Ροδόχρους ακμή: Προκαλεί ο ήλιος συμπτώματα;

Βασανιστική είναι η θερινή περίοδος για όσους πάσχουν από ροδόχρους ακμή, εξαιτίας των έντονων συμπτωμάτων που παρουσιάζουν. Ακόμα και τώρα, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, εξακολουθούν να σημειώνονται υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες, σε συνδυασμό με τον ήλιο και τον ξηρό αέρα, πυροδοτούν την ερυθρότητα και την αγγειοδιαστολή στο δέρμα των ασθενών.

«Ο ήλιος είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς του δέρματος των ανθρώπων με ροδόχρου ακμή, αφού προκαλεί παραγωγή αγγειακών ενδοθηλιακών αυξητικών παραγόντων και ανάπτυξη ορατών αιμοφόρων αγγείων. Η έκθεση στις ακτίνες του δεν χρειάζεται να είναι παρατεταμένη – λίγες ώρες είναι αρκετές. Σε βάθος χρόνου η αδιαφορία για τις επιπτώσεις του ήλιου και η κατ’ εξακολούθηση έκθεση επιφέρει ευαλωτότητα, αύξηση της έντασης των συμπτωμάτων και των μεσοδιαστημάτων ύφεσής τους.

Επομένως, για να αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη, οι ασθενείς θα πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η πάθηση είναι χρόνια με εξάρσεις και υφέσεις. Εμφανίζεται συχνότερα σε ανοιχτόχρωμα και φωτοευαίσθητα δέρματα, στους ηλικιωμένους και σε γυναίκες – αν και οι άνδρες ασθενείς έχουν βαρύτερα συμπτώματα. Υπολογίζεται ότι από αυτήν πάσχει το 5,5% περίπου του πληθυσμού. Συνυπάρχει συχνά και με άλλες παθήσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών (π.χ. αυτοάνοσα, ημικρανίες, Αλτσχάιμερ).

Το φάσμα των δερματικών συμπτωμάτων είναι ευρύ και περιλαμβάνει επίμονο ερύθημα, τελαγγειεκτασίες, φλεγμονώδεις βλατίδες και φλύκταινες, πάχυνση και εξάψεις. Όταν εκδηλώνεται αρχικά η πάθηση, τα συμπτώματα εμφανίζονται ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα οποία σταδιακά μικραίνουν. Επειδή παρουσιάζονται σε εμφανή σημεία, όπως το πρόσωπο, βαρύνουν και την ψυχολογία των ασθενών, αφού πλήττουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους. 

Δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια τα αίτια της ροδόχρου ακμής. Αποδίδονται τόσο σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, σε δυσλειτουργίες του οργανισμού αλλά και στην παρουσία…. ακάρεων – συγκεκριμένα Demodex folliculorum, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η εντύπωση που έχουν ορισμένοι ασθενείς ότι η ερυθρότητα του δέρματός τους προκαλείται από τον ήλιο είναι λανθασμένη, αφού υπάρχουν κλινικές διαφορές μεταξύ ερυθηματώδους ροδόχρου ακμής και τελαγγειεκτατικής φωτογήρανσης, που προκαλεί ο ήλιος. Επιδεινώνεται όμως από αυτόν.

Η υποχώρηση των συμπτωμάτων γίνεται μετά από εφαρμογή τοπικών αγωγών ή από του στόματος λαμβανόμενα φάρμακα. Επειδή αρκετοί ασθενείς χρειάζεται να πάρουν αντιβίωση και αυτό εγείρει ανησυχίες ως προς τις παρενέργειες, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν άλλους θεραπευτικούς δρόμους.

Τελευταία ευρήματα αναδεικνύουν τις βιταμίνες (παράγωγα της βιταμίνης Α, βιταμίνες Β3, Β12 και Κ) και ορισμένα μέταλλα ως εναλλακτικές ή συμπληρωματικές επιλογές, αλλά χρειάζονται επιπλέον αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους. 

Στη φαρέτρα των δερματολόγων περιλαμβάνονται επίσης οι θεραπείες με λέιζερ και η φωτοθεραπεία. Μελέτες δείχνουν ότι η φωτοθεραπεία αντιμετωπίζει με επιτυχία και ασφάλεια την ερυθρότητα και τον κνησμό, ενώ η θεραπεία με λέιζερ εστιάζει στην πάχυνση του δέρματος. Πολύ καλά αποτελέσματα δίνει και το dermabrasion.

«Όσοι πάσχουν από ροδόχρου ακμή έχουν τρεις λόγους να χρησιμοποιούν ανελλιπώς αντηλιακό ευρέως φάσματος με υψηλό δείκτη προστασίας – για να το προστατεύουν από τη φωτογήρανση, να μειώνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος και τις πιθανότητες εμφάνισης  εξάρσεων της πάθησής τους. Για επιπλέον προστασία συστήνεται η καθημερινή χρήση πλατύγυρων καπέλων και ρούχων που καλύπτουν το δέρμα. 

Απαραίτητη είναι και η σωστή ενυδάτωση, αφενός γιατί καταπραΰνει τη φαγούρα, την ερυθρότητα και την αίσθηση καύσου, και αφετέρου διότι το ενυδατωμένο δέρμα “αντιστέκεται” σε εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες που γίνονται αιτία εξάρσεων.

Και επειδή επιδείνωση δεν προκαλεί μόνο η ηλιακή ακτινοβολία αλλά και η ζέστη, οι ασθενείς θα πρέπει να περιορίζουν την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους όσο η θερμοκρασία είναι υψηλή και να προτιμούν δροσερές  κλιματιζόμενες αίθουσες. Η αύξηση της θερμοκρασίας σώματος είναι επιζήμια και γι’ αυτό συστήνεται να αποφεύγουν τα ζεστά ροφήματα (π.χ. καφέ ή τσάι) και να δροσίζουν το δέρμα τους τακτικά με νερό.

Επιδείνωση των συμπτωμάτων μπορεί να προκαλέσει και η άσκηση, γιατί ανεβάζει τη θερμοκρασία. Επομένως, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την έντονη γυμναστική και αθλήματα που απαιτούν υπερπροσπάθεια. Αντί αυτών να προτιμούν ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα και το κολύμπι. Για να διατηρούν χαμηλή τη θερμοκρασία τους προτείνεται να κάνουν πολλά διαλλείματα και όταν ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους να επιλέγουν ώρες που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Ρόλο παίζει και η διατροφή. Οι πάσχοντες από ροδόχρου ακμή θα πρέπει να αποφεύγουν τα καυτερά ή πικάντικα φαγητά και να περιορίζουν στο ελάχιστο (ή καθόλου) την κατανάλωση αλκοόλ  – προπάντων το κόκκινο κρασί. 

Το στρες είναι άλλος ένας παράγοντας που πυροδοτεί τις εξάρσεις της συγκεκριμένης δερματοπάθειας, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος και της εφίδρωσης που προκαλεί. Γι’ αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να μάθουν πώς να το ελέγχουν αποτελεσματικά», καταλήγει ο δρ Στάμου.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek