Μια άλλη διάσταση στους λόγους αραίωσης των μαλλιών έρχεται να δώσει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, ένα έγκριτο ιατρικό περιοδικό. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι ένας λόγος της έντονης τριχόπτωσης που οδηγεί σε μείωση της πυκνότητας των μαλλιών είναι η παχυσαρκία. Οι ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν παραπανίσια κιλά και επιλέγουν να τρώνε φαγητά με πολλά λιπαρά κινδυνεύουν από σημαντική τριχόπτωση και φαλάκρα.
Αυτό συμβαίνει γιατί η συγκεκριμένη διατροφή μειώνει τα βλαστοκύτταρα του τριχοθυλακίου με συνέπεια αυτό να μην αναγεννάται. Και για όσους υποθέτους ότι για να συμβεί θα χρειαζόταν πολύμηνη κακή διατροφή, τα ευρήματα θα τους απογοητεύουν. Σύμφωνα με αυτά, αρκούν μόλις 4 μέρες!
«Η ανάπτυξη των τριχών βασίζεται στα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων, τα οποία φυσιολογικά ενεργοποιούν τον κύκλο ζωής τους. Όσο ο άνθρωπος γερνά, η αναγέννησή τους φθίνει και ο αριθμός μειώνεται, παρασύροντας έτσι και την ποσότητα των τριχών στο κεφάλι, με συνέπεια άνδρες και γυναίκες να βλέπουν την άλλοτε πλούσια κόμη τους να αραιώνει», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
Παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, ακόμα τα στοιχεία που έχουμε για τον λόγο της παχυσαρκίας σε αυτήν τη διαδικασία είναι λίγα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν συμβάλλει στην απώλεια των τριχών, ούτε πώς γίνεται αυτό εάν πράγματι ενοχοποιείται το πλεονάζον βάρος για την τριχόρροια.
Μια ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό και Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο ένωσε τις δυνάμεις της με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο προκειμένου να λύσουν την απορία τους, εάν δηλαδή σχετίζεται η παχυσαρκία με την έντονη τριχόπτωση και τη φαλάκρα.
Διεξήγαγαν το πείραμά τους σε πειραματόζωα (ποντίκια), συγκρίνοντας την έκφραση των γονιδίων των βλαστοκυττάρων των τριχοθυλακίων εκείνων που η διατροφή τους περιείχε πολλά λιπαρά με εκείνα που οι τροφές που λάμβαναν δεν ήταν πλούσιες σε αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους έδειξαν ότι τα ποντίκια της πρώτης ομάδας είχαν μεγαλύτερη και ταχύτερη απώλεια τριχών από τη γούνα τους και αιτία ήταν η μείωση του αριθμού των βλαστοκυττάρων που αντικαθιστούσαν τα παλαιότερα, φαινόμενο που ήταν εντονότερο στα ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα εξελίσσονται σε κερατοκύτταρα της επιφάνειας του δέρματος ή σε σμηγματοκύτταρα που εκκρίνουν σμήγμα μετά την ενεργοποίησή τους στην πρώτη ομάδα των ποντικιών. Παρατήρησαν επίσης ότι τα βλαστοκύτταρα των θυλάκων των τριχών χρειάστηκαν μόλις 96 ώρες για να παρουσιάσουν οξειδωτικό στρες και ενδείξεις επιδερμικής διαφοροποίησης όταν στα ποντίκια χορηγούνταν τροφές πλούσιες σε λιπαρά.
Τα ευρήματα της μελέτης ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, αλλά και τρόπων προφύλαξης και διατήρησης των τριχών.
Αν αναλογιστεί κανείς την επιδημία της παχυσαρκίας που μαστίζει τον κόσμο, όχι μόνο τη χώρα μας, η ανακάλυψη αυτή ενδεχομένως να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρούν την κόμη τους μέχρι τα βαθιά γεράματά τους. Εξάλλου η παχυσαρκία αποτελεί αιτία εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας, και οι γιατροί κάθε ειδικότητας συμβουλεύουν τον ενήλικο πληθυσμό αλλά και τα παιδιά να διατηρούν ένα υγιές βάρος για την αποφυγή πολύ σοβαρότερων ασθενειών. Η εφαρμογή τους θα ωφελούσε και την διατήρηση των μαλλιών, η οποία θα ενίσχυε και την ψυχολογία τους, δεδομένου ότι η αραίωσή τους και η εμφάνιση φαλάκρας επιδρά αρνητικά στους εκπροσώπους και των δύο φύλων.
Μέχρι να αναπτυχθούν νέες θεραπείες τα όπλα μας είναι αρκετά. Η διαχείριση της τριχόπτωσης και αραίωσης όμως καθορίζεται από τη γενεσιουργό αιτία, καθώς η αλλαγή στην πυκνότητα των μαλλιών εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι είναι στο χέρι μας να τους αλλάξουμε και από γενετικούς στους οποίους δεν μπορούμε να επέμβουμε.
Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι η τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών μπορεί να προκληθεί και με τη μείωση του βάρους, και την υιοθέτηση μιας διατροφής που έχει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. πρωτεΐνες). Οι ορμονικές διαταραχές επίσης επηρεάζουν, όπως και ορισμένα φάρμακα (π.χ. χημειοθεραπεία). Η τριχόρροια όμως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι μόνιμη, αλλά σταματά με τη διαχείριση της αιτίας που την προκαλεί.
Η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας αποτρέπει από την απώλεια μεγάλου αριθμού τριχών. Για τη διαχείρισή της τριχόπτωσης χορηγούνται από του στόματος φάρμακα αλλά και τοπικής εφαρμογής. Στη διάθεση των γιατρών υπάρχουν και ειδικά λέιζερ, ενώ τελευταία έχει αναπτυχθεί και θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP), η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται ταυτόχρονα από άλλες παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής δίδονται επικουρικά σαμπουάν για την αντιμετώπισή τους.
«Πρωταρχικό βήμα για σωστή θεραπεία είναι ο έλεγχος του αριθμού των τριχοθυλακίων, ο οποίος γίνεται με μια εξέταση του λέγεται τριχοριζόγραμμα υψηλής ανάλυσης. Με αυτή ελέγχεται η πυκνότητα των μαλλιών, πόσες από τις τρίχες βρίσκεται σε ανωγενή, κατογενή ή τελογενή φάση, όπως επίσης εάν υπάρχουν χνοώδεις τρίχες και τον αριθμό τους. Από τα αποτελέσματα ο δερματολόγος μπορεί να προσδιορίσει καλύτερα τον στόχο και να διαμορφώσει τον τρόπο επίτευξής του. Η επιτυχής αγωγή εγγυάται δε τη βελτίωση της διάθεσης του ασθενή και την ευρύτερη αποδοχή του από το κοινωνικό σύνολο», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.