Δερματικές Αλλεργίες – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κνίδωση!
Μπορεί ο ερχομός της άνοιξης να έφερε ζεστά χαμόγελα κι ανάλαφρη διάθεση στην καθημερινότητά μας, ωστόσο το ευχάριστο κλίμα χαλάει εξαιτίας εκείνων των αναμενόμενων αλλεργιών που συνοδεύουν την πιο όμορφη εποχή του χρόνου και μας ταλαιπωρούν ποικιλοτρόπως. Άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο επηρεάζονται από το ζεστό κλίμα της εποχής, που μαζί με τα λουλούδια, φέρνει και μερικές από τις πιο άβολες δερματικές, κι όχι μόνο, αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού. Σε μεγάλη έξαρση, λόγω ψυχολογικών παραγόντων, αλλεργιογόνων φαρμάκων, τροφών ή τσιμπήματος μέλισσας ή σφήκας, βρίσκεται η λεγόμενη κνίδωση.
Προέλευση
Ο συγκεκριμένος όρος έχει προέλθει από την αρχαία ελληνική λέξη «κνίδη» που σημαίνει τσουκνίδα. Ακριβώς επειδή η επαφή της τσουκνίδας με το δέρμα προκαλεί την αντίστοιχη φαγούρα και κνησμό, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η αναφερθείσα δερματική αλλεργία έχει ονομαστεί έτσι, καθώς συνοδεύεται από κνησμό, ερυθρότητα κι ερεθισμό.
Η κνίδωση αποτελεί μία από τις χρόνιες και πιο συχνές αλλεργικές παθήσεις του δέρματος. 15- 25% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν τουλάχιστον 1 επεισόδιο κνίδωσης μια φορά στη ζωή τους, διάρκειας 1 μήνα. Η συγκεκριμένη αλλεργική αντίδραση ξεκινά με έντονο το αίσθημα της φαγούρας και στη συνέχεια εμφανίζονται σε μεγάλη έκταση και πυκνότητα, έντονα ερυθρά χαρακτηριστικά εξανθήματα, που ονομάζονται πομφοί. Οι πομφοί είναι αρκετά διογκωμένοι, κυκλικοί και σε ακανόνιστο σχήμα. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανίζονται και να διαρκούν για λίγες ώρες και μετέπειτα να εξαφανίζονται για να εμφανιστούν εκ νέου σε γειτονικές περιοχές του δέρματος. Η διάρκεια της ασθένειας αλλάζει με βάση τον άνθρωπο κάθε φορά αλλά και τις περιπτώσεις. Κάποιοι νοσούν μόνο 6 μήνες ενώ κάποιες άλλες δύσκολες και περίεργες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν από 5 – 10 έτη, με σαφή ταλαιπωρία του ασθενούς.
Χρόνια κνίδωση
Από όλους τους ασθενείς που θα εμφανίσουν αυτού του είδους την αλλεργική αντίδραση στην περιοχή του δέρματος, ο ένας στους δέκα που θα εμφανίσει συμπτώματα χρονικής διάρκειας μεγαλύτερης από 6 εβδομάδες, υποφέρει από χρόνια κνίδωση. Ένα επίπεδο πιο σοβαρό από την οξεία κνίδωση, εφόσον χαρακτηρίζεται από την παρατεταμένη διάρκειά της κι άρα έχει αντίστοιχα πιο σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό. Ο «ένοχος» για την παθογένεια της χρόνιας κνίδωσης είναι η ουσία ισταμίνη.
Ψυχολογία ασθενούς
Η χρόνια κνίδωση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του ασθενούς. Ο ενοχλητικός κνησμός, η ερυθρότητα κι η παραμόρφωση του δέρματος από τα εξανθήματα, προκαλεί εκνευρισμό και πρακτική ανικανότητα λειτουργικότητας του ατόμου. Σημειώνονται συχνές απουσίες από τον χώρο εργασίας, παρατηρείται μειωμένη ενασχόληση με δραστηριότητες εκτός αυτής, ενώ ο ασθενής βιώνει ένα είδος ανασφάλειας και περιθωριοποίησης λόγω αυτής της άκομψης κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Η ψυχολογική επιβάρυνση πολλές φορές αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα έξαρσης του φαινομένου. Ο θεράπων ιατρός οφείλει να είναι σε συχνή επικοινωνία με τον ασθενή, να συμβουλεύει και να στηρίζει τον άνθρωπο που νοσεί, λύνοντας ανά πάσα στιγμή κάθε απορία του. Ο ασθενής, από την άλλη πλευρά, οφείλει να κατανοήσει την ασθένειά του, να προσπαθήσει, ει το δυνατόν, να την αντιμετωπίσει αλλά να αντιληφθεί ταυτοχρόνως ότι δεν είναι επικίνδυνη ή απειλητική για τη ζωή του. Όλα τα αρνητικά συναισθήματα πρέπει να μετουσιωθούν σε στοχευμένη αντιμετώπιση του θέματος, χωρίς να χάνει ο ασθενής το κουράγιο και τη θέληση για ζωή.
Αντιμετώπιση νόσου
Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της κνίδωσης είναι η φαρμακευτική αγωγή, πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό. Σαφής βελτίωση παρατηρείται με τα αντιισταμινικά φάρμακα νέας γενιάς, τα οποία ελέγχουν σε μεγάλο ποσοστό τα συμπτώματα της νόσου. Εξελιγμένη με περισσότερες παρενέργειες είναι η κυκλοσπορίνη, ενώ εξίσου δραστική είναι η κορτιζόνη, η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται για μικρά χρονικά διαστήματα και με ιδιαίτερη προσοχή. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας για την αντιμετώπιση της νόσου, καλό είναι να αποφεύγονται η ασπιρίνη και τα αναλγητικά φάρμακα, διότι ο συνδυασμός τους πολλές φορές, σε κάποια μερίδα ασθενών, προκαλεί την έξαρση της νόσου.
Ωστόσο, όποια απόφαση κι αν πάρετε, όπως κι αν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της κνίδωσης, οφείλεται πρώτον να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και στη συνέχεια σε συνεργασία και απόλυτη εμπιστοσύνη μεταξύ σας, να βρείτε την καλύτερη δυνατή θεραπεία που σας ταιριάζει.