Υαλουρονικό οξύ: Διορθώνει τις επιπτώσεις της φωτογήρανσης;

Η πολυετής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε σολάριουμ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην επιδερμίδα. Παρουσιάζονται ρυτίδες, κηλίδες, φακίδες, το δέρμα χαλαρώνει και αλλάζει η υφή του. Το υαλουρονικό οξύ είναι κατ’ εξοχήν η ουσία που χρησιμοποιείται για τη λείανση της επιδερμίδας, τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου που “κρεμάει” και για την ανόρθωση των ζυγωματικών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Experimental Dermatology δείχνει ότι η έγχυση της ουσίας μπορεί επιπλέον να διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου και να ανατρέψει γρήγορα τις συνέπειες  που προκαλεί η UVA και η UVB ακτινοβολία.  

«Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στο χόριο ή κυρίως δέρμα, δηλ. το οποίο αποτελεί την εσωτερική στιβάδα του δέρματος και βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα. Οι βλάβες γίνονται ορατές με την εμφάνιση σημαδιών σε αυτήν, τα οποία είναι όμοια με αυτά που προκαλούνται από τη γήρανση.

Στην στιβάδα αυτή, η οποία τρέφει και υποστηρίζει την επιδερμίδα, υπάρχουν αυτόχθονα κύτταρα με κυριότερους “εκπροσώπους” τους ινοβλάστες, που συνθέτουν ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, όπως και δικτυωτές ίνες. Οι πρώτες είναι παχύτερες στα βαθύτερα στρώματα. Προσφέρουν στήριξη έως ότου κάποιος παράγοντας οδηγήσει στο σπάσιμό τους. Τότε το δέρμα αποκτά μια γηρασμένη και κουρασμένη όψη», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Επιστήμονες από το Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν,  θέλοντας να ανακαλύψουν τι προκαλεί η χρήση αυτού του διάσημου filler στο δέρμα, το ενέχυσαν στο δέρμα του χεριού ανθρώπων που είχαν περάσει τα 60. Κατόπιν, αφαιρούσαν, ανά διαστήματα, ένα πολύ μικρό δείγμα δερματικού ιστού από το σημείο και το εξέταζαν, προκειμένου να βρουν εάν και πόσο χρόνο μετά ξεκινούσαν οι ινοβλάστες να παράγουν κολλαγόνο, πόσο διαρκούσε η διαδικασία και με ποιους τρόπους γίνονταν αυτές οι αλλαγές.

Ενώ γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η χρήση του διασήμου πληρωτικού σε δέρμα που έχει υποστεί φωτογήρανση μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στους ινοβλάστες και να τους παρακινήσει να παραγάγουν ξανά κολλαγόνο, δεν ήξεραν εάν αυτό το νέο κολλαγόνο συνθέτει δίκτυο ινών κολλαγόνου.

Ανακάλυψαν ότι η έγχυση υαλουρονικού οξέος πετυχαίνει την ενεργοποίηση των ινοβλαστών μέσα σε μια εβδομάδα και για έως 9 μήνες, οι οποίοι 1 μήνα μετά σχηματίζουν πυκνές και παχιές δεσμίδες κολλαγόνου και συνεχίζουν τη διαδικασία αυτή για τουλάχιστον ένα έτος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που λόγω έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία έχουν δέρμα με ρυτίδες, λεπτές γραμμές, μελαγχρώσεις κ.λπ. και   προβαίνουν σε θεραπεία με υαλουρονικό οξύ βλέπουν βελτίωση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα διαρκεί δε για τουλάχιστον 12 μήνες.

«Τη γήρανση του δέρματος προάγουν οργανικοί παράγοντες που μπορεί να οφείλονται στην επιβράδυνση της ροής του αίματος  που του στερεί υγρασία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λεπτές γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπο. Πέραν της φυσιολογικής γήρανσης λόγω ηλικίας, υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες που την επιταχύνουν, όπως το οξειδωτικό στρες λόγω ρύπανσης και φωτορύπανσης, το οποίο είναι ικανό να βλάψει όλη την κυτταρική δομή. Η φωτορύπανση προκαλεί απώλεια της υγρασίας του δέρματος και αυτός είναι ένα από τους κύριους λόγους που οδηγεί στη πρόωρη γήρανση. 

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό που έχει το χαρακτηριστικό γνώρισμα να δεσμεύει νερό και να συμβάλει έτσι στη διατήρηση της υγρασίας.  Το συνθετικό υαλουρονικό οξύ μιμείται το φυσικό και μετά την έγχυσή του στην επιδερμίδα μπορεί να χαρίσει ξανά τον φυσικό όγκο, εισχωρώντας μεταξύ των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης.

Τα σημεία που τοποθετείται συνήθως είναι στις ρινοπαρειακές αύλακες, στις ρυτίδες του άνω χείλους, του μετώπου, των ματιών και του μεσόφρυου. Έχει επίσης την ιδιότητα να φωτίζει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Επειδή είναι ένα εύπλαστο υλικό, οι έμπειροι γιατροί το χρησιμοποιούν και για τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου, την ανόρθωση των ζυγωματικών, το γέμισα των χειλιών, τη διόρθωση της μύτης. Η ύπαρξη εμπειρίας από τον γιατρό που κάνει τις εγχύσεις είναι απαραίτητη και για την αποτροπή της πιθανότητας λοιμώξεων ή εμφάνισης εξογκωμάτων, εξέλιξη που οφείλεται σε ανισομερή κατανομή του υλικού. 

Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο αναστροφής των σημαδιών που αφήνει στο δέρμα ο ήλιος αλλά και ο χρόνος. Είναι απολύτως ανώδυνη, αφού εκτελείται μετά από τοποθέτηση αναισθητικής κρέμας και τα αποτελέσματα είναι ορατά μέσα σε ελάχιστα λεπτά (10-20΄). Ο θεραπευόμενος μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του αμέσως. Ορισμένοι, ωστόσο, μπορεί να εμφανίσουν ήπιες μελανιές στο σημείο της έγχυσης και ελαφρύ πρήξιμο, τα οποία διαρκούν ελάχιστα 24ωρα. 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, σε ολόκληρο το πρόσωπο υπό μορφή μεσοθεραπείας για την αποκατάσταση της χαμένης υγρασίας. 

Όσο για τα αποτελέσματα; Διαρκούν από 12-18 μήνες.

Το συγκεκριμένο filler προσφέρει με τον πιο φυσικό τρόπο νεανικότερη επιδερμίδα και όψη. Σμιλεύει τις ατέλειες και τονίζει όμορφα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναδειχθούν», καταλήγει ο δρ Στάμου.

 

 

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek