Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Με τι να τα αντικαταστήσετε για να αποκτήσετε όμορφο και υγιές δέρμα

Σοβαρά υπόψη θα πρέπει να ληφθεί η δραστική μείωση των προμαγειρεμένων και έτοιμων γευμάτων, των τροφίμων που περιέχουν γλυκαντικά, χρωστικές ουσίες και συντηρητικά, όσα είναι πλούσια σε λιπαρά και αλάτι, ή περιορισμένης περιεκτικότητας σε βιταμίνες, φυτικές ίνες. Τα λεγόμενα υπερ-επεξεργασμένα βλάπτουν κάθε όργανο του σώματος, περιλαμβανομένου του δέρματος.

Προϊόντα όπως τα λουκάνικα, τα ντόνατς, τα αναψυκτικά, τα γαριδάκια, μπορούν να οδηγήσουν αφενός στην εμφάνιση ρυτίδων νωρίτερα από το φυσιολογικό αλλά και σε χειροτέρευση υφιστάμενων παθήσεων. Το έκζεμα και η ψωρίαση περιλαμβάνονται σε αυτές. Επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό τον οργανισμό που μπορούν να καταστήσουν λιγότερο αποτελεσματική τη θεραπευτική αγωγή.
Το μοναδικό μέσο προφύλαξης είναι …. να βάζουμε στο τραπέζι μας μόνο μαγειρευτό φαγητό, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

«Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει σοβαρές επιπτώσεις έχει συνδεθεί με δεκάδες προβλήματα υγείας, όπως με διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπνική άπνοια, άνοια, καρκίνο κ.ά. Επηρεάζει τη βιολογική γήρανση και έχει επιπτώσεις στην ομορφιά, αφού τα τρόφιμα αυτά δεν περιέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος, καθιστώντας το ευάλωτο και επισπεύδοντας έτσι τα σημάδια γήρανσης.  

Τα συστατικά που περιέχουν είναι επιβλαβή για την επιδερμίδα. Είναι γνωστή, για παράδειγμα, η επίδραση της ζάχαρης, κατά την επεξεργασία της οποίας, το σώμα απελευθερώνει φλεγμονώδεις ουσίες (κυτοκίνες) προκαλώντας ερυθρότητα, πρήξιμο και εγείρει την έκκριση ορμονών όπως η ινσουλίνη, πυροδοτώντας παθήσεις  όπως η ακμή, η ροδόχρου ακμή και η ψωρίαση», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Γήρανση

Η επιλογή αυτών των τροφίμων μπορεί να επισπεύσει τη μείωση  του μήκους των τελομερών του DNA, και να προκαλέσει οξειδωτικό στρες που με τη σειρά του διαταράσσει την ισορροπία των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών, καθιστώντας ασθενέστερο το ανοσοποιητικό και επιταχύνοντας την εμφάνιση των ρυτίδων. 

Άλλος ένας μηχανισμός, είναι η γλυκοζυλίωση, μια διαδικασία που δημιουργεί επιβλαβή μόρια (AGEs) που προκαλεί απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε ορατά σημάδια γήρανσης.

Το αλάτι επίσης είναι εχθρός του δέρματος, αφού η υψηλή πρόσληψή του το αφυδατώνει. Γι’ αυτό σκεφτείτε διπλά την επόμενη φορά που θα θέλετε να φάτε πατατάκια, σαλάμια, αφυδατωμένα μικρογεύματα, τουρσιά, μπέικον, εάν δεν θέλετε να δείτε την επιδερμίδα σας να “ζαρώνει”.

Ψωρίαση

Επιβεβαιωμένη είναι και η επίδραση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στους ψωριασικούς ασθενείς. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο JAMA Dermatology με στοιχεία από την NutriNet-Santé, στην οποία συμμετείχαν περίπου 18,5 χιλιάδες άνδρες (26%) και γυναίκες (74%), έδειξε ότι υπάρχει σχέση αλληλεπίδρασης, η οποία δεν επηρεάζεται από την ηλικία, άλλες υφιστάμενες παθήσεις ούτε από το σωματικό βάρος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιδεινώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Έκζεμα

Το έκζεμα επίσης επιδεινώνεται με την κατανάλωση τέτοιων τροφών, όπως έχουν αποκαλύψει πολλές μελέτες. Ο λόγος είναι και πάλι η εξασθένηση του ανοσοποιητικού και οι βλάβες του δερματικού φραγμού, όπως διαπίστωσε μια μεγάλη κινεζική μελέτη. Η συγκεκριμένη μελέτη ενοχοποίησε το αλάτι για την επιδείνωση της κατάστασης του δέρματος. Τα άτομα που έτρωγαν τουρσιά και επεξεργασμένο κρέας 1-3 φορές την εβδομάδα είχαν 35% και 44% επιπλέον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος, σε αντίθεση με τους μη καταναλωτές. 

Ακμή

Εκτεταμένη είναι και η έρευνα για την επίδραση των επεξεργασμένων τροφίμων στην ακμή. Μεταξύ άλλων, μία που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology επιβεβαίωσε ξανά το κοινώς γνωστό: ότι μια διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη προκαλεί εξάρσεις της πιο συχνής δερματοπάθειας, της ακμής. Η γρήγορη διάσπαση των σακχάρων και η αύξηση του σακχάρου ευθύνονται για την εμφάνιση φλεγμονής και την υπερπαραγωγή σμήγματος, η οποία φράζει τους πόρους του δέρματος. Υπερέκκριση ινσουλίνης προκαλεί και αύξηση των ανδρογόνων, με τα ίδια αποτελέσματα για το δέρμα.

«Κανείς δεν λέει ότι απαγορεύεται η κατανάλωση αυτών των τροφίμων. Απλώς δεν θα πρέπει να βρίσκονται στο καθημερινό μενού μας. Εάν κάποιος φάει ένα παγωτό τον μήνα δεν θα δει το δέρμα του να θαμπώνει ή να εμφανίζει ερυθυματο-λεπιδώδεις ψωριασικές πλάκες. Ούτε μερικά γαριδάκια θα αλλάξουν την όψη του δέρματος. Αρκεί ο οργανισμός να είναι καλά θωρακισμένος με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και επαρκώς ενυδατωμένος ώστε να μπορεί να αποκαθιστά τις βλάβες που δημιουργούνται από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες. 

Αντί, λοιπόν, να παίρνουμε μια σακούλα πατατάκια όταν βλέπουμε τηλεόραση, μπορούμε να κόψουμε λίγα καρότα, αγγουράκια και άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας, ή πάρουμε ένα μικρό μπολ με ωμούς ή ψημένους ξηρούς καρπούς (χωρίς αλάτι).

Η εξασφάλιση λίγου χρόνου για να μαγειρέψουμε ελαφρά γεύματα χωρίς πολύ κόπο ή χρόνο, είναι το παν. Μια πολύχρωμη σαλάτα με ελαιόλαδο ή αβοκάντο, συνοδεία λίγων γραμμαρίων πρωτεϊνών από άλιπο κρέας, ψάρι ή άλλα θαλασσινά, κοτόπουλο, ή μικρής ποσότητας τυριού χαμηλών λιπαρών, είναι αρκετά για να διατηρηθεί το δέρμα υγιές.

Απαραίτητη είναι και η ενυδάτωση του δέρματος με τη λήψη 10 ποτηριών νερού καθημερινά. Η συνήθεια αυτή του επιτρέπει να επανακτήσει τη λάμψη του ακόμα και αφού έχει αφυδατωθεί και εμφανίσει λεπτές γραμμές», καταλήγει ο δρ Στάμου.

 

 

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek