Ακμή: Ποιος ο ρόλος των ω-3;

Υψηλό είναι το ποσοστό των ενηλίκων ηλικίας 20-40 ετών που πάσχουν από ακμή. Σύμφωνα με στοιχεία, οι μισές γυναίκες που διανύουν την 3η δεκαετία της ζωής τους, το ένα τρίτο εκείνων μεταξύ 30-39 ετών και το ένα τέταρτο με ηλικία 40-49 ετών υποφέρουν από τη δερματοπάθεια και αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα, τα οποία είναι επίμονα σε πολλές περιπτώσεις. 

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τον ρόλο της διατροφής στη διαχείριση της νόσου. Τα δημοσιευμένα στο Journal of Cosmetic Dermatology ευρήματα μια πρόσφατης έρευνας έχουν αναδείξει την ευεργετική επίδραση της υγιεινής διατροφής στην ύφεση των συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή και ο εμπλουτισμός της με ω-3 λιπαρά οξέα ωφελεί το δέρμα, μειώνοντας τη  σοβαρότητα των εξάρσεων. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ανθρώπους που έχουν ήπια ή μέτρια μορφή της νόσου, αφού μπορεί να περιορίσει τις φλεγμονώδεις και τις μη φλεγμονώδεις βλάβες. Κατά συνέπεια βελτιώνεται όχι μόνο η όψη της επιδερμίδας αλλά και η ποιότητα ζωής των ασθενών, αφού απαλλάσσει από τις ψυχολογικές επιπτώσεις, αλλά και από την εντατική προσπάθεια διαχείρισης των συμπτωμάτων.

«Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να αμβλύνει τη ένταση των συμπτωμάτων, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την ψυχική υγεία, αφού εμφανίζονται κυρίως σε μέρη του σώματος που εκτίθενται σε κοινή θέα, όπως στο πρόσωπο, τα χέρια και την πλάτη.

Τα αίτια αυτής της επίμονης δερματοπάθειας δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα, αλλά οι γνωστοί παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή της είναι γενετικοί, ορμονικοί και περιβαλλοντικοί. Έχει ενοχοποιηθεί, επίσης, η λοίμωξη από το βακτηρίδιο P. acnes. Διακρίνεται σε φλεγμονώδη ή μη φλεγμονώδη, με την πρώτη να χαρακτηρίζεται από τις φλύκταινες και τα σπυράκια με πύον, ενώ η δεύτερη από ανοιχτούς ή κλειστούς φαγέσωρες.

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και από την αγωγή που θα ακολουθηθεί. Γενικά, είναι μια προσπάθεια που απαιτεί χρόνο, και με την κατάλληλη αγωγή τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται σύντομα», σημειώνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Συμπληρωματικά της οποιασδήποτε αγωγής θα ακολουθηθεί, το είδος των τροφών που μπαίνουν στο καθημερινό πιάτο μπορεί να κάνει τη διαφορά! Είναι γνωστό ότι ορισμένες διατροφικές επιλογές, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετα εξευγενισμένα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, χειροτερεύουν τα συμπτώματα. Κάποιες άλλες, όμως, οδηγούν σε ύφεσή τους.

Στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε μια μελέτη προκειμένου να βρεθεί η σχέση των ω-3 λιπαρών οξέων και της ακμής και να διαπιστωθεί εάν η ενίσχυση του οργανισμού με επιπλέον ποσότητες έχει θετικές συνέπειες.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian διεξήγαγαν τη μελέτη σε 60 ασθενείς που δεν είχαν λάβει αγωγή κατά της ακμής. Τους ζήτησαν να περιορίσουν το φαγητό από έξω και να μαγειρεύουν μόνοι τα γεύματά τους, τα οποία να βασίζονταν στις αρχές της μεσογειακής διατροφής, δίνοντας έμφαση στα λαχανικά και τα φρούτα εποχής καθώς και στους ξηρούς καρπούς και μειώνοντας τα ζωικά, γαλακτοκομικά και υπερεπεξεργασμένα προϊόντα.

Η έρευνα διήρκησε 4 μήνες. Κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες λάμβαναν, επίσης, δύο διαφορετικές δόσεις συμπληρωμάτων ω-3.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 98,3% των ατόμων με ακμή είχαν έλλειψη των δύο κυριότερων τύπων ω-3 λιπαρών οξέων (EPA/DHA) στην αρχή της μελέτης. Στις 16 εβδομάδες που διήρκησε, αυξήθηκε σημαντικά ο μέσος όρος – από 4,9% σε 8,3%. Παράλληλα, περιορίστηκαν οι φλεγμονώδεις και μη φλεγμονωδεις βλάβες. Οι ασθενείς διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων όταν λάμβαναν τις υψηλότερες δόσεις συμπληρωμάτων.

Θετικό πρόσημο έλαβαν τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Στον αντίποδα βρέθηκε η ραφιναρισμένη ζάχαρη, το αλκοόλ, η σοκολάτα, το αγελαδινό γάλα και τα κορεσμένα λίπη. Οι ερευνητές βρήκαν, επιπλέον, ότι κάθε ύφεση των συμπτωμάτων, όσο μικρή και αν ήταν, είχε θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής.

«Η διαχείριση της πάθησης στηρίζεται στην ορθή εφαρμογή των οδηγιών καθαριότητας και φροντίδας της επιδερμίδας, στην αγωγή που θα επιλεγεί και στις διατροφικές επιλογές. 

Η αγωγή περιλαμβάνει τοπικά και συστηματικά φάρμακα, αλλά και εφαρμογή θεραπειών από καινοτόμες ιατρικές συσκευές. Η φωτοθεραπεία βοηθά στην ύφεση των φλεγμονωδών βλαβών και είναι επαρκής για τη θεραπεία της νόσου.  Παρότι το μπλε ορατό φως είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά όταν συνδυάζεται με το κόκκινο. 

Η φωτοδυναμική θεραπεία χρησιμοποιείται ακόμη και σε οζώδη και σε κυστική ακμή, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Και επειδή η ακμή δημιουργεί πολλές φορές ουλές στην επιδερμίδα, η καλύτερη λύση για την υποχώρησή τους είναι η εφαρμογή θεραπειών με laser», συμπληρώνει ο δρ Στάμου και καταλήγει: 

«Ο τρόπος που τρέφεται κάποιος παίζει ρόλο στην ύφεση ή έξαρση των συμπτωμάτων. Αναμένεται η διεξαγωγή νέων μελετών, που εάν καταλήξουν στα ίδια συμπεράσματα θα προσθέσουμε άλλο ένα όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα της πάθησης».

 

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek