Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν ομαλό λειχήνα. Αυτή η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματος. Μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα ή μέσα στο στόμα. Μερικές φορές, παρουσιάζεται και στα δύο σημεία. Ο ομαλός λειχήνας μπορεί να αλλάξει ακόμα και την όψη των νυχιών των ποδιών και χεριών. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν στα γεννητικά όργανα ή στο τριχωτό της κεφαλής ενός ατόμου.

O ομαλός λειχήνας νυχιών εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους. Τι είναι όμως αυτή η πάθηση και τι την προκαλεί; Ενημερωθείτε και καλέστε μας στο 216 900 5000 για περισσότερες πληροφορίες.

Νύχια

Ο ομαλός λειχήνας επηρεάζει ένα ή περισσότερα νύχια στο 10% των περιπτώσεων, μερικές φορές χωρίς να επηρεαστεί το δέρμα. Εάν όλα τα νύχια παρουσιάσουν ανωμαλία και δεν υπάρχει κανένα άλλο σύμπτωμα ονομάζεται δυστροφία των νυχιών. Η επιφάνεια του νυχιού τείνει να λεπτύνει και μπορεί να εμφανιστούν αυλακώσεις και ραβδώσεις. Τα νύχια μπορεί να σκουρύνουν, πυκνώσουν ή να ξεχωρίσουν από τη κοίτη του νυχιού (ονυχόλυση). Μερικές φορές το δέρμα γύρω από το νύχι καταστρέφεται και σχηματίζει μια ουλή (πτερύγιο). Τα νύχια μπορεί να πέσουν, να σταματήσουν να αναπτύσσονται εντελώς και σπάνια εξαφανίζονται εντελώς.

Ποιοι προσβάλλονται από ομαλό λειχήνα;

Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από ομαλό λειχήνα. Είναι πιο συχνή σε ενήλικες μέσης ηλικίας. Οι γυναίκες παρουσιάζουν ομαλό λειχήνα στο στόμα πιο συχνά από ότι οι άνδρες.

Τι προκαλεί τον ομαλό λειχήνα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία που προκαλεί τον ομαλό λειχήνα παραμένει ασαφής. Μια θεωρία είναι ότι ομαλός λειχήνας είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Μερικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν εξάνθημα που μοιάζει με ομαλό λειχήνα. Επίσης μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του ομαλού λειχήνα με τη μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας C.

Πώς θεραπεύουν οι δερματολόγοι τον ομαλό λειχήνα;
Δεν υπάρχει ίαση για τον ομαλό λειχήνα. Συχνά υποχωρεί από μόνος του. Εάν τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά, η θεραπεία συχνά φέρνει ανακούφιση και μπορεί να επιταχύνει την επούλωση, συζητήστε με το δερματολόγο σας για τις επιλογές σας.