Η αλλαγή των συνηθειών κατά την περίοδο που προηγείται των Χριστουγέννων έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του δέρματος. Τα πιο λιπαρά φαγητά, τα γλυκά, ο λιγότερος ύπνος, το κάπνισμα μπορούν να καταστήσουν την επιδερμίδα πιο θαμπή και γερασμένη, ίσως και με περισσότερα σπυράκια απ’ ότι συνήθως, μέσα σε λίγες ημέρες. Εξίσου επιβλαβής έχει κριθεί ότι είναι και η κατανάλωση αλκοόλ, αφού μπορεί να γίνει αιτία δημιουργίας ρυτίδων και άλλων βλαβών σε αυτήν.
«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των ανθρώπων που επιλέγει να καταναλώνει αλκοόλ σε καθημερινή βάση βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Οι περισσότεροι επιθυμούν να προστατεύουν την υγεία τους, για να αποφύγουν, κατά το δυνατόν, σε βάθος χρόνου προβλήματα που θα επηρεάσουν την ποιότητα ζωής τους. Αυτή η στροφή είναι επωφελής για το δέρμα, καθώς το διατηρεί ενυδατωμένο, αποτρέποντας την πρόωρη γήρανση, η οποία φαίνεται από τις λεπτές ρυτίδες που σχηματίζονται σε αυτό. Τις σοβαρότερες όμως επιπτώσεις έχουν οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής, ψωρίασης και σμηγματορροϊκής δερματίτιδας», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου. Ειδικότερα:
Πρόωρη γήρανση
Έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα και δύο ποτά την ημέρα αφυδατώνουν τον οργανισμό και αιτία γι’ αυτό είναι οι διουρητικές ιδιότητες του αλκοόλ. Όταν δεν αναπληρώνονται τα υγρά που χάνει ο οργανισμός, η επιδερμίδα ξηραίνεται και σκάει. Η απώλεια των υγρών έχει ως συνέπεια και την απώλεια βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται η επιδερμίδα για να διατηρήσει την ελαστικότητα και τη νεανική της εμφάνιση.
Παθήσεις
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανόν να προκαλέσει ερυθρότητα, διότι ευνοεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων λόγω της απελευθέρωσης ισταμινών, αλλά και ροδόχρου ακμή, εξαιτίας της αύξησης της ινσουλίνης.
«Η ροδόχρους ακμή είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που εκδηλώνεται με ερυθρότητα κυρίως στο πρόσωπο. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ορατά αιμοφόρα αγγεία στις περιοχές που έχει εμφανιστεί, όπως και σπυράκια ή φλύκταινες. Σε όσους έχουν βαριά μορφή της νόσου μπορεί να προκαλέσει διόγκωση της μύτης και πάχυνση του δέρματος αυτής, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα είναι εντονότερα κάποιες περιόδους, ενώ κάποιες άλλες ηπιότερα.
Έχουμε στη διάθεσή μας αρκετές επιλογές για την αντιμετώπισή τους, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα, θεραπείες με λέιζερ και φωτοθεραπεία.
Γιατροί και ασθενείς δείχνουν μια προτίμηση στη φωτοθεραπεία, λόγω της αποτελεσματικότητάς της και της έλλειψης παρενεργειών», εξηγεί ο δρ Στάμου.
Τα οινοπνευματώδη ποτά μπορεί να γίνουν αιτία ενεργοποίησης και έξαρσης των συμπτωμάτων της ψωρίασης, να καταστήσουν τα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά και να μειώσουν τις περιόδους χωρίς συμπτώματα. Παρότι η αιτία δεν είναι αποσαφηνισμένη, ρόλο φαίνεται να παίζει τόσο η κληρονομικότητα όσο και η πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί το αλκοόλ.
Εκτός από τη ροδόχρου ακμή και την ψωρίαση, αρνητικά επιδρούν τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ και στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και στο δισκοειδές έκζεμα. Επίσης, η αποδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού καθιστά το δέρμα πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις αλλά και στην εμφάνιση καρκίνου.
Ποια ποτά είναι λιγότερο επιβλαβή;
Τα «καθαρά» ή «διαυγή» ποτά, όπως το ρούμι και το τζιν, είναι πιο φιλικά προς το δέρμα, συγκριτικά με όσα περιέχουν υδατάνθρακες. Εκείνα που έχουν ζάχαρη, όπως και το κρασί και η μπύρα δεν αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Ιδανικά είναι τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως το τζιν χωρίς αλκοόλ.
«Το ποσοστό των ανθρώπων που τα επιλέγουν αυξάνεται συνεχώς, αλλά ακόμα είναι αρκετοί εκείνοι που προτιμούν να περάσουν τα βράδια τους πίνοντας αλκοόλ. Βασικό μέλημα των τελευταίων θα πρέπει να είναι η αποφυγή της αφυδάτωσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αναλογία αλκοόλ και νερού θα πρέπει να είναι 1:1, δηλαδή για κάθε ποτό να πίνουν και ένα ποτήρι νερό. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός παραμένει ενυδατωμένος – το ίδιο και η επιδερμίδα – και το αλκοόλ αποβάλλεται από αυτόν σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Οι επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στο δέρμα είναι, στην πλειονότητά τους, αναστρέψιμες. Υπάρχουν τρόποι, δηλαδή, για να επανέλθει, αποκτώντας ξανά τη χαμένη λάμψη και ομορφιά του. Ωστόσο, υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητά του να αναγεννηθεί: η ηλικία και ο αριθμός των ποτών που έχουν καταναλωθεί.
Κυρίως θα πρέπει ακολουθείται ευλαβικά η συστηματική φροντίδα του με ενυδατικά προϊόντα, προκειμένου να επιτραπεί στα κύτταρα να αναδομηθούν και να βελτιωθεί η ελαστικότητα του δέρματος, αλλά και να καταπραϋνθούν τα συμπτώματα των τυχόν υφιστάμενων παθήσεων.
Η αποφυγή του αλκοόλ με ταυτόχρονη βελτίωση του ύπνου και της διατροφής είναι επίσης απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαναφορά του. Τέλος, εξαιρετικά αποτελέσματα και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προσφέρουν οι θεραπείες που πραγματοποιούνται από δερματολόγους, όπως είναι η μεσοθεραπεία και το microneedling», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.