Dermadvance

Τατουάζ: Πόσο επικίνδυνα είναι;

Υψηλό είναι το ποσοστό των ανθρώπων που κοσμούν το δέρμα τους με μόνιμα τατουάζ. Λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των νέων που έχουν αγκαλιάσει αυτή τη μορφή τέχνης γίνονται πια εκτεταμένες έρευνες σχετικά με την ασφάλειά τους και δυστυχώς τα προβλήματα που αναδύονται είναι πολλά. Οι έρευνες δείχνουν ότι συχνά γίνονται αιτία λοιμώξεων, ιώσεων αλλά και καρκίνου! Ο πρώτος και μεγαλύτερος ένοχος είναι τα μελάνια που χρησιμοποιούνται.

Μια μελέτη, που εξέτασε δείγματα 75 μελανιών, διαπίστωσε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν φέτος στο Applied and Environmental Microbiology, ότι τα 26 έφεραν βακτήρια που ευθύνονται για μολύνσεις, όπως σταφυλόκοκκο επιδερμίδας και ακμή. 

Για την προστασία των Ευρωπαίων είναι πλέον υποχρεωτική η καταχώριση των συστατικών τους σε έναν κανονισμό (REACH) που αξιολογεί και καθορίζει όρια για τις χημικές ουσίες. Συστήνεται σε όλους τους tattoo artists, όπως και στους δέκτες, να ελέγχουν εάν τα υλικά που χρησιμοποιούν ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των τατουάζ.

«Τα τατουάζ έχουν αγαπηθεί από μεγάλο ποσοστό ατόμων έως 40 ετών. Μια περσινή μελέτη έδειξε ότι 3 στους 10 Αμερικανούς έχει ενδώσει στην απόκτηση ενός τουλάχιστον τατουάζ και 2 στους 10 έχει στο σώμα του δύο ή περισσότερα. 

Τα μελάνια που χρησιμοποιούνται, οποιουδήποτε χρώματος, είναι πιθανόν να περιέχουν ουσίες που σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι καρκινογόνες ή πιθανώς καρκινογόνες. Παρότι θα έπρεπε, δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι ασφαλείας παρά μόνο μετά από τη διάθεσή τους για χρήση, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ακόμα πιο ενοχλητικό και επικίνδυνο είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ετικέτες των συσκευασιών δεν αποτυπώνουν ακριβώς το περιεχόμενο. 

Όλα αυτά έχουν μια και μοναδική επίπτωση: θέτουν σε πολλαπλούς κινδύνους τη συνολική υγεία, όχι μόνο του δέρματος», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Οι έρευνες που καταλήγουν ότι αρκετές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των τατουάζ είναι επιβλαβείς είναι πολλές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας εξ αυτών, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας, βρήκε ότι στο 20% των 49 μελανιών που εξετάστηκαν υπήρχαν καρκινογόνες ουσίες, όπως και στο 83% των μαύρων μελανιών.

Έτερη μελέτη εξέτασε δείγματα 75 μελανιών και διαπίστωσε ότι ένα τρίτο αυτών μπορούσαν να γίνουν αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως και δερματικών παθήσεων, σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά στο κοινό οι ερευνητές μέσω της δημοσίευσής της στο Applied and Environmental Microbiology τον Ιούλιο 2024.

Αναστάτωση είχε δημιουργήσει νωρίτερα φέτος και μια μελέτη του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας σε πληθυσμό 12.000 ατόμων με λέμφωμα, η οποία έδειξε ότι 2 στους 10 ασθενείς είχαν τατουάζ. Η ύπαρξη αυτών των καλλιτεχνημάτων στο δέρμα συσχετίστηκε με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Όπως εξηγεί περαιτέρω ο δρ Στάμου, τα προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως μετά την είσοδο του μελανιού ή των διαλυτών τους στο χόριο. Είναι πιθανόν να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις, να μολυνθεί το δέρμα από βακτήρια αλλά και από ιούς, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στο χώρο ή στα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες. Μερικοί από αυτούς τους ιούς έχουν ενοχοποιηθεί για εμφάνιση καρκίνου (π.χ. HBV, HCV, HIV).

«Το ταξίδι των ουσιών ξεκινά από τη στιγμή της έγχυσή τους στο χόριο και ολοκληρώνεται σε μερικές εβδομάδες. Όσο ο καιρός περνά τα μακροφάγα μεταφέρουν αυτές τις ουσίες στο λεμφικό σύστημα. Η κυκλοφορία της λέμφου στον οργανισμό ενέχει τον κίνδυνο έκθεσης και άλλων ιστών σε αυτές, που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταλλάξεις και καρκίνο. Ωστόσο, ακόμα απαιτούνται αρκετές μελέτες για να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. 

Όσοι δέχονται αυτές τις ουσίες στον οργανισμό τους, θα πρέπει απλώς να είναι ενημερωμένοι για τις πιθανές επιπτώσεις. Επίσης, θα πρέπει να μην «χτυπούν» τατουάζ πάνω ή γύρω από σπίλους, διότι δυσκολεύουν την αναγνώριση τυχόν εξαλλαγής και εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, περιλαμβανομένου του μελανώματος.

Για εκείνους που θέλουν για τον οποιονδήποτε λόγο να τα αφαιρέσουν, η νέα ιατρική τεχνολογία έχει καταστήσει την εκπλήρωση της επιθυμίας τους πιο εύκολη από ποτέ. Καινούργιας τεχνολογίας λέιζερ, καταφέρουν να εξαφανίσουν κάθε είδους τατουάζ, από οποιοδήποτε σημείο του σώματος, οποιουδήποτε χρώματος με ασφάλεια και με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. 

Σε αντίθεση με το παρελθόν τα νέα λέιζερ είναι ατραυματικά, κατά τη διαδικασία δεν αφήνουν λευκή την επιδερμίδα και περιορίζουν σημαντικά τις δερματικές βλάβες. Είναι αποτελεσματικά και εκτελούν την αφαίρεση συντομότερα απ’ ότι τα παλαιότερης τεχνολογίας μηχανήματα», καταλήγει ο δρ Στάμου.

 

 

Exit mobile version