Dermadvance

Δερματικά προβλήματα: Πότε ευθύνεται ο θυρεοειδής;

Προάγγελοι κακής λειτουργίας του θυρεοειδούς γίνονται πολλές φορές κάποιες δερματοπάθειες, τα συμπτώματα των οποίων είναι πιθανό να εμφανιστούν πολύ καιρό πριν από τη διάγνωση της διαταραχής του αδένα. Η απώλεια μαλλιών και η εμφάνιση ανοιχτόχρωμων κηλίδων στο δέρμα συνδέονται στενά με τη δυσλειτουργία του. Πέραν αυτών, υπάρχει μια σειρά άλλων δερματικών εκδηλώσεων που ενδεχομένως η αιτία της εμφάνισής τους να κρύβεται στον θυρεοειδή. Εκτός από το δέρμα και τις τρίχες, από τη διατάραξη της λειτουργίας του επηρεάζονται και τα νύχια.

«Ο ρόλος των θυρεοειδικών ορμονών είναι καθοριστικός στην ανάπτυξη του ανθρώπου δέρματος από την εμβρυϊκή ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Σε όποιο στάδιο της ζωής η ισορροπία τους χαθεί, εκδηλώνονται πολλά προβλήματα όχι μόνο στο δέρμα αλλά και σε άλλα όργανα. Και αυτό γιατί, επεμβαίνουν στη σύνθεση πρωτεϊνών και τη μίτωση, στην κατανάλωση οξυγόνου από την επιδερμίδα και στο πόσο θα είναι το πάχος της. Εξίσου απαραίτητη είναι η ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς στην ανάπτυξη των τριχών της κεφαλής και στην έκκριση των απαραίτητων ποσοτήτων σμήγματος, μιας λιπαρής ουσίας που εκβάλλεται από το θύλακα της τρίχας για τη διατήρηση της ελαστικότητάς της, την προστασία του δέρματος και τη συγκράτηση της υγρασίας», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Οι δερματικές εκδηλώσεις όταν υπάρχει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ποικίλουν και εξαρτώνται από το εάν η ποσότητα που εκκρίνουν είναι λιγότερη ή περισσότερη από τη φυσιολογική.

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Στους ανθρώπους που ο αδένας υπολειτουργεί και η έκκριση θυρεοειδικών είναι ορμονών μειωμένη, παρατηρείται:

Στο δέρμα

Η συχνότερη εκδήλωση των χαμηλών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών στο δέρμα είναι η ξηρότητα, αφού παρατηρείται σε πάνω από τους μισούς ασθενείς. Ο λόγος είναι η υπολειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε  πάχυνση και ξηρότητα των παλαμών και των πελμάτων, και έκζεμα craquelé, εξαιτίας της αδυναμίας εφίδρωσης.

 Στις τρίχες

Σε γενικές γραμμές ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών. Γίνεται συχνά αιτία αραίωσης των τριχών της κεφαλής, αλλά και εξασθένισης των σωματικών τριχών, οι οποίες τείνουν να είναι λεπτότερες και λιγότερες σε αριθμό. Η περιορισμένη έκκριση σμήγματος, μάλιστα, τις κάνει πιο τραχιές.

Μια από τις πιο ιδιαίτερες και άμεσα ορατές επιπτώσεις του υποθυρεοειδισμού στις τρίχες είναι η απώλεια του εξωτερικού τρίτου των φρυδιών (madarosis).

Στα νύχια

Οι μειωμένες θυρεοειδικές ορμόνες γίνονται η αιτία για λεπτά νύχια που σπάνε πολύ εύκολα, ξεφλουδίζουν και που έχουν ραβδώσεις. Συχνά παρατηρείται και αδυναμία των νυχιών να μείνουν κολλημένα στη βάση του νυχιού.

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού, οι επιπτώσεις είναι:

Στο δέρμα

Όσοι πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό ιδρώνουν πάρα πολύ, ιδίως στις παλάμες και στα πέλματα. Γι’ αυτό το δέρμα τους είναι μαλακό, λεπτό και λείο. Συχνά το πρόσωπό τους είναι κόκκινο, λόγω της αυξημένης ροής αίματος και το ίδιο παρατηρείται στους αγκώνες και στις παλάμες.

Συχνά παρουσιάζεται τηλεαγγειεκτασία, δηλαδή μικρές κόκκινες κηλίδες στα χέρια και το πρόσωπο (εξαιτίας της διόγκωσης μικρών αιμοφόρων αγγείων), οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν αισθητικά προβλήματα.

Στα χέρια και στα πόδια (κάτω από τον αστράγαλο) οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να παρουσιάζουν υπερμελαχρωματικές βλάβες, ενώ άλλοι μαλακά οζίδια χρώματος κόκκινο-καφέ στα πόδια κάτω από το γόνατο

Στα μαλλιά

Μια από τις πολλές αιτίες που τα μαλλιά γκριζάρουν είναι και ο υπερθυρεοειδισμός. Παράλληλα, οι τρίχες του κεφαλιού είναι λεπτές και απαλές.

Στα νύχια

Η ονυχόλυση είναι μια συχνή πάθηση κατά την οποία το νύχι αποκολλάται από το δέρμα που βρίσκεται κάτω από αυτό. Μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως τραυματισμό, μύκητες, ψωρίαση, υποβιταμίνωση, έλλειψη σιδήρου αλλά και από υπερβολική έκκριση θυρεοειδικών ορμονών.

ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ HASHIMOTO/ΝΟΣΟΣ GRAVES

Αν και πρόκειται για δύο διαφορετικές νόσους που οδηγούν η πρώτη σε υποθυρεοειδισμό και η δεύτερη σε υπερθυρεοειδισμό, η κοινή αιτιολογία τους προκαλεί παρόμοιες εκδηλώσεις στο δέρμα:

«Πρόκειται για παθήσεις η συμπτωματολογία των οποίων προηγείται συνήθως του εντοπισμού τους. Ειδικά όσοι έχουν στην οικογένειά τους άτομα με προβλήματα στον θυρεοειδή θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να διερευνούν κάθε δερματική βλάβη αμέσως μόλις αυτή προκύψει», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Exit mobile version