Εποχιακή τριχόπτωση

Εποχιακή Τριχόπτωση

Η απώλεια των μαλλιών, συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι φαινόμενο που συμβαίνει συχνά σε άνδρες και γυναίκες προκαλώντας ανησυχία καθως τα μαλλιά αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την καλή εξωτερική μας εμφάνιση και φυσικά αφορά και τα δυο φύλα. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για την εποχιακή τριχόπτωση.

Η εποχιακή τριχόπτωση δεν αποτελεί απειλή και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε Είναι φαινόμενο που με κατάλληλη θεραπεία και ιατρική καθοδήγηση μπορεί να ανατραπεί και δεν θα πρέπει επομένως να μας ανησυχεί. Το τριχωτό της κεφαλής µας αποτελείται από περίπου 100.000 τρίχες, οι οποίες κάνουν το δικό τους φυσιολογικό κύκλο ζωής και αναγεννιούνται από 10 έως και 40 φορές µέχρι να ολοκληρωθεί οριστικά αυτός ο κύκλος. Πιο συγκεκριμένα: καθημερινά μπορεί να χάνουμε από 50 έως και 100 τρίχες, φαινόμενο το οποίο είναι φυσιολογικό και εξαιρώντας την περίπτωση να υπάρχει κάποιο άλλο παθολογικό πρόβλημα, πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτές οι τρίχες ανανεώνονται.

Ο κύκλος ζωής των µαλλιών µας

Κάθε τρίχα µας περνάει από τρεις φάσεις εξέλιξης. Η πρώτη είναι η αναγενής, στην οποία η τρίχα αναπτύσσεται και διαρκεί από 2 έως και 6 χρόνια. Η δεύτερη είναι η καταγενής, όπου η τρίχα εξασθενεί και προετοιμάζεται να πέσει, η οποία διαρκεί περίπου ένα µήνα και ακολουθεί η τελική φάση, η τελογενής, όπου διαρκεί περίπου 5 µήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα η τρίχα πέφτει αλλά η ρίζα της εξακολουθεί να υπάρχει, οπότε ύστερα από κάποιο διάστημα, υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα µαλλιά ξαναγεννιούνται καθώς καινούργιοι κύκλοι ζωής στις τρίχες δημιουργούνται μ’ αποτέλεσμα να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός τριχών.

Ποιες τροφές βοηθούν για την καλή υγεία των μαλλιών;

• Η τρίχα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, γι’ αυτό θα ήταν καλό να συμπεριλαμβάνονται στο διατροφολόγιό σας πηγές πρωτεϊνών, όπως, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και το ψάρι.
• Η βιταμίνη Α, βοηθάει αποτελεσματικά το επιθήλιο της τρίχας. Βρίσκεται κυρίως στα ψάρια και στο συκώτι ενώ η έλλειψή της προκαλεί εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά.
• Ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία των μαλλιών. Υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό έχουν το κόκκινο κρέας, το συκώτι, το σπανάκι και οι φακές, σε χαλκό τα όσπρια και οι ξηροί καρποί και και σε ψευδάργυρο, τα μανιτάρια και τα θαλασσινά. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, όπως φακές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο.
• Η μαγιά της μπύρας, περιέχει βιταμίνη Β1, Β2, ΡΡ, ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγνήσιο και είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην επιδερμίδα αλλά και τα μαλλιά. Πωλείται συνήθως σε ταμπλέτες και σκόνη.
• Τα αυγά, το ψάρι, τα οστρακοειδή, τα οποία περιέχουν σίδηρο και αμινοξέα.
• Επίσης, η ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνουμε ορίζεται στο 1,5 – 2 lt την ημέρα και αποτελεί ιδιαιτερη σημασία για την υγεία των μαλλιών αλλά και της επιδερμίδας.

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε πως πολύ μεγάλο ποσοστό των περιστατικών με τριχόπτωση, η καθημερινή τους διατροφή δεν περιέχει αρκετά φρούτα και σαλάτες, καταναλώνουν λίγο νερό και παραλείπουν συστηματικά το πρωινό γεύμα.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στην καλή υγεία των μαλλιών συμβάλουν αποτελεσματικά και έχουν ευεργετική επίδραση κάποια συγκεκριμένα βότανα. Αυτά είναι:

• Το μαύρο πιπέρι
• Η γύρη από τις μέλισσες
• Τα φύλλα της δάφνης, καθώς και το δαφνέλαιο
• Το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο

Η χρήση τους είναι ωφέλιμο να γίνεται σε περιόδους τριχόπτωσης και δεν είναι απαραίτητο να γίνεται όλο τον χρόνο.

Τα αποτελέσματα της κακής διατροφής είναι ορατά σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του οργανισμού μας, να ακολουθούμε το κατάλληλο διατροφικό μοντέλο.

Τι συμβαίνει όμως αν παρατηρούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετά έντονη τριχόπτωση;

Τότε πλεον δεν θεωρείται εποχιακή τριχόπτωση και θα πρέπει άμεσα να διερευνήσουμε περαιτέρω τα αίτια που πιθανότατα να οφείλονται σε άλλους παράγοντες.

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι το πιο συχνό είδος τριχόπτωσης, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε άνδρες και ενοχοποιείται σημαντικά η κληρονομικότητα.

trixoptosi

 

 

 

 

 

Για τις γυναίκες, η τριχόπτωση συνήθως οφείλεται σε έντονο stress, σε ορμονικές και διατροφικές διαταραχές, σε χρήση διαφόρων φαρμάκων, στην εμμηνόπαυση ή σε διάφορες άλλες παθήσεις.

Portrait of a young woman brushing her hair, close up (studio)

Δείτε περισσότερα για το πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek