Ψωρίαση: Γιατί πρέπει να ασκούνται οι ασθενείς;

Ευεργετική είναι η τακτική άσκηση για τα άτομα με ψωρίαση, περισσότερο απ’ ότι για τον γενικό πληθυσμό. Αφενός βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται στο δέρμα και αφετέρου των παθήσεων που συνήθως συνυπάρχουν με τη χρόνια αυτή δερματοπάθεια. Επίσης, προφυλάσσει χωρίς να εξαλείφει, την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, προστατεύοντας παράλληλα την ψυχική υγεία των ασθενών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Έχει βρεθεί, όμως, ότι το ποσοστό εκείνων που γυμνάζονται δεν είναι μεγάλο. Η αιτία είναι η εμφάνιση του δέρματός τους και η αμηχανία που νοιώθουν όταν το εκθέτουν σε κοινή θέα, όπως και η επιδείνωση των συμπτωμάτων.

«Η ψωρίαση του δέρματος είναι μια νόσος που μπορεί αν εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οφείλεται σε γενετική προδιάθεση. Υπάρχουν διάφορες μορφές της με συχνότερη την ψωρίαση κατά πλάκας. Δεν θεραπεύεται και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται κόκκινες και παχιές δερματικές πλάκες, με σαφή όρια, οι οποίες καλύπτονται από λευκές-ασημί φολίδες. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος ή του κεφαλιού, συχνότερα όμως στα γόνατα, τους αγκώνες και το τριχωτό του κεφαλιού.

Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει σε κάθε ασθενή. Ως σοβαρή ψωρίαση λογίζεται εκείνη που εμφανίζεται είτε σε μεγάλη έκταση του σώματος είτε σε συγκεκριμένα σημεία, όπως για παράδειγμα σε πτυχώσεις του δέρματος. Οι βλάβες προκαλούν κνησμό ακόμα και πόνο στις φάσεις έξαρσης», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Αυτό που συμβαίνει και σχηματίζονται αυτές οι φολίδες είναι η ταχύτερη από το κανονικό ωρίμανση των δερματικών κυττάρων και η αδυναμία φυσικής απομάκρυνσή τους, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους.

Τα άτομα με ψωρίαση συχνά εκδηλώνουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία και σχετιζόμενες με αυτήν παθήσεις, όπως υπέρταση, διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Συμβαίνει δε και το αντίστροφο, δηλαδή η παχυσαρκία είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ψωρίαση. Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι, επίσης, μια συχνή συννοσηρότητα.

«Η άσκηση σε αυτούς τους ασθενείς είναι ωφέλιμη, ίσως και περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, αφού έχουν μεγαλύτεερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα στην καρδιά και στα αγγεία. Όμως, 4 στους 10 πάσχοντες την αποφεύγουν και η κύρια αιτία είναι η κακή εμφάνιση του δέρματος και η επιβαρυμένη ψυχολογία τους, λόγω της ψωρίασης.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι και η επιδείνωση των συμπτωμάτων με τη ζέστη και την εφίδρωση, όπως και τριβή των ρούχων. Στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το σώμα των ασθενών έχει δυσκολία να μειώσει τη θερμοκρασία του, αν και αυτά τα επιστημονικά δεδομένα είναι περιορισμένα.

Δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, επομένως, αλλά και του οφέλους που μπορούν να αποκομίσουν, οι άνθρωποι με ψωρίαση θα πρέπει να βρουν τη «χρυσή τομή». Δηλαδή θα πρέπει να δοκιμάσουν διάφορες μορφές και χώρους άσκησης και να επιλέξουν εκείνη που δεν επιδεινώνει τα συμπτώματά τους», τονίζει.

Με αυτόν τον τρόπο οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς θα τονώσουν τη φυσική τους κατάσταση, θα βελτιώσουν τους δείκτες που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο και τελικά την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Επίσης, η επιλογή όσων κινδυνεύουν να εμφανίσουν ψωρίαση να ασκούνται έντονα είναι αποδεδειγμένο ότι τους βοηθά να μειώσουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος και συνεπώς τη φλεγμονή στο σώμα τους, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου.

Υπάρχουν και ενδείξεις ότι το φυσιολογικό σωματικό βάρος που επιτυγχάνεται και διατηρείται με σωστή διατροφή και τακτική άσκηση, μειώνει κατά το ήμισυ σχεδόν την ένταση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

«Επομένως όσοι θέλουν να την αποφύγουν ή ήδη πάσχουν από ψωρίαση θα πρέπει να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους. Είναι βεβαίως κατανοητοί οι ψυχολογικοί λόγοι που τους αποτρέπουν από μια τέτοια απόφαση. Γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με κάθε μέσο τις δερματικές εκδηλώσεις της νόσου, ώστε να νοιώθουν αυτοπεποίθηση να γυμναστούν – τώρα το καλοκαίρι, με μαγιό, σορτς ή αμάνικο μπλουζάκι.

Υπάρχουν αρκετές φαρμακευτικές αγωγές, που εφαρμόζονται τοπικά ή λαμβάνονται από το στόμα. Στη φαρέτρα των θεραπευτικών επιλογών περιλαμβάνονται και οι φωτοθεραπείες. Οι τοπικές αγωγές αρκούν για ήπια περιστατικά, αλλά όταν τα συμπτώματα είναι έντονα συστήνονται χάπια.

Έλεγχο των συμπτωμάτων προσφέρουν και οι φωτοθεραπείες σε όλους τους ασθενείς, έχοντας το επιπλέον πλεονέκτημα της απουσίας παρενεργειών που είναι πιθανόν να προκαλέσουν τα φάρμακα. Καλύτερη έχει βρεθεί ότι είναι η στενού φάσματος UVB φωτοθεραπεία, καθώς απαιτούνται λιγότερες θεραπείες για να καθαρίσει το δέρμα και το διάστημα χωρίς εμφανείς βλάβες είναι μεγαλύτερο.

Το excimer laser αποτελεί άλλη μια αποτελεσματική θεραπεία για την ψωρίαση. Είναι γρήγορη και ανώδυνη επιλογή για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

Η αντιμετώπιση των δερματικών εκδηλώσεων της ψωρίασης βελτιώνει την ψυχολογία και δίνει την ώθηση στους ασθενείς να απελευθερωθούν από τις αναστολές που δημιουργεί η εμφάνιση του δέρματός τους, να βγουν στον ήλιο, να κολυμπήσουν και να γυμναστούν. Εξάλλου, τα παιχνίδια στην παραλία, είναι πηγή χαράς και ύφεσης του στρες, το οποίο αποτελεί άλλον έναν παράγοντα ανάπτυξης και πυροδότησης των συμπτωμάτων», καταλήγει ο δρ Στάμου.

 

 

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek