ιογενής λοίμωξη στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, που προκαλείται από ιούς του ανθρώπινου θηλώματος ή HPV. Όταν ο ιός εισβάλλει στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, συνήθως μέσω ενός μικροσκοπικού τραυματισμού, προκαλεί ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος δημιουργώντας τις μυρμηγκιές.
Τι προκαλει τις μυρμηγκιες;
Οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει περισσότερα από 100 μοναδικά είδη του ιού HPV. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν τουλάχιστον ένα κοινό κονδύλωμα σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνήθως στα χέρια τους.
Ορισμένες μορφές του ιού είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μυρμηγκιές στα χέρια. Άλλες μορφές του HPV είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, αν και ορισμένα στελέχη του ιού μπορεί να προκαλέσουν και τα δύο.
Πως οι ανθρωποι αποκτουν μυρμηγκιες;
Αν έχετε οποιοδήποτε είδος μυρμηγκιάς στο δέρμα, αυτό σημαίνει ότι ήρθατε σε επαφή με έναν ιό που προκαλεί μυρμηγκιές κάποια στιγμή στο παρελθόν, ακόμη και μήνες πριν.
Οι ιοί είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μυρμηγκιές, όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη ή κοπεί. Ένα μικρό γδάρσιμο ή το δάγκωμα των νυχιών είναι αρκετά να περάσει ο ιός και να εμφανιστούν μυρμηγκιές. Ομοίως, μικρά κοψίματα, όπως αυτά που προέρχονται από το ξύρισμα, μπορεί να είναι η οδός της μόλυνσης. Αυτό εξηγεί γιατί οι άνδρες μπορεί να έχουν μόλυνση στην περιοχή της γενειάδας, ενώ οι γυναίκες έχουν συχνά στα πόδια.
ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ
Οι πιο συχνοί τύποι μυρμηγκιών είναι οι: οι κοινές μυρμηγκιές (verruca vulgaris), οι πελματιαίες μυρμηγκιές (verruca plataris), οι επίπεδες μυρμηγκιές (verruca plana).
Κοινές μυρμηγκιές (verruca vulgaris)
Είναι μικρά, υπερυψωμένα ογκίδια με ανώμαλη επιφάνεια που εμφανίζονται συχνότερα στα δάχτυλά ή στα χέρια. Εμφανίζουν ένα μοτίβο μικροσκοπικών μαύρων κουκίδων, τα οποία είναι μικρά σπειροειδή αγγεία. Προκαλούνται από τον ιό HPV και μεταδίδονται με το άγγιγμα. Όταν το δέρμα εκτεθεί στον ιό μπορεί να περάσουν δύο με έξι μήνες μέχρι να εμφανιστούν οι μυρμηγκιές. Συνήθως είναι αβλαβείς και με τον καιρό εξαφανίζονται από μόνες τους. Ωστόσο, αρκετοί ασθενείς επιλέγουν να τα αφαιρέσουν καθώς τα βρίσκουν ενοχλητικά και αντιαισθητικά.
Συμπτώματα
Οι κοινές μυρμηγκιές εμφανίζονται συνήθως στα δάχτυλα ή στα χέρια.
- Είναι μικρά, σαρκώδη, κοκκώδη εξογκώματα
- Έχουν το χρώμα της σάρκας, λευκό, ροζ ή σκούρο
- Έχουν τραχιά επιφάνεια
- Μπορεί να έχουν πάνω τους μαύρες κουκίδες, που στην πραγματικότητα είναι μιικρά, σπειροειδή αγγεία.
Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας
- Όταν οι μυρμηγκιές γίνονται επώδυνες, αλλάζουν εμφάνιση, ή χρώμα
- Αν έχετε δοκιμάσει κάποια θεραπεία αλλά επιμένουν, εξαπλώνονται ή επανεμφανίζονται
- Τα εξογκώματα είναι ενοχλητικά και σας εμποδίζουν στην καθημερινότητα σας
- Αν δεν είστε βέβαιοι ότι πρόκειται για μυρμηγκιές
- Εάν είστε ενήλικας και ξαφνικά εμφανίζονται πάρα πολλά- γεγονός που προειδοποιεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί
Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κοινών μυρμηγκιών είναι:
- Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες, επειδή το σώμα τους μπορεί να μην έχει δημιουργήσει ανοσία στον ιό.
- Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως άτομα με HIV / AIDS ή άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο των κοινών μυρμηγκιών
- Αποφύγετε την άμεση επαφή με τις μυρμηγκιές, ακόμα και τις δικές σας.
- Μην τις πειράζετε. Το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του ιού.
- Μην χρησιμοποιείτε την ίδια λίμα, ελαφρόπετρα ή νυχοκόπτη στο υγιές και το μολυσμένο από μυρμηγκιές δέρμα. Προτιμήστε τα εργαλεία μιας χρήσης.
- Μην τρώτε τα νύχια σας. Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται πιο συχνά όταν το δέρμα έχει κάποιο κόψιμο.
Πελματιαίες μυρμηγκιές (verruca plataris)
Οι συγκεκριμένες μυρμηγκιές δεν είναι επιβλαβείς. Συνήθως μέσα σε δύο περίπου χρόνια εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία. Παρόλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό ή πόνο ανάλογα με το που βρίσκονται.
Συμπτώματα
Συνήθως είναι μικρά εξογκώματα περίπου στο μέγεθος μια γόμας, αλλά μερικά τείνουν να μεγαλώνουν. Kάποιες φορές αναπτύσσονται σε ομάδες- μωσαϊκές μυρμηγκιές.
Αρκετοί μπερδεύουν τους κάλους με τις πελματιαίες μυρμηγκιές. Σε μερικές περιπτώσεις μέσα στις μυρμηγκιές εμφανίζονται μαύρα στίγματα, που μοιάζουν με σπόρους, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μικρά αιμοφόρα αγγεία που απλώς έχουν μεγαλώσει. Οι πελματιαίες μυρμηγκιές εξαιτίας του βάρους του σώματος και του περπατήματος δεν εξέχουν από το δέρμα, σε αντίθεση με αυτές που βρίσκονται στα χέρια.
Πως θα μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης των πελματιαίων μυρμυγκιών
- Πλύνετε και στεγνώστε πολύ καλά τα χέρια σας, καθώς οι πελματιαίες μυρμηγκιές ευημερούν σε περιοχές που έχουν υγρασία.
- Φοράτε πάντα ειδικά παπούτσια (σαγιονάρες, παντόφλες) σε δημόσιες πισίνες, αποδυτήρια και ντουζιέρες.
- Πλύνετε προσεκτικά τα πόδια με απολυμαντικό σαπούνι.
- Μην αγγίζετε τις πελματιαίες μυρμηγκιές, ακόμα και τις δικές σας.
- Αν κάνετε πεντικιούρ φροντίστε η αισθητικός να χρησιμοποιεί διαφορετικά και αποστειρωμένα εργαλεία.
- Μην ξυρίζετε/βουρτσίζετε ή πειράζετε τις περιοχές με μυρμηγκιές.
Οι επίπεδες μυρμηγκιές (verruca plana)
Οι επίπεδες μυρμηγκιές είναι λείες, στο χρώμα του δέρματος ή καφε – κίτρινα ογκίδια στο μέγεθος μιας καρφίτσας. Εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, στο πίσω μέρος των χεριών ή των ποδιών και τείνουν να εκδηλώνονται σε μεγάλους αριθμούς. Συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας. Προκαλούνται από έναν ιό που είναι μεταδοτικός, αλλά ακίνδυνος και συνήθως δεν είναι επώδυνα.
Συμπτώματα
Είναι μικρότερες σε μέγεθος από άλλες μυρμηγκιές. Εξέχουν ελαφρώς από το δέρμα και μερικές φορές γίνονται δύσκολα αισθητες. Στο σχήμα μπορεί να είναι στρογγυλες ή οβάλ και η διάμετρός τους συνήθως είναι μεταξύ 1-3 χιλιοστών. Το χρώμα τους κυμαίνεται από κιτρινωπό καφέ έως ροζ στο χρώμα της σάρκας. Μπορούν να αναπτυχθούν σε ομάδες από 20 έως 200.
Πότε εμφανίζονται συχνότερα
Εμφανίζονται συχνά όταν υπάρξει κάποιο γδάρσιμο ή κόψιμο του δέρματος. Στους άνδρες μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή που έχουν γένια εξαιτίας κάποιου κοψίματος και στις γυναίκες στα πόδια, για τον ίδιο λόγο.
Εμφανίζονται στο 7 έως 10 τοις εκατό του πληθυσμού και κυρίως σε νέους μεταξύ 12 και 16 ετών. Οι επίπεδες μυρμηγκιές βρίσκονται μεταξύ των τριών κοινών παθήσεων του δέρματος και εμφανίζονται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επίπεδες μυρμηγκιές, επειδή συχνά γρατζουνίζονται ή έχουν κοψίματα στο δέρμα τους και έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό συνομηλίκων τους.
Εξαφανίζονται, αλλά επανεμφανίζονται
Οι επίπεδες μυρμηγκιές συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έναν-δύο μήνες, μέχρι και δύο έτη. Η κατάσταση της υγεία σας, ο τύπος των μυρμηγκιών και η περιοχή που εμφανίζονται, είναι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο γρήγορα θα εξαλειφθούν.
Γενικά, το 23% των επίπεδων μυρμηγκιών θα εξαφανιστεί εντός δύο μηνών, το 30%
εντός τριών μηνών και το 78% εντός δύο ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζονται από μόνες τους, χωρίς επιπλοκές. Δυστυχώς όμως υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να βοηθήσει στην θωράκιση της υγείας σας συνολικά και μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωσή σας. Προσέξτε λοιπόν την διατροφή σας, φροντίστε να γυμνάζεστε και να κοιμάστε επαρκώς.
Αποτρέψτε την εξάπλωση των επίπεδων μυρμηγκιών
- Μην τρίβετε, γρατζουνίζετε και πειράζετε τις μυρμηγκιές.
- Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε τη συγκεκριμένη περιοχή.
- Μην μοιράζεστε πετσέτες ή άλλα προσωπικά αντικείμενα.
- Κρατήστε τα παιχνίδια των παιδιών σας καθαρά ειδικά αν έχουν μυρμηγκιές.
- Φορέστε σαγιονάρες ή παπούτσια ντους σε κοινόχρηστους χώρους πισίνας ή αποδυτήρια.
Μπορεί να μην είστε πάντα σε θέση να αποτρέψετε τις επίπεδες μυρμηγκιές, αλλά ακολουθώντας τα παραπάνω τα βήματα μειώνετε τον κίνδυνο.
Θεραπείες και Φαρμακευτική Αγωγή
Μπορεί να ακολουθηθεί μία από τις ακόλουθες προσεγγίσεις, με βάση την θέση των μυρμηγκιών, τα συμπτώματά σας και τις προτιμήσεις σας. Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται μερικές φορές σε συνδυασμό με θεραπείες στο σπίτι, όπως το σαλικυλικό οξύ.
Οι στόχοι της θεραπείας είναι να καταστραφεί η μυρμηγκιά και να υπάρξει διέγερση του συστήματος ανοσοαπόκρισης ώστε να καταπολεμηθεί ο ιός. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες. Ακόμη και με τη θεραπεία, οι μυρμηγκιές τείνουν να επανεμφανιστούν ή να εξαπλωθούν. Οι γιατροί γενικά ξεκινούν με τις λιγότερο επώδυνες μεθόδους, ειδικά κατά τη θεραπεία μικρών παιδιών.
- Θεραπεία με χειρουργικό Laser Co2 .Αποτελεί μια ασφαλή τεχνική με βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα που φαίνεται να υπερέχει ειδικά σε περιοχές με συχνές υποτροπές, όπως οι πελματιαίες μυρμηγκιές .
- Φάρμακο ισχυρότερης απολέπισης (σαλικυλικό οξύ). Μελέτες δείχνουν ότι το σαλικυλικό οξύ είναι πιο αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με κρυοθεραπεία .( Δε μπορεί να γίνει χρήση σε εγκύους).
- Κρυοθεραπεία. Γίνεται στο ιατρείο και περιλαμβάνει την εφαρμογή υγρού αζώτου στη μυρμηγκιά. Μπορεί να χρειαστούν επαναληπτικές θεραπείες. Είναι μια ασφαλής θεραπεία για παιδιά και εγκύους και δεν απαιτεί τη χρήση τοπικής αναισθησίας .
- Άλλα οξέα. Αν το σαλικυλικό οξύ ή η κρυοθεραπεία δεν έχουν αποτέλεσμα, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τριχλωροξικό οξύ (ΤCA).
- Θεραπεία με λέιζερ χρωστικής (Pulse Dye Laser). Παλμικά λέιζερ χρωστικής καυτηριάζουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία. Ο μολυσμένος ιστός πεθαίνει και η μυρμηγκιά ξεκολλάει. Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου είναι περιορισμένα, υπάρχει πιθανότητα να προσκληθούν πόνος και ουλές.