Ορισμός

Οι ρυτίδες εμφανίζονται κυρίως στα σημεία του σώματος που έχουν την περισσότερη έκθεση στον ήλιο, το πρόσωπο, το λαιμό, το πίσω μέρος του χεριού και την  εξωτερική πλευρά του βραχίονα.

Οι ρυτίδες εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: λεπτές, επιφανειακές γραμμές και βαθύτερες αυλακώσεις. Αν οι ρυτίδες σας, σας ενοχλούν ή αν θέλετε να τις αποτρέψετε, έχετε επιλογές.

Τι προκαλεί τις ρυτίδες;

Παράγοντες που προάγουν την δημιουργία ρυτίδων περιλαμβάνουν:

 • Κάπνισμα
 • Τύπος επιδερμίδας (άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοιχτόχρωμα μάτια είναι πιο ευαίσθητα στις βλάβες του ήλιου)
 • Η κληρονομικότητα (κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπής στη ρυτίδωση)
 • Η έκθεση στον ήλιο

Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε το σύνολο των στοιχείων αυτών, μπορείτε να κάνετε κάτι για δύο από αυτά: Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο και μην καπνίζετε.

Θεραπείες

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης και της αφαίρεσης των ρυτίδων. Στο ιατρείο θα σας βοηθήσουμε   για την επιλογή της σωστής θεραπείας ή τον συνδυασμό θεραπειών, και θα συζητήσουμε  ποια μέθοδος εξυπηρετεί τους στόχους σας, τις απαιτήσεις σας και τον οικονομικό προϋπολογισμό σας.

 • Ρετινοειδή. Είναι αποτελεσματικά για τη βελτίωση στα σημάδια γήρανσης, όπως διαταραχή σε  μελάγχρωση , τραχύτητα και ρυτίδες. Αρχικά, αυτά τα φάρμακα προκαλούν ερυθρότητα και απολέπιση. Αν και αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο, η βελτίωση έρχεται μόλις υποχωρήσει η απολέπιση.
 • Άλφα-υδροξυ οξέα. Τα λεγόμενα “οξέα φρούτων” περιλαμβάνουν το γλυκολικό και γαλακτικό οξύ. Τα παρασκευάσματα που περιέχουν αυτά τα οξέα φρούτων είναι αρκετά ασφαλή και δεν προκαλούν περισσότερο από ήπιους και παροδικούς ερεθισμούς. Η βελτίωση που παράγουν είναι ωστόσο, ελάχιστη.
 • Αντιοξειδωτικά. Περιλαμβάνουν τις βιταμίνες Α, C, και Ε, καθώς επίσης και β-καροτένιο. Προϊόντα που έχουν αντιοξειδωτικά μπορεί να παρέχουν κάποια προστασία από τον ήλιο (αν και θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό) και ήπια βελτίωση των ρυτίδων.
 • Ενυδάτωση. Με την ενυδάτωση οι ρυτίδες προσωρινά είναι λιγότερο αισθητές. Οι διαφημίσεις συχνά λένε ότι “μειώνουν την εμφάνιση των λεπτών γραμμών” όμως τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα και διαρκούν όσο είναι η δράση των ενυδατικών- αντιρυτιδικών κρεμών.
 • Πίλινγκ(Peeling) γλυκολικού οξέος. Τα επιφανειακά πίλινγκ μπορούν να κάνουν μια πολύ μικρή διαφορά στην ένταση των λεπτών ρυτίδων .
 • Βαθιά πίλινγκ. Αυτά τα πίλινγκ χρησιμοποιούν συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ και τριχλωροξικό οξύ και διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα. Τα βαθύτερα πίλινγκ κάνουν καλύτερη δουλειά με την εξομάλυνση των λεπτών γραμμών προκαλούν όμως ερύθημα και απολέπιση.
 • Λέιζερ resurfacing-ανάπλαση με LASER. Στο ιατρείο υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούν λέιζερ για να διεγείρουν την παραγωγή του κολλαγόνου του δέρματος, το οποίο γεμίζει το δέρμα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λέιζερ και θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό  σχετικά.
 • Νευροτοξίνες–Botox. Είναι καθαρές πρωτεΐνες που παράγονται από το βακτήριο, Clostridium botulinum, στο εργαστήριο. Οι νευροτοξίνες εγχέονται σε μικρές ποσότητες σε μύες του προσώπου που  συνδέονται με τις απολήξεις των νεύρων και αποτρέπουν τα νευρικά ερεθίσματα να ταξιδέψουν στους μυς. Όταν ενίεται σε μυ, αποδυναμώνει ή παραλύει τους μυς στην περιοχή για μια περίοδο αρκετών μηνών. Η αποδυνάμωση που προκύπτει ή παραλυτική επίδραση στο μυ του προσώπου μειώνει προσωρινά ή εξαλείφει τις προηγούμενες ρυτίδες του δέρματος και οι ρυτίδες αποφεύγονται. Το Botox χρειάζεται μερικές ημέρες για να υπάρξει αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα διαρκεί συνήθως 3-5 μήνες, στα περισσότερα άτομα, πριν επιστρέψει η πλήρης κίνηση των μυών. Σε αυτό το σημείο η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί.
 • Ενέσιμα Εμφυτεύματα. Είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται από το γιατρό  για να αντικαταστήσει το χαμένο όγκο σε ορισμένες περιοχές του προσώπου. Όταν χρησιμοποιούνται από κατάλληλα καταρτισμένους γιατρούς μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική και μακράς διάρκειας  βελτίωση. Δεν αντικαθιστούν ή προσφέρουν εναλλακτική λύση σε σχέση με τις νευροτοξίνες διότι αντιμετωπίζουν διαφορετικό σύνολο  προβλημάτων: βαθύτερες ρυτίδες και ρυτίδες που δεν οφείλονται σε μυϊκή δραστηριότητα, δυναμικές ρυτίδες. Ένα από τα πολύ γνωστά ενέσιμα εμφυτεύματα είναι το υαλουρονικό οξύ,  ουσία που βρίσκεται στο σώμα μας μεταξύ των κυττάρων. Η ουσία αυτή χάνεται καθώς γερνάμε έτσι μπορεί κανείς να θεωρήσει αυτή τη θεραπεία ως θεραπεία υποκατάστασης. Το υαλουρονικό οξύ ως ενέσιμο εμφύτευμα έχει διάφορες ποιότητες-συγκεντρώσεις  για διαφορετικές περιοχές του προσώπου (χείλη – περιοφθαλμικά-ζυγωματικά-ρινοπαρειακές αύλακες κτλ και τιμές υλικού που εξαρτώνται από την εταιρία υλικού που θα επιλεγεί).
 • Πλαστική Χειρουργική. Λίφτινγκ προσώπου, μετώπου και άλλες αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις βοηθούν κάποιους ανθρώπους, για άλλους οι λιγότερες επεμβατικές μέθοδοι είναι αρκετές. Συμβουλευτείτε μας πριν αποφασίσετε ποια διαδικασία θέλετε να κάνετε.
Ρωτηστε τον Δερματολογο - Αφροδισιολογο Χρηστο Σταμου