Ολοκληρωμένο Πλάνο Αντιμετώπισης της Ακμής με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή

Ολοκληρωμένη Διάγνωση Αιτιών που προκαλούν την Ακμή

Φωτοδυναμική Θεραπεία Aκμής με το Βραβευμένο Dermalux®

Εξατομικευμένο Πλάνο Θεραπείας κατόπιν Λεπτομερειακής Εξέτασης

Πλήθος Θεραπευτικών Επιλογών – Κορυφαία Ιατρική Τεχνολογία

Αποκτήστε Καθαρό, Λείο, Δέρμα που πλησιάζει το δέρμα που δεν έχει παρουσιάσει ποτέ Ακμή

Διόρθωση Ουλών Ακμής με Υπερπαλμικό Laser

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ)

Με τη Δύναμη του Φωτός – Από την 1η Συνεδρία, το Dermalux® ενεργοποιεί αμέσως τους Αυξητικούς παράγοντες του Δέρματος.

Το Dermalux® είναι μια πρωτοποριακή, κλινικά αποδεδειγμένη θεραπεία που αναζωογονεί το δέρμα με μη επεμβατικό φως, επιταχύνοντας της ανανέωση των κυττάρων και την υγεία του δέρματος, θεραπεύοντας έτσι την ακμή!

Κλινικά Αποδεδειγμένη Αποτελεσματικότητα

Το Dermalux® σε αντίθεση με άλλες Τεχνολογίες δεν προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα. Αντίθετα, είναι ευεργετικό και ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης του δέρματος. Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο Δέρματος και δεν απαιτεί καθόλου χρόνο ανάρρωσης. Επιστρέφετε Αμέσως στις Δραστηριότητές σας.

Τα 3 Ευεργετικά Μήκη Φωτός του Dermalux®

Dermalux®: Μπλε φως

 • Έχει φυσική αντιμικροβιακή και αντί-ακνεϊκή δράση χωρίς να μπορούν τα μικρόβια να αναπτύξουν αντοχή, σε αντίθεση με τη χρήση αντιβιοτικών σε κρέμες ή χάπια
 • Βελτιώνει την υφή και εξομαλύνει τις μελαγχρωματικές ατέλειες (μέλασμα, μεταφλεγμονώδεις κηλίδες ακμής κ.λ.π.)
 • Κάνει σμηγματορύθμιση
 • Βελτιώνει την καθαρότητα του δέρματος
 • Εχει αντιφλεγμονώδη δράση

Dermalux®: Κόκκινο φως

 • Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης
 • Μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες
 • Αυξάνει τη ζωτική ενυδάτωση
 • Απαλύνει την υφή του δέρματος ομοιόμορφα
 • Αναζωογονεί και αποκαθιστά την Λάμψη

Dermalux®: Near Infrared Light

 • Προηγμένη αναζωογόνηση δέρματος
 • Καταπραΰνει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό
 • Μειώνει την χρωματισμό του δέρματος
 • Ενισχύει την υγεία του δέρματος
 • Ιδανικό για τα πιο ευαίσθητα δέρματα

Dermalux®: Tri-Wave Therapy

 • Η θεραπεία Dermalux® Tri-Wave παράγει μοναδικά μήκη κύματος, προσαρμοσμένα και κατάλληλα για το δικά σας δέρμα.Ο δερματολόγος θα σας συμβουλέψει για την καλύτερη θεραπεία, ανάλογας με τις προσωπικές σας ανάγκες.
Ακμή Θεραπεία Πριν και Μετά
Ακμη Προσωπου Αποτελεσματα
Ακμη στο Κουτελο Θεραπεια Αποτελεσματα
Ακμη Ενηλικων Αντιμετωπιση
Καταπολεμηση Ακμης Πριν και Μετα
Ακμη στο Προσωπο Πριν και Μετα Θεραπειας
Αντιμετωπιση Ακμης Αποτελεσματα
Φαγεσωρικη Ακμη Θεραπεια
Ρωτηστε τον Δερματολογο - Αφροδισιολογο Χρηστο Σταμου

ΙΑΤΡΕΙΑ DERMADVANCE

Τι είναι ακμή;

Η ακμή είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. Οι πόροι του δέρματος συνδέονται με τους σμηγματογόνους αδένες κάτω από το δέρμα. Αυτοί οι αδένες παράγουν μια ελαιώδη ουσία που ονομάζεται σμήγμα. Οι πόροι συνδέονται με τους αδένες από ένα κανάλι που ονομάζεται τριχοθυλάκιο. Μέσα στα θυλάκια, το σμήγμα μεταφέρει τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος.

Μια λεπτή τρίχα επίσης μεγαλώνει μέσω του θύλακα. Όταν το θυλάκιο του αδένα του δέρματος φράζει, δημιουργούνται βλάβες ακμής.

Η ακμή συνήθως αναπτύσσεται στο πρόσωπο, το λαιμό, την πλάτη, το στήθος, και τους ώμους. Η ακμή δεν είναι σοβαρή απειλή για την υγεία, αλλά μπορεί να προκαλέσει ουλές.

Που οφείλεται η ακμή;

Η ακμή εμφανίζεται όταν ένας πόρος στο δέρμα φράζει από την αυξημένη παραγωγή σμήγματος και νεκρά κύτταρα. Κανονικά, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος ανεβαίνουν στην επιφάνεια του πόρου και το σώμα απαλλάσσεται από αυτά.

Όταν όμως η παραγωγή του σμήγματος είναι αυξημένη τα νεκρά κύτταρα προσκολλώνται σε αυτό φράζοντας έτσι τον πόρο αντί να αναδυθούν στην επιφάνεια. Στο εσωτερικό του πόρου, τα βακτήρια έχουν ένα τέλειο περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα.

Με τα αυξημένα βακτήρια στο εσωτερικό του πόρου δημιουργείται φλεγμονή, ο πόρος γίνεται κόκκινος και πρησμένος. Αν η φλεγμονή φτάνει βαθιά στο δέρμα εμφανίζεται κύστη ή οζίδιο. Υπάρχουν πολλοί τύποι βλαβών. Οι πιο κοινοί τύποι είναι:

 • Φαγέσωρες (λευκά και μαύρα στίγματα). Τα λευκά μένουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος ενώ τα μαύρα είναι στην επιφάνεια του δέρματος μετά τη διάνοιξη του πόρου.
 • Βλατίδες. Μικρά ροζ εξογκώματα, ευαίσθητα στο άγγιγμα.
 • Φλύκταινες. Κόκκινες στο κάτω μέρος με πύον στην κορυφή.
 • Οζίδια. Μεγάλα, επώδυνα, συμπαγή βαθιά στο δέρμα.
 • Κύστεις. Βαθιές, επώδυνες, γεμάτες πύον, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ουλές.

Η αιτία της ακμής είναι πολυπαραγοντική. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που εξακριβωμένα την προκαλούν:

 • Η αύξηση των ορμονών στα εφηβικά χρόνια
 • Ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Έναρξη ή διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών
 • Η κληρονομικότητα
 • Ορισμένοι τύποι φαρμάκων (λίθιο)
 • Λιπαρά προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ

Ποιοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ακμή;

Παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ακμή:

 • Η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών σε έφηβες και ενήλικες γυναίκες 2-7 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου τους
 • Πίεση που ασκείται από κράνη, σακίδια ή σφιχτά κολάρα
 • Ρύπανση και υψηλή υγρασία περιβάλλοντος
 • Δακτυλική πίεση στις βλάβες
 • Σκληρό τρίψιμο του δέρματος

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η ακμή;

Η ακμή είναι η πιο κοινή δερματική ασθένεια. Οι άνθρωποι όλων των φυλών και ηλικιών μπορούν να εμφανίσουν ακμή, ακόμη και παιδιά (παιδική ακμή), αλλά είναι πιο κοινή σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Εκτιμάται ότι το 80 τοις εκατό όλων των ανθρώπων μεταξύ των ηλικιών 11 και 30 ετών έχουν κάποιο ξέσπασμα ακμής. Μερικοί εξακολουθούν να έχουν ακμή ακόμη και στην ηλικία των σαράντα με πενήντα.

Πόσο διαρκεί η ακμή;

Η ακμή επανεμφανίζεται εάν σταματήσει η θεραπεία. Ως εκ τούτου, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος της θεραπείας είναι σύνηθες να υπάρχει θεραπεία συντήρησης για την πρόληψη της αναζωπύρωσης της ακμής.

Το συνηθισμένο διάστημα συντήρησης είναι 4-5 χρόνια. Αυτό είναι συνήθως μέχρι τα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές των 20. Σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων, η ακμή εμμένει και μετά τα 30, ή και αργότερα.

Για αυτούς τους ανθρώπους είναι δυνατόν να συνεχιστεί η θεραπεία ώστε να κρατηθεί η ακμή υπό έλεγχο και να αποφευχθούν έτσι τυχόν ουλωτικές βλάβες στο δέρμα.

Πώς εκδηλώνεται η ακμή;

Για τη διάγνωση της ακμής, ο δερματολόγος θα εξετάσει πρώτα το δέρμα για να βεβαιωθεί ότι πρόκειται για ακμή. Υπάρχουν παθήσεις που μοιάζουν με την ακμή. Αν έχετε ακμή, ο δερματολόγος θα:

 • Διαγνώσει το βαθμό της ακμής. Βαθμός 1 είναι ήπια ακμή. Βαθμός 4 είναι βαριάς μορφής ακμή.
 • Σημειώσει τι είδους ή είδη ακμής εμφανίζονται στο δέρμα.

Οι δερματολόγοι κατατάσσουν τους τύπους της ακμής σε τέσσερις βαθμούς ανάλογα με το πως εκδηλώνεται. Ο προσδιορισμός του βαθμού προκύπτει με απλή οπτική εξέταση του δέρματος.

Τα ειδικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση των συμπτωμάτων της ακμής είναι:

 • η παρουσία μη-φλεγμονωδών φαγέσωρων
 • η παρουσία φλεγμονωδών φαγέσωρων
 • η σοβαρότητα της έξαρσης
 • η σοβαρότητα της φλεγμονής
 • οι περιοχές του σώματος που παρουσιάζουν ακμή

Κυριότεροι τύποι ακμής

Γνωρίζοντας το βαθμό της ακμής είναι ένα σημαντικό βήμα στη θεραπεία της ακμής. Ο κάθε βαθμός ή τύπος απαιτεί διαφορετικές μεθόδους θεραπείας. Η κατανόηση της ποιότητας της ακμής θα βοηθήσει στην σωστή επιλογή της πιο αποτελεσματικής θεραπείας.

Τύπος ή Βαθμός 1 Η πιο ήπια μορφή ακμής. Μπορεί να υπάρχουν λίγα σπυράκια που εμφανίζονται πολύ σπάνια. Φαγέσωρες (μαύρα και λευκά στίγματα) υπάρχουν μερικές φορές σε μεγάλους αριθμούς, αλλά δεν υπάρχει φλεγμονή. Αυτός ο τύπος ακμής παρατηρείται συχνά στην αρχή της εφηβείας, ειδικά στη μύτη ή / και στο μέτωπο.

Στους ενήλικες, η ακμή βαθμού 1, εμφανίζεται με μαύρα στίγματα στη μύτη και το μέτωπο. Τα λευκά στίγματα συνήθως εμφανίζονται στην περιοχή των ματιών και το πηγούνι.

Αυτό το είδος της ακμής μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς χρησιμοποιώντας κάποιο τοπικό προϊόν. Η ακμή πρέπει να αντιμετωπίζεται σε αυτό το στάδιο ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της.

Τύπος ή Βαθμός 2 Θεωρείται μέτρια ακμή. Υπάρχουν φαγέσωρες σε μεγαλύτερους αριθμούς. Συχνή εμφάνιση βλατίδων και φλυκταινών σε αυτό το στάδιο και γενικότερα υπάρχει έξαρση της ακμής. Μια ελαφρά φλεγμονή του δέρματος είναι πλέον εμφανής.

Στην εφηβεία, μπορείτε να δείτε την πρόοδο της ακμής στη μύτη και στο μέτωπο και σε άλλες περιοχές του προσώπου. Η ακμή μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει το στήθος και τους ώμους, με περιστασιακή έξαρση στην πλάτη, ειδικά στους άρρενες. Ενήλικες γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη έξαρση στα μάγουλα, το πηγούνι και την περιοχή της κάτω γνάθου , ειδικά λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης.

Η ακμή βαθμού 2 μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας ειδικά τοπικά προϊόντα. Εκτός από προϊόντα με σαλικυλικό οξύ, μια λοσιόν με υπεροξείδιο του βενζολίου πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά για να βοηθήσει να εξαλειφθούν τα βακτήρια που προκαλούν φλεγμονή. Ωστόσο, αν μετά από αρκετές εβδομάδες θεραπείας ακμής στο σπίτι δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε ξανά τον δερματολόγο. Αυτού του τύπου ακμή μπορεί να εξελιχθεί σε βαθμού 3 ειδικά εάν ασκείται δακτυλική πίεση στη πάσχουσα περιοχή.

Τύπος ή Βαθμός 3 Αυτό το είδος της ακμής θεωρείται σοβαρή. Η κύρια διαφορά μεταξύ βαθμού 2 και 3 ακμής είναι το μέγεθος της υπάρχουσας φλεγμονής. Το δέρμα είναι τώρα εμφανώς κόκκινο και με φλεγμονή. Βλατίδες και φλύκταινες έχουν αναπτυχθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς ενώ υπάρχει και εμφάνιση οζιδίων.

Ο τύπος 3 συνήθως περιλαμβάνει άλλες περιοχές του σώματος, όπως το λαιμό, το στήθος, τους ώμους ή /και το πάνω μέρος της πλάτης, καθώς και το πρόσωπο. Η πιθανότητα ουλών γίνεται μεγαλύτερη καθώς η λοίμωξη εξαπλώνεται και γίνεται βαθύτερη.

Σε αυτό το στάδιο η θεραπεία πρέπει να γίνεται εντατικά και συνεχώς από δερματολόγο. Αυτή η ακμή αντιμετωπίζεται με τοπικές και συστηματικές θεραπείες κατόπιν ιατρικής συνταγής. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία εξελίσσεται σε βαθμό 4.

Τύπος ή Βαθμός 4 Η πιο σοβαρή μορφή ακμής, συχνά αναφέρεται ως κυστική ακμή. Το δέρμα εμφανίζει πολλές βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια και κύστεις. Υπάρχει έντονη φλεγμονή και οι εξάρσεις είναι σοβαρές. Η κυστική ακμή είναι πολύ επώδυνη.

Η ακμή τύπου 4 συνήθως εκτείνεται πέρα από το πρόσωπο και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την πλάτη, το στήθος, τους ώμους και τα μπράτσα. Η μόλυνση είναι βαθιά και εκτεταμένη. Σχεδόν όλοι οι πάσχοντες της κυστικής ακμής αναπτύσσουν ουλές σε ποικίλο βαθμό.

Αυτός ο τύπος ακμής πρέπει να αντιμετωπίζεται από δερματολόγο. Τείνει να είναι δύσκολο να ελεγχθεί, και σχεδόν πάντα απαιτεί ισχυρή συστηματική θεραπεία εκτός από τοπικές θεραπείες.

Γιατί να θεραπεύσω την ακμή μου;

Οι μύθοι για την ακμή είναι τόσο κοινοί όσο και η συχνότητα της πάθησης.

Ο πιο κοινός μύθος είναι ότι η ακμή θα πρέπει να αφήνεται χωρίς θεραπεία να κάνει το κύκλο της και να υποχωρεί μόνη της.

Ο δερματολόγος γνωρίζει ότι αφήνοντας την ακμή χωρίς θεραπεία δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης, διότι:

 • Χωρίς θεραπεία, δυσχρωμίες και μόνιμες ουλές μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα καθώς υποχωρεί η ακμή.
 • Η θεραπεία της ακμής συνήθως ενισχύει την αυτοεκτίμηση του ατόμου.
 • Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες.

Πώς επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία για την ακμή;

Ο σκοπός της θεραπείας είναι να εξαλειφθούν οι βλάβες όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφευχθεί η δημιουργία ουλών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας που λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Ο δερματολόγος θα συμβουλεύσει για τη θεραπεία ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον τύπο της ακμής. Οι θεραπείες μπορεί να είναι τοπικές ή συστηματικές από του στόματος ή και συνδυαστικές.

Θεραπεία ακμής

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της ακμής. Η συστηματική θεραπεία ακμής συνήθως απαιτείται για τη θεραπεία βλαβών ακμής όπως κύστεις και οζίδια. Ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

 • Αντιβιοτικά, βοηθούν να εξαλειφθούν τα βακτήρια και στη μείωση της φλεγμονής.
 • Τα αντισυλληπτικά χάπια και άλλα φάρμακα που επηρεάζουν τις ορμόνες, μπορεί να βοηθήσουν γυναίκες με ορμόνο – επιδεινούμενη ακμή.
 • Τα από του στόματος ρετινοειδή, που αντιμετωπίζει και τους 4 παράγοντες που προκαλούν την ακμή.
 • Φωτοδυναμική Θεραπεία Ακμής

Διαδικασίες που θεραπεύουν την ακμή. Ο δερματολόγος σας μπορεί να θεραπεύσει την ακμή με μια διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Λέιζερ θεραπείες: Οι συσκευές αυτές μειώνουν τα βακτήρια p. acnes. Μετά από εξέταση αξιολόγηση είναι δυνατό να καθοριστεί αν αυτό το είδος της θεραπείας μπορεί να είναι χρήσιμη.
 • Χημικά peeling: Δεν μπορείτε να αγοράσετε τα χημικά πίλινγκ που χρησιμοποιούν οι δερματολόγοι. Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν χημικά πίλινγκ για τη θεραπεία δύο τύπων βλαβών ακμής – φαγέσωρες και βλατίδες.
 • Fractional CO2 Laser: Αποτελεσματική μέθοδος βελτίωσης της υφής του δέρματος και των υπολειμματικών ουλών με χρήση επεμβατικών laser τελευταίας τεχνολογίας (laser dermabration). Η επέμβαση γίνεται συνήθως υπό τοπική αναισθησία. Μετά την θεραπεία της ακμής και για χρονικό διάστημα μερικών ημερών, 3 έως 7, υπάρχει ερύθημα (κοκκίνισμα) στη περιοχή που έχει γίνει θεραπεία. Μετά τη θεραπεία της ακμής, η έκθεση στο ήλιο πρέπει να αποφεύγεται για το χρονικό διάστημα που θα σας συστήσει ο δερματολόγος κ. Στάμου Χρήστος.

Τι είναι η φωτοδυναμική θεραπεία της ακμής;

Η φωτοδυναμική θεραπεία ακμής είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο της ακμής και τον καθαρισμό της επιδερμίδας. Δεν απαιτεί από του στόματος φαρμακευτική αγωγή ή μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών που απαιτεί αυστηρή συμμόρφωση και με κίνδυνο να δημιουργηθεί αντίσταση στα αντιβιοτικά και άλλες επιπλοκές.

Η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική και ισχυρή θεραπεία στο ιατρείο. Η PDT θέτει υπό ελέγχο την επίμονα ενεργή ακμή, συνδυάζοντας το φως και ένα ειδικό διάλυμα που ενεργοποιείται από το φως στοχεύοντας και καταστρέφοντας την δραστηριότητα της ακμής. Η PDT εξαλείφει τα παλαιότερα σημάδια ακμής αφήνοντας το δέρμα λείο. Πλεονεκτήματα:

 • Ταχεία θεραπεία αλλοιώσεων της ακμής σε όλο το πρόσωπο
 • Δεν δημιουργούνται ουλές
 • Χωρίς χειρουργικές εκτομές
 • Δεν υπάρχουν συστημικές παρενέργειες
 • Το δέρμα εμφανίζεται ανανεωμένο και νεότερο

Ποιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες της τοπικής αγωγής;

Η χρήση ορισμένων τοπικών προϊόντων ακμής που περιέχουν τη δραστική ουσία υπεροξείδιο βενζολίου ή σαλικυλικό οξύ μπορούν να προκαλέσουν σπάνια αλλά σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή σοβαρό ερεθισμό. Ένα ενεργό συστατικό είναι το συστατικό που καθιστά το φάρμακο αποτελεσματικό κατά της ασθένειας ή της κατάστασης προς θεραπεία. Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν κάψιμο, ξηρότητα, φαγούρα, ξεφλούδισμα, ερυθρότητα, και ελαφρύ οίδημα όπου εφαρμόζεται το προϊόν. Σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων παρενεργειών συμβουλευτείτε τον θεράποντα δερματολόγο.

*Δεν υπάρχει εγγύηση για συγκεκριμένα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν.